Sofya Opera ve Balesi "Tosca" operasını İstanbul'da sahneledi

Bulgaristan'ın Sofya Opera ve Balesince (SOBH) sahnelenen ve opera sanatının en önemli dramatik eserlerinden biri olarak kabul edilen "Tosca" operası, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla, İstanbul'da sanatseverlerle buluştu.

Haberler 12.11.2023 - 17:59 Son Güncelleme : 12.11.2023 - 20:34

SOBH tarafından Bulgaristan Türkiyeyi Kutluyor: Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı Kutlu Olsun isimli turne kapsamında, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen etkinliğe, Bulgaristanın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir ve çok sayıda davetli katıldı.

Bulgaristan Kültür Bakanlığının desteğiyle Bulgaristanın Ankara Büyükelçiliğince organize edilen turne kapsamındaki program, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radevin eşi Desislava Radeva ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğanın himayesinde düzenlendi.

Etkinliğin geliri, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Asrın Felaketi olarak nitelenen 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelere yardım için bağışlanacak.

Büyükelçi Tcholakov, gösterim öncesinde yaptığı konuşmada, İtalyan besteci Giacomo Puccininin Tosca operasının, Atatürkün Sofya yıllarındaki izlerine duygusal ve sembolik bir yolculuk olduğunu dile getirdi.

2023ün Türkiye Cumhuriyeti için olduğu kadar Bulgar-Türk dostluğu açısından da son derece sembolik bir yıl olduğunu kaydeden Tcholakov, iki ülke arasında iddialı bir kültür sezonu inşa edildiğini söyledi.

Tcholakov, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Bulgaristanın Türkiyenin yanında olduğunu aktardı.

Dostların sadece mutlu anlarda değil, üzüntülü anlarda da bir arada olması gerektiğini vurgulayan Tcholakov, 6 Şubat akşamı Adana Havalimanında ve takip eden günler ve haftalarda da birlikteydik. Kurtarma birliklerimiz yıkıcı depremden etkilenen bölgelerde, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarıyla birlikteydi. Böyle olması gerekirdi, dost kara günde belli olur. dedi.

ATATÜRKÜN EN SEVDİĞİ OPERALARDAN BİRİ

Plamen Kartalovın yönettiği operanın müzik direktörlüğünü Bulgaristan ve Türkiye çifte vatandaşlığına sahip Sunay Muratov üstleniyor.

Kadroda Floria Tosca rolünde Radostina Nikolaeva, Mario Cavaradossi rolünde Kostadin Andreev ve Baron Scarpia rolünde Ionut Pascu yer alıyor.

Tosca, 1913-1915 döneminde Bulgaristanın başkenti Sofyada askeri ataşe olarak bulunduğu sırada Bulgar Opera Topluluğunun temsillerini sık sık izleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürkün en sevdiği operalardan biri olarak biliniyor.

Ana Sayfaya Git