Sevgililer Günü öncesi "tüketim tuzağı" uyarısı

Sevgililer Günü nedeniyle birçok sektörde özel kampanyalar ve indirim yarışları kızışırken, tüketici hakları derneklerinden "tüketim tuzağı" uyarısı geldi.

Haberler 11.02.2018 - 13:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Sevgililer Günü nedeniyle birçok sektörde özel kampanyalar ve indirimler yaplrken, tüketici haklar derneklerinin bakanlar tüketim tuza konusunda uyarlarda bulundu.

Tüketici Haklar Dernei (THD) Genel Bakan Turhan çakar, Sevgililer Gününün tüketimi artrma arac olarak kullanldn söyledi. Bu ve benzeri özel günlerde gereksiz tüketim ve harcamalarn gerçekletirildiini belirten çakar, insanlarn temel ihtiyaçlarn göz ard ederek harcama yapmalarnn daha sonra maddi skntlara yol açtna dikkati çekti.

çakar, Vatandalar bu günlerin tüketim arac olarak kullanldnn bilincine varmal, gereksiz alveri ve masraflardan kaçnmal. dedi.

Özellikle dar gelirli vatandalarn bu günlerde dikkatli olmas gerektiine iaret eden çakar, bu tür dönemlerde hediye alabilmek adna kredi çekenler bile bulunduunu bildirdi.

çakar, bu güne özel yaplan kampanyalara deinerek, nsanlar, bankalar ve irketlerce her taraftan sarlm durumda. Tüketiciler bu tuzaa dümesin. Yaplan harcamalarn geri ödemesinin özellikle dar gelirli insanlar için ne kadar zor olduunu biliyoruz. diye konutu.

Gereksiz harcamalarn ailelerin dalmasna kadar gidebilen sonuçlara yol açtn aktaran çakar, Sevgiler Gününde güzel bir söz söylenmesi bile yeter, bu sevginin en güzel göstergesidir. ifadesini kulland.

Sevgisini yüreinde hissedenler hediyelere gerek duymayacaktr

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Bakan Yardmcs Ferda Hekimci de Sevgililer Gününün dier özel günler gibi toplu tüketimin tevik edildii bir gün olduunu söyledi.

Hekimci, bu günün tüketim toplumu yaratmak için kullanlan imajlardan biri olduunu savunarak, öyle devam etti:

Burada her bilinçli tüketicinin kendine Ben tüketimin nesnesi mi, yoksa öznesi miyim, Ben sevgimi tek günde mi göstereceim ya da Neden 14 ubat diye sormas gerekir. 14 ubatta sevgisini yüreinde duyan hiçbir kii, sevgilisini maddi bakmdan zora sokacak hediyelere ve ekstra kredi kart kullanmna gerek duymayacaktr. Unutmamak gerekir ki, gerçek sevgi emek ister. Ona emekle ilmik ilmik örülen bir çift eldiven, bir atk ya da sevgiliye yazlan bir dörtlük belki de bu sevginin en anlaml ifadesi olacaktr.

nternet alveriine dikkat

Sevgililer Gününün bankalardan çiçekçilere, marketlerden kuyumculara ve online alveri sitelerine kadar birçok mecrada reklam ve kampanyann yapld bir gün olduuna dikkati çeken Hekimci, Vatandalar alveri yaparken indirim ve kampanyalara dikkat etmeli. çou zaman bu kampanyalarla yaplan indirimler, gerçek oranlar yanstmyor. Bu ve benzeri günlerde yaplan kampanyalarda önce bindiriyorlar, sonra indiriyorlar. Piyasada yeterli denetimin olmamas nedeniyle tüketiciler etiket ve reklam oyunlaryla yanltlyor. Yüzde 90a varan, Yüzde 50 art 50 eklinde reklamlarla yaplan yüzde oyunlaryla tüketicinin akl kartrlyor. dedi.

Hekimci, indirimli sata konu olan mal veya hizmetin, indirimli sat fiyat, indirimden önceki fiyat, tarife ve fiyat listeleriyle etiketlerinde gösterilmesi gerektiini vurgulayarak, tüketicinin bu bilgileri satcya sormas gerektiini, bunun tüketicinin hakk olduunu dile getirdi.

Sevgililer Gününde internet alverilerinde de dikkatli olunmas gerektiinin altn çizen Hekimci, unlar kaydetti:

Özellikle yurt d internet kaynaklarndan yaplan mesafeli satlarda oluan tüketici hakk ihlalleri ve dolandrclklara kar yaplacak bir ey bulunmamaktadr. Avrupa Birlii ve ABD gibi batl ülkeler bu konuda ortak elektronik a anlamalaryla tüketiciyi korumaktadrlar ancak ülkemiz tüketicisi henüz uluslar aras bir korumaya sahip deildir. Bu açdan tüketicilerimiz, yurt dndaki merkezler üzerinden alm yaparken çok dikkatli davranmaldr. Yurt içi mesafeli satlarda ise bir dolandrclk ya da kiisel verilerin korunmas sorunuyla karlalmamas için bilinir, denenmi, güvenli sitelerden alveri yapmalar gerekir. Eer güvenli sitelerden alveri yaplrsa tüketici hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden 14 gün içinde ald mal iade etme hakkna sahiptir. Bu satlarda bir sorunla karlaldnda satcnn tüketiciyi gerektii gibi bilgilendirdiini kantlamas gerekir. Bu tür satlarda sipari edilen mal kanunen en geç 30 günde tüketiciye teslim edilmek durumundadr.

Ana Sayfaya Git