Sıfırın altında 15 derecede şifa bulmaya çalışıyorlar

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde, sıfırın altında 15 dereceye rağmen Kato Dağı eteklerindeki Zümrüt Kaplıcası'nın açık havuzlarına giren yöre halkı, hastalıklarına şifa bulmayı ümit ediyor.

Haberler 23.02.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beytüebap ilçesine 7 kilometre uzaklktaki Ilcak köyü yaknlarnda bulunan Zümrüt Kaplcas, yllar önce termal otel olarak hizmete açld. Ancak 1992de PKKl teröristlerce otelin atee verilmesi nedeniyle yöre halk kendi imkanlaryla iki açk havuzu kullanmaya balad.

Kato Da eteklerindeki Zümrüt Kaplcasnda 42 derecelik suyun bulunduu iki havuzdan, k aylarnda sfrn altnda 15 dereceye ramen özellikle bel ars, romatizmas ve deri hastal bulunanlar yararlanyor.

Beytüebap Kaymakam Murat ener ilçede göreve balayal ksa bir süre olduunu, kaplcay bir defa gördüünü söyledi.

Kaplca ile ilgili planlar olduunu kaydeden ener, Gerçekten güzel doal bir zenginlik. Zamannda termal otel olarak kullanlan burayla ilgili planmz var. Henüz projeye dökmedik ama yaknda bunu projeye dökerek slahna yönelik çalmamz olacak. nsanlarn ifa bulduklar bu kaplcay halkmza kazandrmay amaçlyoruz. diye konutu.

- Vatandalar youn ilgi gösteriyor

Beytüebapl Emin Aslan (55), kaplcay, küçüklüünden bu yana çeitli hastalklar iyiletirdii için tercih ettiini söyledi.

Hastalklarna ifa bulduunu, bu nedenle sürekli kaplcaya geldiini anlatan Aslan, Frsat buldukça ilçemizden 7 kilometre uzaklktaki kaplcaya geliyorum. Havalar souk ve karl olmasna ramen vatandalar geliyor. Ancak yazn daha fazla rabet görüyor. Allah bir nimeti bize vermi, ne kadar ükretsek azdr.

Hakkariden hafta sonu ifa bulmak için kaplcaya ailece geldiklerini aktaran 48 yandaki Ferman Abi de, bazen scakln sfrn altnda 20 dereceye kadar dütüünü, ona ramen vatandalarn ifa bulmak için kaplcaya geldiini kaydetti.

Abi, devlet destei ile kaplcann iyiletirilmesi durumunda yurt dndan bile kaplcaya turist gelebileceini ifade etti.

Karabük Üniversitesinde okuyan Hakkarili Emin Özdemir (22) de tatilini kaplcaya gelerek deerlendirdiini aktard. Ailesi ile kaplcaya geldiini belirten Özdemir, hem piknik yaptklarn hem de kaplcaya girerek ifa bulduklarn söyledi.

- Salkl insanlar da faydalanabilir

rnak Halk Sal Müdürlüü Müdür Yardmcs ve Bulac Olmayan Hastalklar Birimi Uzman Sibel Karaaslan, Zümrüt Kaplcasnn yllardr vatandalarn yararland doal bir zenginlik olduunu söyledi.

Kaplcalardan çeitli hastalklar için faydalanlabileceini anlatan Karaaslan, öyle konutu:

Bunlarn banda, iltihab olan veya olmayan romatizmal hastalklar gelir. Ayrca cilt, sindirim sistemi, kadn, solunum, böbrek hatta kalp ve damar hastalklar için kaplcalardan faydalanlabilir. Kaplcalarn sadece tedavi edici etkileri yoktur, ayn zamanda koruyucu etkileri de vardr. Bakl güçlendirici etkileri var. Bu açdan sadece hastalar deil salkl insanlar da kaplca suyundan faydalanabilir.

Ana Sayfaya Git