Şifalı diye pis su içiliyor!

Muş’ta, böbrek taşını erittiği ve şifalı olduğu iddia edilen suyun mikrop saçtığı tespit edilmesine rağmen, Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye gelenler içmeye devam ediyor. Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay "Muş'ta, böbrek taşını erittiği iddia edilen ve halk arasında şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan analizlerde saptanmıştır" dedi.

Haberler 14.09.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mua 40 kilometre uzaklktaki Gümüali köyü krsalnda çkan ve böbrek tan erittii iddia edilen su ile ilgili geçen yl analizler yapld. Salk Müdürlüünce yaplan analizde suyun mikrop saçt tespit edildi. Uzmanlarn uyarlarna ramen Türkiyenin dört bir yanndan Gümüali köyüne gelenler, sudan içmeye ve bidonlarla evlerine tamay sürdürüyor.

FASINI GÖREN DE VAR

Suyu içen arkadann böbreindeki 7 milimlik ta düürdüünü iddia eden Bitlisli Nedim Kaplan Bu çevredeki insanlar, suyun ifal olduuna inanyor. Yararn görenler de var. Öbür taraftan da uzmanlar, bu suyun insan salna zarar olduunu söylüyor ama ifasn gören de var dedi.

BENM BÖBREK TALARIM NYE DÜÜYOR

stanbuldan su için Mua geldiini söyleyen Sracettin Baybura, Bu su böbrek ta için, her hastalk için iyidir. Allah için bu su ifadr ve bizlerde içiyoruz. Sala zararl olsa benim böbrek talarm niye düüyor. Bu suyu içiyorum. Traktörle çalyorum, inan ki bu suyu içtiimizden böbrek ta gidiyor, bitiyor. Ta, ma diye bir ey u an bizde yok. stanbuldan gelmiim, bu hastal atlatp gidiyorum diye konutu.

Kahramanmaratan gelen Cahit Sezgin de suyun çok güzel olduunu ve inallah böbrek tana ifa olacan söyledi.

SU FA DEL MKROP SAçIYOR

Böbrek tan erittii iddia edilen suyun mikrop saçtn belirterek uyaran Mu Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Rfat Somay, unlar söyledi:

Muta böbrek tan erittii iddia edilen ve halk arasnda ifal olarak bilinen suyun, aslnda mikrop ürettii yaplan analizlerde saptanmtr. l Salk Müdürlüümüzün tekrarlayan analizleriyle geçen sene de yapld ekilde, bu sularn birçok bakteri ve parazit barndrd saptanmtr. Halkmzn bu sular, böbrek tana iyi geldiini düünürken aslnda kendilerini zehirlememesi ve bu sular tüketmemesini öneriyoruz. nsanlar üzerinde sular tüketildikten sonra özellikle ishal, kusma gibi belirtiler, ciddi sv kayplaryla böbrek yetmezlii ve ölüme kadar götürebilecek durumlar ortaya çkmaktadr.

Ana Sayfaya Git