Soğan tarlalarda çürüdüğünü belirtiyor.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde soğan eken çiftçiler, yetiştirdikleri soğanları satabilecekleri piyasayı bulamadıkları için tonlarca soğanın tarlalarda çürüdüğünü belirtiler.

Haberler 11.10.2017 - 08:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Aaçsever (Botika) Mahallesinde bu yl soan eken birçok çiftçi, ürettii ürünleri satamamann skntsn yayor.

Ürünlerini iç piyasada çok ucuza satmak zorunda kalan çiftçiler, son günlerde Habur Snr Kapsnn kapatlabilecei yönündeki söylentilerden kaynakl istikrarsz hava nedeniyle ihracat yapamadklarn söyledi.

çiftçilerden Hasan Özdemir, Daha önceleri de bizim buralarda soan ekiliyordu. Biz de bu sene soan ektik. Soanlar genel olarak neredeyse yar yarya kald. Neden yar yarya kald? Esnaf sormuyor, alan yok, soran yok. Zaten çou u anda tarlada çürümü halde duruyor. Gerek günein scaklndan gerek de hava artlarndan dolay çou yerde kald, çürümü durumda. Devletin tarm ile ilgili politikasn eletiriyorum. Eer bir ülkede bir ey fazla üretiliyorsa hükümet veya devlet yetkilileri buna göre ihracat yollarn açmal ve çiftçilere destek olmal. dedi.

Devlet tarafndan herhangi bir destekleme yok

Onca emeklerine ramen ürünlerini istedikleri fiyata satamadklarn dile getiren Özdemir, unlar söyledi: Geçen sene Rusya ile uçak krizinden dolay Rusyaya ihraç durduruldu. Zaten çou çiftçi mallarn çöpe att. Irak Kürdistannda yaplan referandum sonras Habur Snr Kapsnn kapanaca söylentileri ile istikrarsz bir hava olutu. Hükümet Habur Snr Kaps kapatlacak. diye açklama yapyor. Bunu dedii zaman tüccarlar zaten mal almyor. çiftçileri zor durumda brakyor. çiftçiler de bu sefer mallarn 200, 210, 230 kurua vermek zorunda kalyor. Bugün gübrenin kilosu 60-70 lira. laç ve mazot desen bir o kadar, alm ban gidiyor fiyatlar. Bu mal zaten mazot, gübre, su ve elektrik ile meydana geliyor. Bedavadan meydana gelmiyor. Ayrca, devlet tarafndan herhangi bir destekleme de yok.

Soanlarm tarlada kalm durumda

Ürettikleri soanlar satmak için yetkililerden yardm beklediklerini ifade eden Ahmet Demir ise Soanlarm u anda tarlada kalm durumda. Bekletmek zorunda kalyorum. Bu soanlarn tarladan çkmas için hükümet yetkililerinden ve bu ile ilgili olan bütün kurumlardan yardm bekliyoruz. Örnein; devletin, Karadenizdeki fndklar nasl toplu halde almsa buradaki soanlar da ayn ekilde satn almasn talep ediyoruz. Tarladaki soanlar satamazsak hepsi çöpe gidecek. çünkü soanlar tarlada kalsa hava artlarndan dolay hepsi çürüyecek ve çürük soan kimse alamad için tarlada kalacak. eklinde konutu.

u an çiftçi zararda, imkn yok

Habur Snr Kapsnn kapatlaca yönündeki söylentiler nedeniyle ihracat yapamadklarn sözlerine ekleyen Demir, Son zamanlarda referandumun etkisi ile ihracat durma noktasna geldi. Alan da kendine depolamak için alyor. Habur Snr Kapsn kapatmamak gerek. Gelen tüccarn mal alabilmesi için mal elinden çkarmas lazm Elinden çkaramad zaman bizden nasl mal alsn? u an çiftçi zaten zararda, imkn yok. Herkesin durumu kötü. Onun için adam zar zor içiyi çaltryor, nasl depolama yapsn? ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git