"Sessiz dünyalarına" çare arıyorlar

9 çocuklarından 4'ü doğuştan işitme engelli olan tarım işçisi Tekdemir çifti, halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen "koklear implant" takılarak evlatlarının duyup, konuşmasını istiyor.

Haberler 07.11.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Harran ilçesinde yalar 11 ile 20 arasnda deien 4 çocuklar doutan iitme engelli olan tarm içisi çift, halk arasnda biyonik kulak olarak bilinen koklear implant ile evlatlarnn anne baba diyecei günün hayalini kuruyor.

lçeye 10 kilometre mesafedeki Yukar Yarmca Mahallesinde kerpiç evde yaayan ve ekmeklerini pamuk tarlalarnda çalarak kazanmaya çalan Fatma ve Ahmet Tekdemir çiftinin 9 çocuundan Mehmet (20), Mustafa (19), Hatice (17) ve Emine (11) iitme engelli olarak dünyaya geldi.

Maddi imkanszlklar nedeniyle çocuklarnn hastalna çare bulamayan acl aile, bir hayrseverin desteiyle kzlar Eminenin koklear implant operasyonuyla duyup konumaya balamas sayesinde bir nebze olsun rahatlad.

Bu sayede askerlik çana gelen oullar Mehmet ve Mustafa ile gelin olmasn bekledikleri kzlar Hatice için umutlanan aile, söz konusu operasyonun yüksek maliyeti nedeniyle ne yapacaklarn kara kara düünüyor.

Tekdemir ailesinin en büyük istei evlatlarnn hayata küsmeden, bundan sonraki hayatlarn salkla yaamasn görebilmek. çocuklar için istedikleri iitme cihazlarn dünyann en büyük hazinesi diye nitelendiren aile, kendilerine uzatlacak yardm elini bekliyor.

- Tek isteim Anne diye seslenmeleri

Anne Fatma Tekdemir, AA muhabirine yapt açklamada, 4ü kz 9 çocuunun bulunduunu ve bunlardan 4ünün iitme engelli olarak dünyaya geldiini belirtti.

Yaadklarn anlatrken gözyalarna hakim olamayan Tekdemir, Kzm Emine ameliyat sonucu duymaya ve konumaya balad. Okula gidiyor ve çok baarl maallah. Dierleri artk koca adam oldular ama konuamyorlar. Tek isteim bana Anne diye seslenmeleri. Büyüklerimizden, hayrseverlerden, ilgililerden bu konuda destek istiyoruz, inallah sesimizi duyarlar. imdiye kadar saysz kez doktora, hastaneye gittik ama çözüm bulamadk. Konuup, duymalar için ameliyat olmalar gerekiyor. ifadelerini kulland.

Biyonik kulak sayesinde çocuklarnn duymalarnn mümkün olduunu ancak bunun için gerekli paray bulamadklarn ifade eden Tekdemir, öyle konutu:

Rabbimden tek temennim çocuklarmn bu skntlarnn bitmesi, inallah biri buna vesile olur. Yatlar gibi okula, askere, oyuna gidemediler, evlatlarm birçok eyden mahrum büyüdü, hiçbir ey örenemediler. Baz insanlar onlarla dalga geçiyor, onlar için demediklerini brakmyorlar, bu beni kahrediyor. Umarm bundan sonraki yaamlar güzel olur, salklarna kavuup güzel bir yuva kurarlar çünkü evlilik çana geliyorlar. Görütüümüz doktorlar üçünün tedavisi için 150 bin lirann gerekli olduunu söylediler ama bizim buna gücümüz yok.

Baba Ahmet Tekdemir de çocuklarnn salklarna kavumas için gitmedik hastane brakmadn ancak sonuç alamadn dile getirdi.

Engelli 4 çocuk büyütmenin zorluunu duygu dolu sözlerle anlatan baba Tekdemir, çocuklarnn yalarnda implant yaptranlarla görütüünü ve onlarn olumlu sonuçlar aldn aktard.

Ahmet Tekdemir, olu Mehmetin yatlarnn bir süre önce askere gittiini gözyalaryla anlatarak, unlar kaydetti:

çocuklarmn yatlar, implant yaptranlar konuuyor. En azndan Anne, baba demeleri bile ailelerini ne kadar mutlu ediyor anlatamam. Birinin babasyla konutum, kap çaldnda olu Baba kap çalyor diyebiliyor. Maddi durumum iyi olmad için ne yapacam bilemiyorum. Hayrseverlerden yardm bekliyoruz. Mehmetin yatlar askere gitti, ben de onu askere uurlamak, yolunu beklemek isterdim. Yolda yürüdükleri zaman arkadan bir aracn geldiini duysunlar istiyorum. Duyamadklar için kimse i vermiyor. Pamuk sulamas için biriyle görütük, Bu duymuyor ki nasl çaltrabilirim dedi.

çocuklarn tedavisi için giriimlerde bulunan Toplumsal Sorunlarla Eitim ve Mücadele Dernei (TOSEM) Bakan Hac çark ise üç kardein koklear implant ile engellerinin ortadan kalkacana inandn anlatt.

Ana Sayfaya Git