Siyah ve mor eylem!

Diyarbakır'da kadın örgütleri, kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Rosa Kadın Derneği'nde açıklamanın ardından Diyarbakır'da birçok kuruma mor ve siyah fularlar asıldı.

Haberler 09.07.2019 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda iddetle Mücadele A adyla faaliyet yürüten kadn örgütleri, kadn cinayetlerine dikkat çekmek amacyla Rosa Kadn Derneinde basn açklamas yapt. Açklamann ardndan, Diyarbakrda birçok kurum mor ve siyah fular ile donatld.

Aralarnda Rosa Kadn Dernei, HDP l Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) il örgütü, Diyarbakr Barosu ve KESK ubeler Platformunun bulunduu kadnlar, kentte yaanan kadn cinayetlerine dikkat çekmek için basn açklamas yapt.

HDP Diyarbakr Milletvekili Saliha Akdenizin de katld Rosa Kadn Derneinde yaplan açklamada u ifadeler yer ald:

Diyarbakrda son iki ayda Müzeyyen, Merve ve Aygül en yaknlarndaki erkekler tarafndan katledildiler. Hepimiz biliyoruz ki kadn cinayetleri politiktir. Gittikçe daha çok iddet üreten sistem kadn koruyamamakta, kadn yargsal süreçte cezaszlk politikasnn sonucu olarak güven duymad bir adalet sistemiyle kar karya braklmaktadr. Son yllarda tüm dünyada ve Türkiyede kadna yönelik iddet ve kadn cinayetleri ürkütücü biçimde artmaktadr.

SYAH VE MOR EYLEM

Corafyamzda, bu genel durumun yan sra, devletin özel sava politikalarnn da etkisiyle iddet topluma sirayet etmi kadn ve çocua yönelen iddet evlere, okullara, i yerlerine kadar yaylmtr. Diyarbakrda iddet ve kadn cinayetlerinin gittikçe artmasndan dolay 8 Mart haftasnda iddetle Mücadele An deklare ederek tüm kadn kurumlaryla ve STKlarla birlikte ortak mücadele edeceimizi basna ve kamuoyuna duyurmutuk. Bu a kurarken en büyük amacmz ortak bir veri taban oluturarak ehrin iddet haritasn çkarmakt. Bugün sizlerle paylaacamz veriler bu çalmann bir sonucudur.

Üzülerek belirtmeliyiz ki, biz çalmay yürütürken de u anda size açklarken de karlatmz tablo, bu ehirde kadna ve çocua yönelik iddete dair kendisini sorumlu gören her kurum açsndan acil önlem alnmasn gerektirmektedir. Biliyoruz ki, bu bir günlük çalmayla gerçekleecek bir mücadele deil. Gittikçe hakikatinden, gücünden, kültüründen uzaklatrlan ve yalnzlatrlmaya çallan kadnn, öz savunma yeteneini yeniden canlandrmak ve harekete geçirmek, dayanma ve ba kurmakla mümkündür.

HAKSIZLIA URAMI

Erkek ve devlet tarafndan hakszla uram, iddet görmü her kadna ulamal ve onu hakikatine kavuturmak için çabalamalyz. Bu eylem yasta deil isyandayz demenin kadn halidir. Bizler bize ses verin demiyoruz, ses vermezseniz bu katleden düzenin parças olursunuz diyoruz. Hep birlikte mücadele etmek hepimiz açsndan tarihi bir zorunluluktur diyoruz.

Jin Jiyan e, Jiyan Nekuje (Kadn Yaamdr, Yaam Öldürme) sloganyla biten açklamann ardndan kurumlara, evlere vearabalara mor ve siyah bezler ve fularlar asld.

Ana Sayfaya Git