Sıcaklar başladı yiyeceğe dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Dr. Rıdvan Karaali, "Sokakta satılan, uzun süre yüksek ısıda kalmış yiyeceğin bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Açıkta satılan dondurmalar riskli, tatlılardan çikolatalı krema olan tatlıların bozulması çok daha hızlı oluyor" dedi. Karaali, "Özellikle yumurta, tavuk ve süt ürünlerinde salmonella mikrobu üreyebilir" diye konuştu.

Haberler 27.05.2022 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn snmasyla birlikte darda tüketilen besinlerin sala tehdidi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar günee ve sca maruz kalan yiyeceklerin bozularak insan salna zarar verebileceini belirtti. Yaz aylarnda ishal, kusma ve bulant ikayetleriyle hastaneye bavurularda art yaandn söyleyen Enfeksiyon Hastalklar Ve Klinik Mikrobiyoloji Öretim Üyesi Dr. Rdvan Karaali, scak havalarda sokakta satlan besinlerin bozulmasyla ilgili uyarlarda bulundu.

SHAL KUSMA BULANTI KAYETLERNN ARTMA SEBEB Y KORUNMAMI BESNLER

Dr. Öretim Üyesi Rdvan Karaali, Yaz aylar ile birlikte, etrafmzda duyuyoruz, hastanelere ishal, kusma, bulant ikayetiyle bavuran hasta saysnda art oluyor. Bunun da ana sebebi iyi korunmam besinlerin tüketilmesi. Uygun artlarda yaplm besinleri uygun ekilde saklamyorsak bunlar içerisinde bakteriler üreyebilir. Bu bakteriler vücudumuzda hastala sebep olabilir dedi.

SOKAKTA SATILAN ÜRÜNLER UZUN SÜRE SICAK ISIDA KALMISA BOZULMA HTMAL YÜKSEKTR

Özellikle yaz aylarnda besinlerin uygun ekilde saklanmas gerektiini söyleyen Karaali, Mikroorganizmalarn üremesi için uygun bir s gerekiyor. Yüksek sda saklanan tavuk bozulmas çabuk olan üründür. Uygun artlarda saklanmamsa, sokakta satlan, uzun süre yüksek sda kalm yiyecein bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Açkta satlan dondurmalar riskli, tatllardan özellikle çikolatal krema olan tatllarn bozulmas çok daha hzl oluyor. Mayonez, çok hzlca bozulabiliyor, dolaysyla sokakta satlan ürünler uygun artlarda saklanmamsa yaz aylarnda çok daha çabuk bozulabilir diye konutu.

YAZ AYLARINDA TÜM ÜRÜNLERDE RSK MEVCUT

Rdvan Karaali, Yaz aylarnda tüm ürünlerde risk mevcut. Ürünün görselinde bir anormallik varsa, muhakkak dikkat etsinler.

Ana Sayfaya Git