Sikke ve seramik!

Bitlis Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda sikke ve seramikler bulundu

Haberler 25.10.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyük skenderin komutanlarndan Badlis tarafndan milattan önce 312 ylnda ina edilen Bitlis Kalesinde yaplan kazlarda Bizans, Orta ça ve Osmanl dönemine ait bulgulara ulald.

Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercekin bakanlnda, Frat Üniversitesi nsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Korkmaz enin bilimsel danmanlnda yürütülen kaz çalmalarnn bu ylki bölümünün sonuna gelindi.

Alannda uzman 9 kiilik ekiple saray olduu deerlendirilen bölümde yaplan kazlarda, tandrlar, su künkleri, srl srsz seramikler, metal ve kemik eserler ile bronz süs eyalar, younluu Bitlis darpl Bizans ve Osmanl dönemlerine ait 80 sikke bulundu.

Kent merkezinde kayalarn üzerine ina edilen ve bugüne kadar tüm ihtiamyla ayakta duran kalede, gelecek yl yaplacak kazlarla kentin tarihine k tutacak önemli bulgulara ulalmas hedefleniyor.

SARAY, KAZILARLA DAHA ANLAMLI HALE GELECEK

Doç. Dr. en bu yl imkanlar dorultusunda 4 açmada yaptklar kazlarn sonuna geldiklerini söyledi.

Açma yaptklar yerlerde basit bakm, onarm ve koruma çalmalarn sürdürdüklerini anlatan en, Kazlarmz, Matrakç Nasuhun minyatüründe belirttii üzere, saray ile idari birimleri birbirinden ayran duvarlar olduunu düündüümüz alanda sürdürüyoruz. Kazlarda srl srsz seramikler, 2si Bizans dönemine kadar, dierleri ise Orta ça ile Osmanlnn son dönemlerine tarihlenen younluu Bitlis darpl 80 sikkeye, cam ve kemik eserlere, tandrlara, su künklerine, bronz süs eyalarna ulald. dedi.

en, Evliya çelebinin Seyahatnamesinde de kaledeki saray ksmnn ciddi meblalarla Abdalhan döneminde ina edildiinin yer aldn belirterek, çalmalarn sarayn giri ksmndaki kalntlarda yürütüldüünü aktard.

Kazlarla ortaya çkarlacak mimari buluntularla sarayn daha anlaml hale gelebileceini ifade eden en, unlar kaydetti:

Saraylar, ina edilen kalelerde yöneticilerin yaad alan oluyor. Bu, zaman zaman fethedildikten sonra baz eklemeler yaplarak kullanlyor. Mevcut kaynaklardan, Abdalhan döneminden 17. yüzyln ortalarna kadar burada çok güzel bir sarayn olduunu biliyoruz. Osmanlnn fethinden önce Bitlis darpl sikkelerin varln da erefnameden biliyoruz. Önceki yllarda Yavuz Sultan Süleyman dönemine tarihlenen, 1519 ylna kadar geriye giden, üzerinde Duribe Fi Bedlis yazan bir sikkeye de ulatk.

Osmanl dönemine ait Bitlis darpl sikkelerin 1850li yllara kadar basldn belirten en, kazya destek veren Vali Oktay çaatay, Belediye Bakan Nesrullah Tanlay, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker ve Ahlat Müze Müdürü Mikail Erceke teekkür etti.

Ana Sayfaya Git