Soba zehirlenmelerine karşı uyarılar

Soba satıcıları, kış aylarında sık yaşanan Karbon monoksit zehirlemelerine karşı uyarılarda bulundu.

Haberler 08.12.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soba satclar, k aylarnda yaanan zehirlemelerine kar uyarlarda bulundular. Sobann yanp yanmadn ve bacann açk olup olmadn kontrol ettikten sonra yatlmas gerektiini ifade eden satclar, soba borularnn 3 ayda bir çkarlp temizlenmesi gerektiini vurgulayarak, borularn etrafnda szma olup olmad kontrol edilmesi gerektiine iaret ettiler.

SOBA ZEHRLENMELER

Zehirlenme sebeplerinin genelde yanl kurulum, bilinçsiz yakma ve bacalarn tkal olmasndan kaynaklandn belirten soba satcs Mehmet Hanifi Demir, Sobay kurarken anlayan birinin kurmas lazm. Borular düzenli bir ekilde birbirine geçirilmeli, bacann tkal olup olmad kontrol edilmelidir. Bir de rüzgrl havalara dikkat edilmesi lazm, arkada baca çatlak olabilir. Baca tkal olduu zaman duman geri tepiyor, bundan dolay zehirlenme oluyor. Tavsiyelerimiz, sobay kurarken daha bilinçli, sobann kurulumundan anlayan birisinin kurmas. Sobann nasl yakld, soba yakmay bilenlerden örenilsin. Ondan sonra soba külü nasl çkarlr? Bunlarn bilinmesi lazm, beton evlerde bu tehlikelidir. Bunlarn bilinmesi çok önemlidir Onun için dumann çkmas, bacann açk olmas borularn düzenli kurulmas lazm. En önemli üç ey bunlardr: Baca tkal olmayacak, sobay güzel bir ekilde kuracak, bir de rüzgrl havaya dikkat edecekler. dedi.

UYUMANIN TEHLKES

Sobay yaktktan sonra uyumann tehlikeli olduunu ve sonucunda gaz szmas olabileceini belirten Demir, yatmadan önce sobann iyice kontrol edilmesi, bacann açk tutulmas gerektiini ifade ederek, bacann kapal olduu durumlarda dumann içeri szacan ve bundan dolay da zehirlenmenin meydana geleceine iaret etti.

Satclardan Yusuf Bakalayc, zehirlenme nedeninin, sobaya atlan kömürün yanmadan yatlmas olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git