Şizofreni hastaları için!

Yenişehir HEM tarafından tedavilerine yardımcı olmak için tiyatro, müzik ve halk oyunu alanlarında eğitim verilen hastalar, düzenlenen etkinlikte gösteri yaptı.

Haberler 12.05.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Yeniehir Halk Eitim Merkezi (HEM) tarafndan tedavilerine yardmc olmak amacyla tiyatro, müzik ve halk oyunu alanlarnda eitim verilen izofreni hastalar, sahnede hünerlerini sergiledi.

Büyükehir Belediyesi Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesine bal Toplum Ruh Sal Merkezinde tedavi gören ve Yeniehir HEM tarafndan sosyallemeleri, topluma kazandrlmalar ve öz güven duygularnn gelitirilmesi amacyla müzik, halk oyunlar ve koro gibi alanlarda eitim verilen izofreni hastalar sahne ald.

Kamu Hastaneler Birlii Tbbi Hizmetler Bakan Yrd. Doç. Dr. Eref Araç, toplum ruh sal merkezlerinin 6 yldr hastalara hizmet verdiini söyledi.

Merkezlerinde 470 hastann olduunu ve bunun dnda 3 ayr bakm merkezinde takip ettikleri hastalar bulunduunu belirten Araç, merkezlerinde psikiyatri uzman, psikolog, sosyal çalmac, hemire ve HEMden gelen eiticilerin hizmet verdiini dile getirdi.

HEM tarafndan verilen eitimlere deinen Araç, Hastalarn tedavi sürecinde medikal tedavilerin yannda tiyatro, resim, müzik gibi sanatsal faaliyetlerle kendini ifade edebilme yeteneklerini gelitiriyoruz. dedi.

laç tedavisinin önemli olduunu fakat hastalarn kendilerini kantlayabildikleri bir ortam hazrland durumda tedavileri için ciddi bir pozitif destek sunulduunu anlatan Araç, öyle devam etti:

Normal yaamlarn devam ettirebilmelerini görmü olarak hem kendilerine hem de ailelerine daha rahat bir hayat sunduklarn görüyorlar. Bu da hastalarn ciddi bir ekilde hzl iyilemelerini salyor. Hastalarmz kendi bana ilerini yapabilecek, gündelik yaamlarn salayabilecek fonksiyondalar. Normal artlarda ruhsal kronik hastal olan hastalarmza kendi yaamlarnda ilerini yapamayacak seviyeye gelecek kadar olanlar var. Toplumun dndaym hissi oluuyor bu hastalarmzda. Biz bu etkinliklerle bunu krm oluyoruz. Toplumda normal bir birey gibi yaayabileceklerini hem kendilerine hem ailelerine göstermi oluyoruz.

- Sonuç çok verimli bir hale geldi

Yeniehir HEM Müdürü Nurullah Öncü ise merkez olarak 2010dan bu yana birçok alanda toplum ruh sal merkezindeki hastalara yönelik çalmalar yürüttüklerini bildirdi.

Gözlemlerinde verilen eitimlerin hastalarn üzerinde olumlu etki yarattn gördüklerini anlatan Öncü, Hastalarn bu konuya çok scak baktklarn ve gözlerinden memnun olduklarn gördük. Biz kendi kurslarmz onlara dayatmadk. Hangi kurslara ilgileri varsa onlarn o istei dorultusunda balaynca da sonuç çok verimli bir hale geldi. diye konutu.

Sahne alan hastalardan dris Kabarmak da yaklak 20 yldr hasta olduunu aktararak Tedavi oluyordum bir türlü iyileemedim. Katldmz etkinlikler bana çok iyi geldi. Eskiden kendimde deildim, çok kötü durumdaydm. imdi çok iyiyim, kendimi iyi çok iyi hissediyorum, daha iyi olmak istiyorum. Bizim gibileri hor görmesinler. Bizim de yapabileceimiz bir eyler var. dedi.

Ekipte yer alan Sedat Aküzüm de izofreni hastas olduunu, uyuyamad için tedavi gördüünü dile getirdi. Doktorlarn tedavisi için ilaç verdiini ifade eden Aküzüm, u anda iyi olduunu, katldklar etkinliklerin tedavilerinde olumlu etkisi olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git