Sigortacılık ile diğer bazı alanlara ilişkin kanun yürürlüğe girdi

Ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) birikim yapabilecek

Haberler 26.05.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigortaclk ile Dier Baz Alanlara likin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Kanuna göre, Finansal stikrar ve Kalknma Komitesinin ad Finansal stikrar Komitesi olarak deitirildi.

Finansal sistemin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi salkl bir ekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunmas için krlganlklarn belirlenmesi ve sistemik risklerin yönetilmesinde ilgili kurumlar arasnda i birlii ve egüdümün salanmas için Finansal stikrar Komitesi kurulduu bildirildi.

Mikro ve küçük ölçekli iletmeler, likidite skntsn karlamak ve istihdam desteklemek için ilave olarak istihdam ettikleri sigortallar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022ye kadar kullandklar kredi faiz veya kar pay bakiyesinden düebilecek. Bu kapsamda kredi garanti kurumlarnca kredi faiz veya kar pay bakiyesinden düülen tutar sizlik Sigortas Fonundan karlanacak. Salanan kredi faiz veya kar pay destei, destek kapsamna giren sigortallar için 12 ay süreyle uygulanacak. Bu madde kapsamna giren i yerleri ilave olarak ie ald en fazla be sigortal için bu destekten yararlanacak.

18 YA ALTI çN BES BRKMNE MKAN TANINDI

Ebeveynler, 18 yan tamamlamam çocuklar adna Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) birikim yapabilecek. Yetkili organlarnca karar alnmas kaydyla üyelerine veya çalanlarna emeklilie yönelik taahhütte bulunan ve artlar uyan dernek, vakflar ve sandk gibi tüzel kiilii haiz meslek kuruluu veya sair ticaret irketleri nezdinde 1 Ocak 2021 itibaryla mevcut bulunan emeklilik taahhüt planlar kapsamndaki yurt içi ya da dndaki birikimler ve taahhütlere ilikin tutarlarn, 31 Aralk 2023e kadar ksmen veya tamamen BESe aktarabilecek.

BESe aktarlan tutarlar gelir vergisinden muaf olacak. Bu kapsamda aktarm yapan üyeler, aktarm tarihinden itibaren 3 yl içinde maluliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle sistemden ayrlamayacak.

ÖZEL RSKLER YÖNETM MERKEZ KURULDU

Yurt içinden veya uluslararas piyasalardan sigorta veya reasürans teminat bulunamayan ya da teminat salanmasnda güçlük bulunan riskler, nükleer riskler gibi özellik arz eden riskler ile sigorta edilmesinde kamu yarar bulunan riskler için teminat salama, sigorta veya reasürans havuzlar kurma veya kurulmasn koordine etme, sigorta ve reasürans irketleri arasnda i birlii yaplmasn salama, oluturulacak havuz, organizasyon veya i birlii mekanizmalarnn yürütülebilmesi için tüzel kiilii haiz Özel Riskler Yönetim Merkezi kuruldu.

Kovid-19 ile mücadele kapsamnda ülke genelinde uygulanan kstlamalar dikkate alnarak hak kayplarnn önlenmesi amacyla, ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ile 31 Mays 2021 arasna isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler arasnda balayan çeklerin ibraz süresi, 31 Mays 2021e kadar duracak. Bu çeklerin belirtilen tarihler arasnda ibraz edilmesi ve çek karlnn tamamen bulunmas halinde ödeme yaplacak. çek karlnn bulunmamas veya ksmen bulunmas halinde ise karlkszdr ilemi yaplmayacak. Belirtilen tarihler arasnda ibraz edilmeyen veya ibraz edildii halde karlkszdr ilemi yaplmayan çekler, 1 Haziran 2021den itibaren, kalan ibraz süreleri içinde ibraz edilebilecek.

Kanunun yürürlüe girdii tarihten önce, ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ile 31 Mays 2021 arasna isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler arasnda balayan çekler bakmndan yaplan ibraz, ödeme ve dier ilemler sebebiyle ilgililerin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluu domayacak.

Dou Anadolu Projesi, Dou Karadeniz Projesi ve Konya Ovas Projesi Bölge Kalknma daresi bakanlklarnn görev sürelerini, üç defa ile snrl olmak üzere beer yllna uzatmaya Cumhurbakan yetkili olacak.

Öte yandan, kanunda Kovid-19un olumsuz etkilerinin devam etmesi nedeniyle turizm sektörün desteklenmesi için de düzenleme yapld.

Sigortaclk ile Dier Baz Alanlara likin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun, Resmi Gazetede yaymlanarak, bugün itibaryla yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git