SGK'dan 4 bin kadın girişimciye kadın istihdamı desteği

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), AB destekli 'Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi' ile yanlarında kadın istihdam edecek 4 bin kadın girişimciye, asgari ücretin yüzde 65'i kadar hibe desteği sağlayacak. Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, projenin 7 ilde uygulanacağını ve başvuruların başladığını söyledi.

Haberler 25.02.2022 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaytl Kadn stihdamnn Desteklenmesi Projesinin uyguland 7 ilden olan Kahramanmarata, SGK l Müdürlüü tarafndan tantm toplants düzenlendi. SGK l Müdürü Harun Akbalabann ev sahipliinde otelde gerçekletirilen toplantda projenin detaylar, sunumla anlatld. SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Sava Alç, yüzde 85i AB, yüzde 15i de ulusal kaynaklardan salanacak 29,5 milyon euroluk proje olduunu söyledi. Kahramanmara ile Ankara, stanbul, Denizli, Aydn, Samsun ve anlurfada uygulanacak proje kapsamnda 7 ilde 4 bin kadn giriimci belirleyeceklerini kaydeden Alç, Bu 4 bin kadn giriimciye, yanlarna alacaklar 4 bin kadndan dolay asgari ücretin iverene maliyetinin yüzde 65i kadar 20 ay süreyle dorudan hibe destei salam olacaz. 2022 ylnda 3 bin 984 liraya tekabül eden bir destei bu ekilde ilave kadn istihdam salayan iverenlere salamay hedefliyoruz. Projenin amac, öncelikle kaytl kadn istihdamnn artrlmas, desteklenmesi ve geçmii fazla olmayan, yeni kurulmu, içi saysnn fazla olmad küçük ölçekli kadn iletmelerin piyasada tutunabilmesi, geliimin ve ülke ekonomisine katksnn salanmasdr. 4 bin rakam belki küçük görünse de bu projeyle ülke genelinde yarataca etki ve farkndalkla kaytl kadn istihdamnn desteklenmesine katk salayacan düünüyoruz diye konutu.

SGKdan 4 bin kadn giriimciye kadn istihdam destei

KAYIT DII KADIN STHDAM ORANI YÜZDE 33,8

Türkiyede kadnlarn istihdama katlm orannn yüzde 32lerde ve orann yabanc ülkelerle kyaslandnda da çok düük olduunu belirten Sava Alç, Bu oran gelimi ülkelerde yüzde 80, AB ülkelerinde yüzde 70, OECD ortalamalar yüzde 67. Yani kadnlarn istihdam orannn çok düük olduunu söyleyebiliriz. Kayt d istihdam oranlarna baktmzda 2021 Aralk ay verilerine göre erkeklerde kayt d istihdam oran yüzde 25 seviyesindeyken, kadnlarda bu orann yüzde 33,8 olarak gerçekletiini görüyoruz. Projenin hedefi de kaytl kadn istihdamn artrp inallah bu oranlar daha düük seviyelere indirecek ekilde katk salamasn bekliyoruz dedi.

KMLER FAYDALANABLR?

Hem kadn istihdamn artrmak hem de kadn giriimcilere destek olmak amacyla hayata geçirilen projenin ön bavurular 21 ubatta e-Devlet üzerinden alnmaya baland. 5 Mart 2012den sonra açt iletmelerde en fazla 9 içi çaltran ve ilave olarak kadn sigortal istihdam eden kadn giriimciler, projenin hedef kitlesini oluturuyor. Bu kapsamdaki 4 bin kadn iveren ve bu iletmelerin ie ald 4 bin kadn içi projeden fayda salayacak.

Ana Sayfaya Git