Şilan çayı korkuttu

Siverek ilçesinde 2 asırdır balıkların eksik olmadığı Şilan Çayı'nda, son günlerde yaşanan toplu balık ölümleri korkutuyor. Sebebi henüz bilinmeyen olayın kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Haberler 26.07.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçeye bal Ertem krsal mahallesinde 200 yldan fazladr balklarn yaad ilan çaynda su seviyesinin azalmas ile birlikte son 2 gün içinde toplu balk ölümleri yaanmaya baland. Binlerce yavru baln kyya vurduu gölette, mahalle sakinleri dedelerinden kendilerine kalan mirasn yok olmasn istemiyor. Mahalleli toplu balk ölümlerinin durdurulmas için yetkililerin bir an önce çalma balatmalarn istiyor.

200 YILDIR BALIKLAR BU GÖLDE YAIYOR

Dedelerinden bu yana 200 yldr bu gölette balklarn yaadn ve bu zamana kadar böyle toplu ölümlerin yaanmadn dikkat çeken mahalle muhtar Sefer Gümüta, Burada 200 yldan fazladr mahallemiz bulunmakta, dededen babaya, babadan bizlere 200 yldr buradayz. Bu tarih içinde ilk defa bu gölette böyle toplu ölümlerin yaandn görüyoruz, yallarmza da sorduk daha önce böyle bir ey yaanmadn söylediler. Bu ölümlerin neden yaandn bizde bilmiyoruz. Bayram tatili nedeniyle bir yerlere bavuramadk, mesai açld gibi gerekli yerlere bavuracaz dedi.

ÖLÜMLER 2 GÜN ÖNCE BALADI

Gölette 2 gün önce toplu balklarn yaanmaya balandn söyleyen mahalle sakinlerinden dris Gümüta ise, Büyüklerimizin bize aktardna göre gölümüzde 200 yldr balklar yayor, son 2 gün içerisinde toplu balk ölümleri gerçekleti ve bunun sebebini bizde bilmiyoruz. Yetkililerden bu ölümlerin aratrlmas için bir ekibin gönderilmesini talep ediyoruz. çünkü baka hastalklarda olabilir, bu gölden hayvanlarmz su içiyor, çocuklar yüzüyor, farkl hastalklar çkabilir onun için burada bir aratrmann yaplmasn istiyoruz diye konutu.

Mahalle sakinleri toplu halde kyya vuran balklarn, çayn kurumaya balamasndan olabileceini tahmin ederken, balk ölümlerinin kesin nedeninin ise yetkililerin yapaca incelemelerin ardndan belli olabilecei belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git