Sinemacının yarım asırlığı

Diyarbakırlı Abdulkadir Aydın, yaşamının 50 yılını sinema salonunda geçirdi.

Haberler 28.03.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 28.03.2017 - 09:51

Merkez Yeniehir ilçesinde 9 yanda iken aile bütçesine katk sunmak için sinema salonlarnda gazoz satmaya balayan 59 yandaki Aydn, 30 yl önce kendisine miras olarak kalan 3 evini satarak satn ald sinema salonunda mesleini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.

Diyarbakrda yerel sinema iletmesinin son temsilcisi olan Aydn, yarm asrda 10 bini akn film izledi. Sinemaseverlerin ulusal sinemalar tercih etmesi dolaysyla ekonomik sknt yaayan Aydn, 5 çalan ile olu ve kznn iten ayrlmas dolaysyla salonu tek bana iletiyor.

Abdulkadir Aydn, terifatçlk ve makinistliin yan sra bilet, yiyecek ve içecek sat ile salonun temizliini yapyor.

Sinemada çalmaktan büyük mutluluk duyduunu belirten Aydn, O kadar iimi severek yapyordum ki 16 yanda çaltm sinema salonunun yöneticisi oldum. imdi ise kendi imkanlarmla sinema iletmecilii yapmaya çalyorum. dedi.

1960l yllarda Diyarbakrn nüfusunun az olmasna ramen 10 sinema salonu bulunduunu ve tamamnn da her seansta tklm tklm dolduunu ifade eden Aydn, öyle konutu:

En küçük sinema salonu 600 ve 800 kiilikti. Türkiyede sinema seyircisinin youn olduu illerden biri de Diyarbakrd. Türkiyenin ve Balkanlarn en büyük ve en lüks sinema salonlar arasndaydlar. Sinema iletmecilii de gözde meslekler arasndayd, büyük zevkle çalyorduk.

Aydn, geçen zaman içerisinde ilginin azalmas dolaysyla sinema salonlarnn da birer birer kapandn dile getirerek çok sevdii mesleini zor artlara ramen devam ettirdiini aktard.

- 50 yldr hiç bayram tatili yapmadm

Daha önce 5 içi, olu ve kzyla beraber ilettii sinemada artk tek bana çalmak zorunda kaldn anlatan Aydn, unlar söyledi:

Sinemaya olan sevdam ie mutfandan balamama borçluyum. Sinemay sevmeyenin bu ii sürdürme olanan yok. Bu bir ak ve sevdadr, özveri ve fedakarlk isteyen bir itir. Bu meslei çok para kazanma amaçl yapmadm. 50 yldr hiç bayram tatili yapmadm. Bazen örenci gruplar cep telefonundan ulap film izlemek istediklerini belirtiyorlar. Onlar için seans d sinemay açp film izlettiriyorum. Film izlerken çocuklarn sevinci görünce çok mutlu oluyorum.

Dünyaya tekrar gelsem yine sinema salonu iletirim. Baz insanlar sinemada beni tek bama gördüklerinde, Bu ii brak, baka ilere bak, zaten müteri de yok. diyorlar. Bunu beni anlayamadklar için söylüyorlar. Sinemaya olan hassasiyetimi anlayamyorlar. Sinemaya olan sevdam iin mutfandan yetimeye borçluyum. Geliri iyi olmasa da meslei sürdürme anlayyla büyüdüm. Sinemay sevmeyen bu ii sürdürme olanan yok. Bu bir ak ve sevdadr, özveri ve fedakarlk isteyen bir itir.

- 10 bini akn film izledim

Mesleini yaparken büyük titizlik gösterdiine iaret eden Aydn, Yaptm i gerei tüm filmleri izledim. O kadar izledim ki hepsini ezberledim. Bir filme ait duyduum sesten hangi sahne ve filmin sona ermesine kaç dakika kaldn biliyorum. Baz filmleri yüzlerce defa izlediim oldu. 50 ylda 10 bini akn film izledim. dedi.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Bakanlnn son dönemde çocuklara ve yetikinlere yönelik ücretsiz film izlettirmesinin çok iyi bir uygulama olduunu belirten Aydn, Belediyenin imkanlarnn kültür, sanat ve sinema hizmetlerine kullanlmas beni çok mutlu etti. Belediye görevlilerine bu konuda yardm ederken, mutlu oluyorum. görüünü kaydetti.

Ana Sayfaya Git