Şiş ciğer mi tava ciğer mi

Ciğerde lezzet tartışması: Tava ciğer mi? Şiş ciğer mi?

Haberler 07.04.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tava cier ve i cierin lezzeti hakknda sosyal medyadan balatlan tartma yank uyandrd.

Yemek yazar Vedat Milor sosyal medya hesabndan Dünyann birçok yerini gezdim, yemeklerini denedim. Bence cier yemekleri deyince çok özel bir mutfaa sahibiz. Hem çeit says fazla hem de lezzetli. Peki sizce farkl tekniklerle yaplan iki cier yemeinden hangisi daha lezzetli oluyor? sorusuyla bir lezzet anketi balatt.

Ankete katlan 62 bin 627 kiiden yüzde 58i i cieri yüzde 42si tava cieri tercih etti.

Cierin kesiminden, piirilme tekniine göre her iki lezzet de birbirinden farkl olsa da görüntüleriyle az sulandryor.

Adna festivaller düzenlenen, dev tava ant dikilen kente büyük katks olan Edirne tava cier de yiyenlerin aklndan çkmayan tescilli Urfa cier kebab da gastronomi turizminde büyük hareketlilik getiriyor.

Porsiyonu 32 liradan satlan tava cieri, 25 liradan satlan Urfa cieri hem esnafn hem de kent ekonomilerine fayda salyor.

PARMAKLARIMIZI YYECEKTK

Edirneyi Tantma ve Tava Cier Koruma Dernei Bakan Bahri Dinar, AA muhabirine, tava cierin Edirneye özgü bir yöresel lezzet olduunu ve kentte yüz yllardr ayn teknikle piirildiini söyledi.

Dinar, tava cieri ve cier iin iki ayr lezzet olduunu ve farkl tekniklerle hazrlandn belirterek, Ben geçen yl bir anlurfa kebapçsna gittiimde cier i yedim Urfal kardelerimizin yapt cieri yerken parmaklarmz yiyecektik. Ama onlarnki ayr, bizim cierimiz ayr bir teknik. Onlar kuzu cierini ie takyorlar ve mangaln üzerinde piiriyorlar. Biz dünyada cieri tavada piiren tek iliz. Biz dana cierinden yapyoruz. dedi.

Dinar, tava cierin doranmasndan piirilmesine ve sunuma kadar geçen her sürecin kendisine özgü olduunu ifade etti.

EN HIZLI PEN YÖRESEL LEZZET

Yöresel yiyecekler arasnda en hzl pien yemein tava cier olduunu anlatan Dinar, tava cierin yapln öyle tarif etti:

Bunun bir corafi iareti de var. Bunun yapm eklinin tapusu var ve buna göre yapyoruz. Danann karacierini alp, sinirini çkardktan sonra ince ince doruyoruz ve bol sudan geçiriyoruz. Dier cierlerde böyle bir ilem yok. En son tavaya getiriyoruz. Tava özel, bçak özel her ey özel burada. Dünyada yöresel yiyecekler arasnda en hzl pien yiyeceklerden bir tanesi. Tavaya atyoruz 50-60 saniyede hazr hale geliyorz Tabii ki Urfal kardelerimiz de bu ii güzel yapyorlar. Ben bir gün isterim ki Urfal kardelerimiz bizi davet etsin ve onlara orada tava cier ikram edelim, baka bir gün de biz onlar davet edelim onlar da bize cier i ikram etsinler. Onlara buradan kucak dolusu selam gönderiyoruz.

DAMAK çATLATAN LEZZET: TESCLL URFA CER KEBABI

Kendine has mutfa, birbirinden lezzetli yemekleriyle öne çkan peygamberler ehri anlurfada, tescilli Urfa cier kebab yiyenleri kendine hayran, damaklarnda ise unutulmayacak bir haz brakyor.

Saat kavram olmakszn günün her annda tüketilen cier kebab, yaatt lezzet cokusuyla yoldan geçenlerin bile mola vermesini salyor.

Cier ustas Bekir Yüksekyayla, AA muhabirine, cier kebabnn anlurfann simge lezzetlerinden biri olduunu söyledi.

Tescilli Urfa cier kebabnda erkek kuzu cierinin kullanldn anlatan Yüksekyayla, Cier çok hassas ve nazik bir ettir. Cierin püf noktas taze, günlük erkek toklu kuzu cieri olmas lazm. Cieri küp eker halinde küçük küçük doruyoruz, bu sayede cierin lezzeti bir o kadar daha artyor. Cier ile kuyruk ya birletii zaman efsane bir lezzet oluyor. dedi.

MSAFRLERN DAMAINDA BR Z KALIYOR

Yüksekyala, ie saplanan cierin atete kalma süresinin bile lezzeti yönünden çok etkili olduunu anlatarak, öyle devam etti:

Cier kvamnda pierse o cier güzelce tüketilir. Bizim sloganmz var ey oul kendinin yemedii cieri bakasna yedirme o nedenle seçtiimiz buraya gelen herkes gönül rahatlyla cier tüketebiliyor. Yurt içinden ve yurt dndan gelen turistlerin cier yemeden kentten ayrlmadn anlatan Yüksekyayla, anlurfaya gelen ve bu cieri yiyen ve lezzetini alan misafirler damanda bir iz kalyor, bunu Avrupada sosyal medyada ve gittikleri yerde bu lezzeti anlatyorlar, öve öve bitiremiyorlar. Gelip bu cieri yemek lazm.

EDRNE KARDEMZDR

Edirnenin anlurfann karde ehri olduunu belirten Yüksekyayla, Her yörenin, ehrin kendine göre lezzeti vardr. Edirnenin cier tavadadr, tavada olunca farkl, ocakta olunca farkl bir lezzet oluyor. anlurfa cierin ana merkezidir, Edirnede bizim karde ehrimizdir. Edirnedeki ustalarmza selam olsun, biz onlar cier için Urfaya davet ediyoruz. Gelip burada bizim mangal banda kendi soann alp dorasnlar ite scak scak cierimizi yesinler lezzetini görsünler. dedi.

Cierin anlurfa için ayr bir önemi olduunu vurgulayan Yüksekyayla, kendisinin de cier için bir beste yaptn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git