Şimdi gelir kapısı oldu

Mardin’de tarihi ve kültürel ev eşyalarının minyatürlerini hobi olarak yapmaya başlayan Levent Erkar, hobisini gelir kaynağına dönüştürdü.

Haberler 22.09.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Artuklu ilçesinde yaayan 41 yandaki Levent Erkar, 16 yldr dekorasyon iiyle urayor. Erkar, bo zamanlarnda Mardinin ev ve eya kültürünü yaatmak için 1960-1970li yllarda kullanlan ev eyalarnn minyatürlerini üretiyor. Ürünlerini ceviz, çam ve kiraz aaçlarndan yapan Erkar, divan, aynal dolap, sedir, kanepe, taht ve 20yakn çeidin üretimini yapyor. Yaknlar tarafndan ürünleri beenilip desteklenen Erkar, tarihi çarda bulunan küçük dükkannda ürünlerini sata sundu. Ürünler yerli halkn anlarn tazelerken, gelen turistlerin de ilgisini çekti.

16 yldr dekorasyon ii yapan Levent Erkar, Bo vakitlerimde kahvede, sada, solda gezmeyi sevmem. Mardinin eski tarihi dolaplar, divanlar ve tahtlarn, hem hobi niyetine hem de eski tarihi yaatma amacyla yapyorum. Ürünlerimi ceviz, çam ve kiraz aaçlarndan yapyorum. Satlarmz çok ükür iyi. Dardan gelen yabanc turistler, yerliler ve herkes beeniyor ürünlerimi. Bu dolap 1950- 1960 yllarnda ninelerimizin eskiden kulland ceviz dolaplarn minyatür halidir. Yapm aamas insann eline kalyor. Bu Allah vergisidir dedi.

BENM çN YAPIMI 1 SAAT SÜRÜYOR

Eski Mardin kültüründe klima, pervane olmad zaman Mardin halknn yüzde 90 darda, damda yattn bildiren Erkar, Buna taht diyoruz. Bu tahtann üstünde uyurlard. u anda kafeteryalarda sedir niyetine kullanlan, müterilerin oturduu, çay kahvesini içtii bir taht modelidir. Bir dier ürün ise eski divan hem dolapl hem yatak hem de oturacaklar divandr. Bu divann sat fiyat 60 liradr. Bu tahtn sat fiyat 30 liradr. uygun olduu için fiyatlar insanlar rahatsz etmiyor. Gümülüümüz 50 liradr. Özellikle yabanc turist grubunun ilgisi çok. Yerli halkn da tatl anlarn hatrlatyor. Sevinip tebrik ediyorlar beni. Hem de teekkür ediyorlar bana. Gelen müteri Almanyaya kadar akrabalar için 200 tane sipari veriyor diye konutu.

HOB OLARAK YAPTIM, GELR KAYNAINA DÖNÜTÜ

Yapt minyatürlerin yaknlar tarafndan beenildiini dile getiren Erkar, Akrabalarm, kardelerim, dostlarm bana bunu hem tantm amacyla yapmam söylediler hem de bir ek gelir salamas amacyla böyle bir ie girdim. Memnunum çok ükür. Mardine has ne varsa eski 1960, 1970lerde kullanlm çekyat, divan, kanepeler olsun tahmini 20ye yakn çeidim var. Amacm Mardine has, Mardinin eski tarihini yaatmak. younluum ise kn bunlar daha çok yapabiliyorum. Yazn dükkandaym ya da dekorasyon iindeyim. Ama kn biliyorsunuz fazla i olmad için evde kapandm zaman bunlarla urayorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git