Sigarada standart paket uygulaması!

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle sigara başta olmak üzere tütün mamullerinde düz ve standart paket uygulamasına bugün geçilecek.

Haberler 05.12.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, yarndan itibaren artk eski paketlerle tütün mamulleri üretilmeyecek. 5 Ocak 2020den itibaren ise sadece yeni standart paketlerin sat yaplabilecek ve piyasada eski tip paket bulunmayacak. 5 Ocaka kadar yeni paketlerle üretim yaplaca gibi mevcut paketlerin piyasadaki sat devam edecek.

Yarndan itibaren balayacak olan düz ve standart paket uygulamasyla paketlerin çeitli renklerinden ve grafik tasarmlarndan kaynaklanan çekiciliinin ve yanltc özelliinin ortadan kaldrlmas, salk uyarlar mesajlarnn caydrc etkisinin artrlmas hedefleniyor.

PAKETLERE STANDART UYGULAMA

Düzenlemeyle tütün mamulleri paketlerin rengi, Pantone 448 C Mat bitili tek renk olarak belirlendi. Marka, ayrt edici ibare ve dier zorunlu bilgilerin yazm ekli, rengi, konumu standart hale getirildi, markann logosu, simgesi veya sair iaretleri kaldrld.

Tek tip ve tek renk olacak paketler üzerindeki birleik (resimli) salk uyarlar alan yüzde 65ten yüzde 85e çkarld, resimli uyar paketin ön yüzeyi yan sra arka yüzeyine de konuldu. 14 yeni birleik (resimli) salk uyars belirlendi. Bütün paketlerde yer alacak ibarelerden biri de birleik (resimli) salk uyarlar içerisinde yer alan ALO 171 Sigara Brakma Hatt mesaj olacak.

Düzenlemeyle tütün mamulü çeidini belirleyen ayrt edici ibare paketlerin ön yüzeyinde yer alacak. Nargilelik tütün mamulü paketlerinin iç ambalaj ile puro ve sigarillo paketlerinin varsa iç ambalajlar üzerine marka ve ayrt edici ibare siyah renkle yazlacak. Üretim tarihi ve üretim kodlama bilgileri, siyah zemine beyaz renkte yazlacak.

Yeni paketlerde, yan yüzey alanlarnn yüzde 50sini kaplayan genel uyar ve bilgi mesaj yer alyor. Paketlerde, Sigara içmek öldürür - hemen brakn genel uyars ile Tütün duman, kansere yol açt bilinen 70ten fazla madde içerir bilgi mesaj bulunacak.

Halihazrda mevcut sigara paketlerinin yan yüzeyinin birinde yüzde 10unu kaplayan zifir, nikotin ve karbon monoksit brakm deerlerine ilikin bilgilendirme kaldrld, paketler üzerinde bulunan 18 yan doldurmayanlara satlamaz eklindeki uyar, 18 yan doldurmayanlara satnn cezas hapistir eklinde deitirildi.

RESMLERLE CAYDIRICILIK

- 14 yeni mesaj ve resimle caydrclk artyor

Paketlerde sigara içen insanlara ilikin caydrc fotoraflarla birlikte 14 yeni resimli uyar mesaj da yer alacak.

Resimli uyarlarda yer alan ifadelerden bazlar öyle:

- Sigara içiyorsanz çocuunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladr. Yaam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yars sigara içmekten kaynaklanmaktadr.

- Sigara içmek kan akn yavalatr ve cinsel iktidarszla neden olur.

- Sigara kullanm gebelikte erken douma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalk ve engellilik riskini artrr.

- Sigara kullanm her aldnz nefesi zorlatran kronik bronite neden olmaktadr.

- Sigara en büyük inme nedenidir.

- Sigara dumannda benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapc maddeler bulunur.

- Sigara içmek ayakta kangrene neden olur.

- Sigara içenler genç yata ölür.

Fransa, Birleik Krallk, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden sonra Türkiye de düz ve standart paket uygulamasna geçmi olacak.

Ana Sayfaya Git