Site aidatı yüksek olanlar dava açabilir!

Kira kadar aidat alan site yönetimlerine karşı hukuki yollar kullanılarak karar iptali gerçekleştirilebiliyor. Bunun için ise her yıl yapılan toplantılara katılmak gerekiyor.

Haberler 27.03.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Site sakinlerinin ilgisizliinden faydalanarak genel kurul toplantlarnda istedii kararlar alan baz site yönetimleri, kira gibi aidat ücretleri belirleyebiliyor. Sahte vekalet gibi oyunlarla site yönetimlerinin görevlerini suistimal edilebildiini söyleyen Avukat Uygar çöltekin, Tüm kat maliklerinin yapmas gereken ey, genel kurullara katlmak eklinde uyarda bulundu.

Baz site yöneticileri, site sakinlerinin ilgisizliinden faydalanarak genel kurul toplantlarnda belirlenen kararlar etkileyebiliyor. Toplantya katlamayan kiiler üzerinden vekalet oyunlar düzenleyerek genel kurulda çounluk salayan site yöneticileri, aidat ücretleri, harcamalar ve faaliyetler ile ilgili istedikleri kararlar alabiliyor. Kira ücreti gibi aidat ödemek zorunda kalan site sakinleri ise bu durumdan madur olan taraf.

TÜM KAT MALKLERNN YAPMASI GEREKEN EY, GENEL KURULLARA KATILMAK

Avukat Uygar çöltekin, her sene Ocak aynda yaplmas zorunlu olan genel kurulda aidatlarn belirlendiini söyleyerek, Ayn zamanda bu genel kurullarda yönetimler de seçiliyor. Aidatlarla ilgili site sakinlerinin ciddi ikayetleri olabiliyor. Bu ikayetler genelde, Biz kullanmadmz hizmetler için para ödüyoruz eklinde oluyor. Kat sakinleri bu aidatlar ödemek istemiyor ama genel kurulda bunun karar alnm durumda. Alndktan sonra da uymak zorunda kalyorlar. Tüm kat maliklerinin yapmas gereken ey, genel kurullara katlmak. çok önemli bir ileri yoksa senede bir defa yaplacak bir toplant, buraya katlp kendi haklarn müdafaa etmeleri gerekiyor dedi.

TOPLANTIYA KATILIP, KEND RIZALARI DIINDA BR KARAR çIKARSA BU KARARIN PTALNE LKN DAVA AçMA HAKLARI VAR

Genel kurullara katlarak oy kullanmann ve karar sürecine katlmann önemini vurgulayan çöltekin, O toplantya katlp, kendi rzalar dnda bir karar çkarsa bu kararn iptaline ilikin dava açma haklar var. Ancak toplantya katlmazsanz sizin istemediiniz bir karar çkmas durumunda eer bir itiraznz o genel kurul zaptna geçirmediyseniz dava açma hakknz da olmuyor. nsanlar bunu çok önemsemiyorlar ama bu genel kurullarda 1 sene içinde yaplacak faaliyetler, harcamalar, aidat belirlenmesi, yönetim seçimi, denetçi seçimi bunlarn hepsi o toplantda belirleniyor. Hem genel kurula katlmayp hem sonra da buradan ikayetçi olunca hukuken de yaplabilecek pek bir ey kalmyor ellerinde ifadelerini kulland.

BAZI STE YÖNETMLER SAHTE VEKALETLER DÜZENLEYEBLYOR

Site yönetimlerinin en çok kulland yöntemlerden biri ise vekalet sistemi. Avukat Uygar çöltekin, bu konuda da site sakinlerini uyararak, Baz sitelerde toplantya katlmayacak olan kiilerden vekalet isteniyor. nsanlar iyi niyetli olarak bu vekaleti verebiliyorlar o vekaletin ne ekilde kullanlacan düünmeden ve çounluk oluturuluyor. Karar alnabiliyor böylece. Baz site yönetimleri sahte vekaletler düzenleyebiliyorlar. çünkü büyük sitelerde 200-300 konutluk sitelerde kimse birbirini de tanmyor. Siz toplantya gitmiyorsanz sizin adnza sahte vekaletler çkartlabiliyor. O vekaletin gerçek olup olmadn denetleyebilecek kimse de olmuyor. Yani kat malikleri toplantya gitmedii gibi daha sonra bir gidelim bakalm ne olmu diye bakmayabiliyorlar. te duyurulmas ve bunun sonuçlarnn bildirilmesi gerekiyor ama Posta kutusuna braktk deniyor, Daireye braktk deniyor ifadelerini kulland.

BAZI STE YÖNETMLERNN ART NYETNDEN DOLAYI HARCAMALAR CDD ANLAMDA SUSTMAL EDLEBLYOR

Site yönetimi tarafndan gerçekletirilecek faaliyet ve harcamalarda madur olunmamas için yaplmas gerekenleri belirten çöltekin, Site sakinlerinin ilgisizliinden ve baz site yönetimlerinin art niyetinden dolay harcamalarn ciddi anlamda suistimal edilebiliyor. Eer siz vekaleti verirken baz artlar koyarsanz vekalet verdiiniz kiiye, ibra yönünden veya aidat belirlenmesi yönünden bu olur. Ancak açk bir vekalet verirseniz, sizin iradenizin dnda da vekalet verdiiniz kii istedii ekilde oy kullanabilir. Her sene Ocak aynda yaplyor bu toplantlar. Eer ilk toplantda yeterli çounluk olmazsa ikinci toplantya braklyor. Benim tavsiyem, genel kurula mutlaka katlsnlar. Sonraki sene için alnan kararlara itirazlar varsa bunu mutlaka zapta geçirsinler. Eer kendi mantklar dnda yaplmamas gereken bir harcama varsa bunu da mutlaka hukuki yönden çözümü için mahkemelere bavursunlar eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git