Şırnak Barosu'ndan Kürtçe eğitim seferberliği

Şırnak Barosu, Birca Belek Dil ve Kültür Derneği'yle ortak bir çalışma yaparak avukatlara Kürtçe eğitim vermeye başladı. Baro, avukatların müvekkilleriyle anadillerinde sağlıklı ilişki kurmasını amaçlıyor.

Haberler 16.10.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak Barosu, Birca Belek Dil ve Kültür Derneiyle ortak bir çalma yaparak avukatlara Kürtçe eitim vermeye balad. Baroya üye avukatlarn talepleri dorultusunda rnak Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda balayan dersler, dernek eitmenleri tarafndan veriliyor.

AVUKATLARA ETM

rnak Barosu Bakan Rojhat Dilsiz, göreve baladklarnda ilk olarak meslektalarnn ihtiyaçlarn tespit ettiklerini ifade etti. Bu kapsamda ilk olarak mesleki iç eitimlere baladklarn belirten Dilsiz, hemen akabinde avukatlarn talepleri dorultusunda Kürtçe anadil eitimi için Birca Belekten eitmen talebinde bulunduklarn söyledi.

SAVUNMADA DL ÖNEM

Türkiye genelinde 20-25 milyon insann konutuu Kürtçenin hala bilinmeyen bir dil olarak kaytlara geçtiini vurgulayan Dilsiz, bedel ödenerek verilen mücadeleler sonucunda bugün adliyelerde Kürtçenin kullanldn hatrlatt. Bölge illerinde bulunan bütün avukatlarn müvekkilleriyle Kürtçe iletiim kurduuna deinen Dilsiz, Bir avukatn müvekkilini iyi anlayabilmesi için dil iletiiminin güçlü olmas gerekiyor. Bizler bu topraklarda yaayan insanlar olarak ana dilimizi iyi bilmeliyiz. Kürtçeyi örenen avukat arkadalarmz, mahkemelerde anadilinde savunmalarn yapan yurttalarmzn maruz kald çevirmen hatalarna müdahale edebilecekler dedi.

Mahkemelerde yaplan savunmalarn önemine dikkat çeken Dilsiz, Mahkemede yanl bir ifade kullanld zaman sorumluluu vardr. Bunun için doru ifade etmek ve doru anlalmak gerekiyor. nsanlarmz suçsuz iken Türkçe bilmedii için suçlu konumuna düüyor. Kürtçeyi bilen avukat arkadalarmz bu sorunun önüne geçebilecektir diye konutu.rnak Barosu olarak sanal medya hesaplarn da Kürtçe ve Türkçe kullandklarn söyleyen Dilsiz, dier barolarn da benzer giriimlerde bulunmas gerektii belirtti.

TALEP OLUMLU

rnak Barosu avukatlarna Kürtçe eitim veren Birca Belek Dil ve Kültür Dernei eitmenlerinden Bahattin Robar, 24 avukatn katlmyla 1 aydr eitimin devam ettiini söyledi. Birinci seviyeden eitime baladklarn dile getiren Robar, ilk etapta Kürtçe okuma ve yazmay örettiklerini belirtti. Avukatlarn standart ölçülerde Kürtçeyi yazmay, okumay ve telaffuz etmelerini salamaya çaltklarn kaydeden Robar, Bir barodan böyle bir talebin gelmesi çok olumludur. Avukatlar, öretmenler ve salkçlar gibi meslek gruplarnn görevlerini kendi dilleriyle icra etmesi ilerini daha iyi yapmalarn salayacaktr.Toplum da bu durumdan honut olacaktr ve daha fazla faydalanacaktr. Ayn ekilde dier bölgelerdeki meslek odalarnda da bu tarz giriimlerin olmasn bekliyoruz diye belirtti.

ENGELLER KALDIRILSIN

Her halkn anadilini bilmesi ve kullanmas gerektiinin önemine dikkat çeken Robar sözlerini öyle sürdürdü: Bata Kürt dili olmak üzere bütün dillerin önündeki engellerin kaldrlmas gerekiyor. Egemenler dilimizin önündeki engelleri kaldrmasalar bile bireysel olarak engelleri kaldrmamz gerekiyor. Bunun da yolu örenmek ve öretmekten geçer. Toplumun taleplerini ve ihtiyaçlarn iyi anlamak için dillerine hakim olmak gerekiyor. Bunun için bütün siyasetçilerin, meslek gruplarnn Kürtçeyi iyi bilmesi ve örenmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git