Sinemaya genç yetenekler bu akademide yetişiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Medya ve Enformasyon Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Ortadoğu Sinema Akademisi"nde sinema sektörüne oyuncu, kurgucu, yönetmen ve senaristlere yönelik eğitimler başladı

Haberler 26.03.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl Sinema Genel Müdürlüü ve Uluslararas Medya ve Enformasyon Derneinin i birliiyle düzenlenen Ortadou Sinema Akademisinde sinema sektörüne oyuncu, kurgucu, yönetmen ve senaristlere yönelik eitimler balad.

UMED tarafndan dernek merkezinde düzenlenen akademide, tecrübeli senarist, oyuncu, kurgucu ve yönetmenler yabanc ülkelerden gelen 55 örenciye ücretsiz ders veriyor.

Akademi kapsamnda örenciler kendi hikayelerini anlatan senaryo yazarak usta yönetmenler rehberliinde bir belgesel filmi çekecek ve gala gecesinde sertifika töreni öncesinde bunlar izletilecek.

Proje Koordinatörü Ubeyt Deniz, gazetecilere açklamasnda, Sektörden önemli isimler bu projeyle bir araya geliyor. lerleyen haftalarda sürpriz isimlerin katlaca atölyeler düzenleyeceiz. Yabanc örenciler, sinemaya dair büyük bir frsat yakalam olacaklar. ifadelerini kulland.

Kurgu ve montaj dersleri veren Emre Uanta da çekilen sahnelerin deitirilen kurgularyla birçok farkl film ya da dizi elde edilebileceini anlatt.

Derste ilk kez film simülasyonu kullanldn bildiren Uanta, Aratrmalarma göre Türkiyedeki eitimlerde daha önce film simülasyonu kullanlmad. lk kez çekim tekniklerini ve kamera açlarn simülasyon araclyla anlatyorum. deerlendirmesinde bulundu.

- Sinopsis, çekeceiniz filmin fragman gibidir

Senaryo derslerine giren Öykü Ylmaz ise senaryo yazmann tekniklerini ve aamalarn yabanc örencilere anlatarak, unlar kaydetti:

Örencilerin senarist ve yapmclarn kulland kavramlar bilmesi gerekiyor. Eer bir senaryo yazacaksanz, sinopsis nedir, tretman nedir, bilmelisiniz. Sinopsis senaryonun konusunu özetlemenizdir. Ksaca çekilecek filmin fragmandr.

Sinema Tarihi dersini anlatan Hasan Basri Özdemir ise kamerann icadndan sonra Lumiere kardelerin çektii Trenin gara gelii filminin insanlar üzerinde panie neden olduuna iaret ederek, Trenin gara gelii ilk film olarak kabul ediliyor. nsanlar ilk kez izlediklerinde büyük bir panik ve izdihamla kaçtlar. Trenin gerçekten üzerilerine geldiini düünerek filmi gerçek sandlar. ifadelerini kulland.

- Gitar eliinde film-müzik ilikisi anlatld

Yönetmen Armaan Pekkaya ise bir yönetmeni filmin çekim aamalarnda nelerin beklediini örencilere örneklerle anlatt.

Pekkaya, yönetmenin oyuncu ve müzik seçimlerinde dikkatli olmas ve kendisini iyi anlayabilecek takm arkadalaryla çalmas gerektiini vurgulad.

Derse konuk olarak gelen Tolga Akku da filmde kullanlan müziklerin önemini anlatarak, gitaryla film müzii çald.

Ana Sayfaya Git