Siber polisler sanal devriyeyle dolandırıcılara nefes aldırmıyor

Siber polisler, gündemdeki konuları bahane edip çeşitli yöntemlerle vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçirerek internetten dolandırıcılık yapmak isteyen şüphelilerin tespiti için sanal devriye faaliyeti yürütüyor

Haberler 14.12.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siber polisler, gündemdeki konular bahane edip çeitli yöntemlerle vatandalarn kiisel bilgilerini ele geçirerek internetten dolandrclk yapmak isteyen üphelilerin tespiti için sanal devriye faaliyeti yürütüyor.

Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanl bünyesindeki siber polisler, vatandalarn internetten yaptklar ilemler nedeniyle maduriyet yaamamalar için 7 gün 24 saat esasna göre çalyor.

nternet araclyla yaplmak istenen her türlü dolandrcla kar teyakkuzda bulunan siber polisler, bugünlerde mesailerinin önemli bir bölümünü yeni tip koronavirüse (Kovid-19) kar gelitirilen ve salgndan kurtulmak için büyük umut balanan ayla ilgili dolandrclk giriimlerini tespit için harcyor.

Ekipler, bugüne kadar herhangi bir vatandan madur olarak bavuruda bulunmad a dolandrcl konusuyla ilgili sosyal medya bata olmak üzere sanal ortam titizlikle tarayarak üphelilere göz açtrmyor.

Ayrca vatandalar bilgilendirmek ve internetin zararlarndan korumak amacyla oluturulan eitim ve farkndalk program SBERAYn sosyal medya hesabndan da her türlü dolandrcla kar dikkat edilmesi gerekenlere ilikin sk sk uyarlarda bulunuluyor.

- Pandemiyle birlikte internet kullanm artt

Emniyet Genel Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanl Soruturma ube Müdürü Erden ahin, AA muhabirine yapt açklamada, pandemi döneminde internet ve sosyal medya kullanmnn arttn söyledi.

Türkiyede 62 milyon internet, 58 milyonu akll cep telefonu olmak üzere 77 milyon mobil ve 54 milyon sosyal medya kullancsnn olduunu belirten ahin, salgn döneminde insanlarn internette geçirdii sürenin ortalama 7,5 saate ulatn, bu sürenin 3 saatini de sosyal medyada geçirdiklerini bildirdi.

nternetin yaygnlamasyla biliim alanndaki suçlarn da arttna dikkati çeken ahin, kötü amaç peindeki insanlarn bu alan kullandklarn dile getirdi.

Dolandrclk konusuna da deinen ahin, insanlar aldatma sanat olarak tanmlanan bu konunun internet ortamnda da ilenebildiini ifade etti.

- Dolandrclar gündemdeki konularla ilgili sahte site kuruyor

Kötü amaçl kiilerin, herhangi bir alanda meydana gelen önemli gelimeleri takip ettiklerine ve ksa süre içinde dolandrclk, oltalama faaliyeti için sahte siteler kurduklarna dikkati çeken ahin, Kovid-19 salgn döneminde de vatandalara destek verilecei iddiasyla bu tip sitelerin kurduunu anlatt.

ahin, dolandrclk amacyla kurulan sitelerin saysnn bu yl geçen yla göre yüzde 75 arttn belirterek, unlar kaydetti:

Bunlarla alakal biz polisiye anlamda ne yapyoruz? 7 gün 24 saat buradaki görevliler vastasyla internette bu tarz oluumlar, sahte ve zararl siteleri tespite yönelik çalma yapyoruz. Bu çalmalarn sonuçlarn ortak paydalarmz olan kurumlarla paylaarak bu sitelerin engellenmesi ve üpheli kiilerin yakalanmasna yönelik i ve ilemler yürütüyoruz. u anda bildiiniz üzere alar ve a datmlaryla ilgili bir gündem var. Bunu da dolandrclar kullanacaktr. Herhangi bir devlet kurumumuzun bildirim yapmasn beklemeksizin siber devriyelerimiz sayesinde konular takip ediyoruz. Zararl yazlm içeren sayfalar olsun, vatandan bilgilerini çalmaya yönelik sayfalar olsun, bunlar hepsiyle alakal tespit yapmaya çalyoruz. Tespit ettiimiz kii ve olaylar, cumhuriyet savclklarna bildirerek adli safhasn balatyoruz.

Salgn döneminde internetten yaplan alverilerde de art yaandna iaret eden ahin, kötü amaçl kiilerin, vatandalarn kredi kart bilgilerini ele geçirmek için oltalama siteleri açtklarn söyledi.

- Engellenen site says bu yl geçen yla göre yüzde 75 artt

ahin, vatandalarn ihbarlar ya da sanal devriye faaliyetleriyle bu tarz sitelerin tespit edildiini söyleyerek, Ulatrma ve Altyap Bakanl Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezine (USOM) bildirilen suç içerikli sitelere eriimin engellendiini, siteyi açan üphelilerin de belirlendiini anlatt.

Engellenen site saysnn geçen yla göre bu yl yüzde 75 artt bilgisini veren ahin, bu sitelerin dolandrclk faaliyetleri için saatlik ve günlük açldklarn ifade etti.

- Kurumlar, fidyeci yazlmlara kar dikkatli olmal

Kiisel verilerin yan sra kurumlara ait bilgilerin de kötü amaçl kiilerce çalndna dikkati çeken ahin, bireysel olarak alnan güvenliin, kurumsal güvenlie de katk saladn dile getirdi.

ahin, unlar söyledi:

Son zamanlarda kurumlarmza, irketlere ve sektörel bazl çalan firmalara kar ransomware dediimiz fidyeci zararl yazlm eklinde saldr gerçeklemekte. Bununla alakal genellikle oltalama yöntemi kullanlmakta. Gönderilen maillerin dikkatsizce açlmas sonucu, zararl yazlmn girdii bilgisayar veya sistemin tamamn ifrelemesi konusu meydana gelmekte. Bu konuya kurumlarmzn çok dikkat etmesi gerekiyor çünkü maddi kayplarn yan sra verisel kayplar da olduu için çok büyük problemler yaanabilmektedir.

- Resmi kurum ve yetkili kiilerin açklamalar dndaki mesajlara itibar edilmemeli

EGM Eitim Hizmetleri ube Müdür Vekili Hasan Ik da siber ortamda ilenen suçlarn önlenmesine yönelik SBERAY Projesini balattklarn söyledi.

SBERAYn tüm vatandalarn interneti ve teknolojiyi güvenli ekilde kullanmalarn salamak, onlar bu alanla ilgili bilgilendirmek amacyla hazrlandn dile getiren Ik, vatandalarn www.siberay.com internet sitesinden siber güvenlie ilikin bilgi edinebileceklerini bildirdi.

nternetten yaplacak dolandrclk faaliyetlerinden korunmak için tavsiyelerde bulunan Ik, Vatandalar, resmi kurum ve yetkili kiilerin açklama, bilgilendirme ve uyarlar dnda her ne vastayla olursa olsun kendilerine ulaan mesajlara ve içeriklere itibar etmemeli, bir ekilde kendilerine ulaan bu tür giriimlere kendi kiisel bilgilerini paylaarak cevap vermemeli. dedi.

Ana Sayfaya Git