Ses kaydı ihraç gerekçesi olmaz

İnternette yayınlanan ses kaydıyla TSK'dan atılan asker için AYM'den karar

Haberler 16.07.2018 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANAYASA Mahkemesince (AYM) internet sitesinde yaynlanan ses kaydyla Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen askerin bavurusuna ilikin karar verildi. AYM tarafndan özel hayatn gizlilii hakknn ihlaline karar verilerek, ses kaydnn, TSKdan ihraca gerekçe olamayacana ve yarglanmann yeniden yaplarak, ihlalin ortadan kaldrlmasna hükmedildi.

Jandarma Genel Komutanl emrinde muvazzaf astsubay olarak görev yapan D.A.nn, 2013 ylnda evliyken kendisiyle ayn birlikte görev yapan sivil memurla iliki yaadna dair ses kaytlar internet sitesinde yaynland. Bunun üzerine balatlan idari soruturma sonucu TSKda kalmas uygun deildir ortak kanaatli ayrma sicil belgesi düzenlenerek, D.A.nn TSK ile ilikisi kesildi. Kapatlan Askeri Yüksek dare Mahkemesinde (AYM) dava açan D.A., dilekçesinde, hukuka aykr yöntemlerle elde edildii ve kendisinin bilgisi dnda yaynland açk olan ses kaytlarnn idari ileme esas alnamayacan, meslek hayatnda

ile özel hayatnda ahlaki zafiyetinin bulunmadn ve dava konusu ilemin ölçüsüz olduunu ileri sürse de AYM Basavclnn kar görüene ramen bavuru reddedildi.

AYMYE ÖZEL HAYATIN GZLL HLAL BAVURUSU

Karar düzeltme talebi de reddedilen D.A., 2015 ylnda ise AYMye özel hayatn gizliliinin ihlal edildii gerekçesiyle bireysel bavuru yapt. AYM tarafndan verilen kararda, bavurucu hakknda tesis edilen TSKdan ayrma ileminin gerekçesinin temelinde, internette yaynlanan ve cinsel içerikli konumalarn yer ald ses kayd bulunduu belirtilerek, öyle denildi:

Kiilerin her türlü teknik araçlarla gözetlenmesi, izlenmesi, ses ve görüntülerinin kayt altna alnmas özel hayatn gizliliine yönelik ar bir müdahale oluturur. Ayrca 5237 sayl Kanunun 133. ve 134. maddeleri uyarnca kiiler arasndaki aleni olmayan konumalarn taraflardan herhangi birinin rzas olmakszn bir aletle dinlenmesi ve/veya kaydedilmesi suç olarak düzenlenmitir. Bavurucu, söz konusu ses kaydnn hukuka aykr ekilde elde edilerek nternet üzerinden yaymlandn ve hakkndaki idari ileme esas alnamayacan yarglama sürecinde sürekli olarak vurgulamtr. AYM kararlarna göre ise, bavurucunun mahremiyetine ilikin hususlar anlan ses kaydnn yaymlanmas suretiyle tespit edilmitir. Dolaysyla özel hayata ilikin söz konusu eylem ve davranlarn bavurucu tarafndan aleniletirilmedii ve bavurucunun mesleine bir yansmasnn olmad, ihtilaf konusu tahkikatn kapsamnn mesleki hayatn snrlarn at deerlendirilmektedir.

HLALN ORTADAN KALDIRILMASI çN YENDEN YARGILAMA KARARI

AYM kararnda, kapatlan AYM tarafndan D.A. ile ilgili verilen kararlarn gerekçesinde, bavurucunun mahremiyetini ilgilendiren hususlarn, bavurucuya isnat edilen ve tümüyle bavurucunun özel hayatna ilikin olduu anlalan eylemlerin, mesleki hayat üzerindeki etkilerine dair yeterli ve ikna edici gerekçelerin belirtilmedii ve TSKnn ileyii üzerindeki etkisi ile risklerin de açklanmadnn görüldüü belirtildi. Mesleki sicili olumlu olan bavurucuya en ar idari yaptrmn uygulanmasnn ve bavurucunun kamu görevlisi olma nitelik ve yeterliliini kaybettii sonucuna ulalmasnn gerekçelerinin de ortaya konulamadnn görüldüü belirtilen AYM kararnda, öyle denildi:

Bu nedenlerle AYM tarafndan verilen kararlarn özel hayatn gizlilii hakkna müdahaleyi hakl klacak ekilde konuyla ilgili ve yeterli gerekçe içermedii sonucuna ulalmtr. Açklanan gerekçelerle bavurucunun Anayasann 20. maddesinde güvence altna alnan özel hayatn gizlilii hakknn ihlal edildiine karar verilmesi gerekir. Özel hayatn gizlilii hakknn ihlalinin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama yaplmasnda hukuki yarar bulunduundan kararn bir örneinin yeniden yarglama yaplmak üzere ilgili yarg mercine gönderilmesine karar verilmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git