Şimşek: Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok, terörle var

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Şanlıurfa'da katıldığı 'AK Parti Yerel Yönetimler Güneydoğu Anadolu Bölgesi' toplantısında, "Türkiye'nin Kürt kardeşlerimizle hiçbir sorunu olamaz. Ben bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Bizim terörle bir sorunumuz var" dedi.

Haberler 21.01.2018 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Büyükehir Belediyesinin ev sahipliinde gerçekletirilen AK Parti Yerel Yönetimler Güneydou Anadolu Bölgesi toplantsnn ikinci günü bir otelde devam etti. Babakan Yardmc Mehmet imek, Kalknma Bakan Yardmcs Yusuf Cokun ile Gençlik ve Spor Bakan Yardmcs Abdurrahim Boynukaln toplant için sabah saatlerinde kente geldi. imeki havaalannda anlurfa Valisi Abdullah Erin, AK Parti anlurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi ve kurum müdürleri karlad. imek, ardndan Güneydou Anadolu Bölgesinden gelen il ve ilçe belediye bakanlarnn katld toplantya katld. Burada konuan Babakan Yardmcs Mehmet imek, kentte bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi. imek, dünyada çok hzl bir deiim olduunu belirterek, öyle dedi:

Yarg hzl , adalet iyi ve hzl olacak ki buraya yatrm gelsin. Kamu yönetimi ve kamu maliyesi de çok önemli. Eitim de çok önemli, zengin ülkeler eitimde de snf atlam, inallah biz de Türkiyede eitimde snf atlatacaz. Eitime eriimde çok hzl bir gelime var. O kadar çok öretmen aldk ki yaklak 600 bin. Öretmen bana düen örenci says 2002ye göre hzla düüyor, bu kaliteyi artryor, daha da artracak. 270 bin derslik yapmz, u an 50 bin dersliin yapm sürüyor. anlurfada 2002de 5 bin olan derslik u an 17 bin. Eitimde reforma halen ihtiyaç var çünkü öretmenlerimizin kalitesinin daha da artmas gerekiyor. Kalite ne kadar yüksekse o kadar beeri sermayenin kalitesi de yükseliyor.

Bölgede ve Ortadouda oynanan oyunlara kar herkesin uyank olmasn gerektiini ifade eden Mehmet imek, öyle devam etti:

Türkiyedeki etnik ve mezhep farkllklar, ülkemiz için bir endie bir tehlike deildir. Bu bir zenginliktir. Biz sorunlarmz kardelik hukuklar içerisinde daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlükler içerisinde çözüyoruz. Bakn Avrupa aklnzda bulunsun, ne yüz yllar saval dönemler gördü. 1inci Dünya Sava, 2nci Dünya Sava milyonlarca, yüz milyonlarca insan hayatn kaybetti. Ne oldu, Avrupa snrlar kaldrd. Belki 100 tane etnik grup ve mezhep bütün o farkllklar, bir zenginlik olarak geldi. Avrupa Birlii kapsamnda bayrayla parlamentosuyla farkl bir yöne gidiyor. imdi bu corafyada 100 yl önce oynanan büyük bir oyunun yeni sahnesiyle kar karyayz. Bunun için akll olacaz. Etnik ve mezhep eksenli yeni snrlar ina çabas büyük bir fitnedir. Snrsz çatmann kaynadr. Bizler kardeiz. Ve o Avrupallara oranla daha çok ortak yönlerimiz var. Ortak tarihimiz ve kültürümüz var. imdi biz de oras gibi bir olacaz, beraber olacaz ve müreffeh olacaz. Onun için bu bölgenin gelecei, Türkiyenin gelecei yeni etnik ve mezhep eksenli çalmayla deil, bu farkllklar zenginlik olarak görüp bu çatmay tahrik edenlere kar durmaktadr. Dolaysyla biz ülke olarak bütün Ortadouda barn, istikrarn hakim olmasn istiyoruz. Bu bizim menfaatimizedir. Ortadouda bar, huzur, istikrar varsa refah vardr. Bundan en çok da nemalanacak olan Türkiyedir. Fakat maalesef u anda dediim gibi yüzyl önce oynanan büyük oyun, bugün farkl sahnelerle oynatlyor.

TERÖRLE SORUNUMUZ VAR

Türkiyenin bu tehditlere kar gerekeni yapmak zorunda olduunu belirten imek, öyle konutu:

Türkiyenin Kürt kardelerimizle hiçbir sorunu olamaz. Ben bir kardeiniz olarak söylüyorum; Bizim terörle bir sorunumuz var. Terörde en büyük zarar bizim Kürt kardelerimiz gördü. Eer bugün anlurfa bu verimli topraklarna, bu genç insanlarna, devletin yapt bunca altyap yatrmna, eitime yapt bunca yatrmna ramen eer anlurfa dünyann en hzl kalknan gelimi ehri deilse bunun sebebi terördür. Ben baka sebep bilmiyorum. Terör korkusu ve endiesidir. Onun için Türkiye olarak biz terörle mücadele ediyoruz. Bu mücadelede ise çok kararlyz. Allahn izniyle bu bölgede ve Ortadouda oynan bütün oyunlar bozacaz. Ve biz kardeliimizi, birliimizi daha çok güçlendireceiz. Burada en çok yerel yöneticilerimize i düüyor. Yerelde ayrm yapmadan bütün vatandalarmza dokunabilirseniz kimse bizi tutamaz.

Konumasnn sonunda salonda bulunanlara Kürtçe teekkür eden Mehmet imek, anlurfadaki temaslarnn ardndan kentten ayrld. Mehmet imekin ardndan kürsüye çkan AK Parti Genel Bakan Yardmcs Erol Kaya ise yerel yöneticilerle istiarede bulundu.

Ana Sayfaya Git