Silvan'da bulmuştu!

Literatüre kazandırdığı böceğe babasının ismini verdi.

Haberler 27.12.2017 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erzurumda, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde yaklak 30 yldr böcekler üzerine bilimsel çalma yapan Prof. Dr. Erol Yldrm, Diyarbakrda kefettii bir böcek türüne babasnn ismini verdi.

Kentte, yarm asr önce kurulan ve 50 bin çeit böcein bulunduu Entomological Museum of Erzurum Turkey adyla uluslararas böcek müzeleri arasna giren müzede 30 yldr görev yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yldrm, doada yapt aratrmalar sonucu bulduu yeni türleri bilim dünyasna kazandryor.

Diyarbakrn Silvan ilçesinde yapt çalma srasnda Hymenoptera takm Tiphiidae familyasna ait bir böcek türü kefeden Yldrm, dünya için yeni bir tür olan böcee babas Bahattin Yldrmn istei üzerine Tiphia Bahattini ismini verdi.

AA muhabirine, Tiphia Bahattini ismini uluslararas dergide yaymlatarak dünya literatüründe yerini almasn saladn anlatan Prof. Dr. Yldrm, yeni bulduklar böcek türlerine bulunduklar yörenin ismini verdiklerini anmsatt.

Yöre ismi verilen böcek türlerinin adeta bulunduklar bölgenin tapusu gibi olduunu belirten Yldrm, Müzemizde 200ün üzerinde dünyada sadece tip materyalleri olan böcek türleri var. 20nin üzerinde de benim tanmladm yeni böcek türleri var. Böceklere bulunduklar yöreden esinlenerek Microdynerus Erzincanensis, Leptochilus Palandokenicus, Onychopterocheilus Sarikamisensis, Athous artvinensis gibi isimler veriyorum. dedi.

Yldrm, babasnn kendisinden kefettii bir böcee isminin verilmesini istemesi üzerine talebi yerine getirdiine deinerek, öyle konutu:

Böcek bilimiyle uratm için babam benden yeni tanmlayacam bir böcee ismini vermemi istedi. Ben de Diyarbakr Silvandan topladm Hymenoptera takm Tiphiidae familyasna ait bir böcek türüne Tiphia Bahattini ismini verdim ve uluslararas bir dergide yaynlanp dünya literatüründe yerini ald. Bu böcek türüne ait örnekler dünyada sadece bizim müzemizde bulunuyor. Babam da bu olay örenince çok sevindi. Dünya durdukça babamn ismi bu böcek türüyle anlacak.

Yldrm, babasnn isteini yerine getirmenin mutluluunu yaadn ifade ederek, bilim insanlarnn dünyada ismini yaatmak istedii kiilere böceklerin ismini verdiini kaydetti.

- Eski ABD bakanlar ve kendi ad da böceklere verildi

Bilim insanlarnn eski ABD bakanlarndan Abraham Lincolnün adn 65, Barack Obamann ismini ise 4 böcee verdiini anlatan Prof. Dr. Yldrm, söz konusu isimlerin dünya döndükçe böcek türleriyle anlacan aktard.

Yabanc bilim insanlarnn, kendi adna eroli olarak bir ve soyismi olan yildrimi olarak da 4 böcee isim verdiini söyleyen Yldrm, Yeni tanmlayp isim verdiimiz böceklerden u anda dünyada sadece bizim müzemizde var. Dünyada baka hiç bir yerde bu böceklere ait örnekler yok. Bilim insanlar bu böcekleri görmek isterlerse burada bulacaktr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git