'Sokakta hayvanların üremesinin durdurulması lazım'

TARIM ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Erdem İsmetoğlu, "Yılda 200 bin hayvan kısırlaştırıyoruz ancak 300 bin ürüyor, sayı her yıl artıyor. 200 bin değil, yılda 500 bin hayvan kısırlaştırırsak 3 yıl içinde sokakta kısırlaştırılmamış hayvan kalmaz. Sokakta hayvanların üremesinin durdurulması lazım" dedi.

Haberler 23.05.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Hayvan Haklarn Aratrma Komisyonu, AK Parti Tekirda Milletvekili Mustafa Yel bakanlnda topland. Komisyon, konuyla ilgili davet ettii kurum ve kurulularn temsilcilerini dinledi. Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardmcs Erdem smetolu, komisyona hayvan haklar kanunu ve Türkiyede sahipsiz hayvan says ile al ve asz hayvanlarla ilgili bilgiler verdi.

2 MLYON SAHPSZ HAYVAN VAR

Türkiyede sahipsiz hayvanlarn fazla olduuna dikkat çeken smetolu, bu hayvanlarn besin bulmakta zorluk çekmesi nedeniyle sknt yarattn söyledi. Türkiye genelinde 2 milyon sahipsiz hayvan olduunu bildiren smetolu, Bunlarn 1 milyonu al, 1 milyonu asz. Saylar artan sahipsiz hayvanlar besin bulmakta güçlük çekiyor ve insanlar ile hayvanlar arasnda çatmalar meydana geliyor. Bundan da hem insanlar hem de hayvanlar zarar görüyor dedi.

YILLIK AI MALYET 13 MLYON

smetolu, ylda 200 bin kiinin srma vakas sonras kuduz üphesiyle hastanelere bavurduunu kaydederek, öyle konutu:

Yllk a maliyeti 13 milyon liray buluyor. Ylda 200 bin hayvan ksrlatryoruz ancak 300 bin ürüyor, say her yl artyor. 14 yldr ksrlatrmak için ura vermiiz, kaynak aktarmz ama hayvan saymz artm. nsanlarla hayvanlar arasndaki çatma artarak, devam etmi. Burada sorunu çözmek çok basit. 200 bin deil ylda 500 bin hayvan ksrlatrrsak, 3 yl içinde sokakta ksrlatrlmam hayvan kalmaz. Sadece sahipli hayvanlar kalacak. Sokakta olan hayvanlarn üremesinin durdurulmas lazm. Dolaysyla bu 1 milyon hayvann ksrlatrlmas lazm. Bu uygulamann, üremelerine engel olmak için zamana yaylarak deil hzlca yaplmas gerekir. Yllardan beri yeterince ksrlatrmamz, yoksa bu hayvanlar çoalamazlard. Eer ksrlatrma ilemi bu hzla devam ederse önümüzdeki 10 ylda 300 milyon lira harcayacaz ve hayvan saymz da 3 milyon olacak.

ORMAN MUHAFAZA MEMURU SAYISI AZ

Milletvekillerinin sorularn yantlayan smetolu, baz türlerde yaban hayvan saysnn azaldn, yeterli sayda orman muhafaza memurunun olmadn, 250 civarndaki orman muhafaza memuru saysnn, en az 2 bin 500 olmas gerektiine dikkat çekti.

HAPS VEYA ADL PARA CEZASI VERLMESN DÜÜNÜYORUZ

Komisyona katlan Adalet Bakanl Mevzuat Genel Müdür Yardmcs Abuzer Yazcolu da, hayvan haklar ile ilgili hazrlanacak olan yasa deiiklii hakknda bilgi verdi. Yazcolu, Bir hayvan neslini yok etmenin 5-10 yl, nesli yok olma tehlikesi altndaki bir hayvan öldürmenin 1-5 yl, ev hayvann veya evcil hayvan öldürmenin 6 ay-4 yl, ev hayvanna veya evcil hayvana ikence veya eziyet etmenin 6 ay-3 yl, hapis ve hayvanlar dövütürmenin de 3 ay-2 yl hapis veya adli para cezas ile cezalandrlmasn düünüyoruz. Yeni düzenleme ile mevcut idari para cezalarnda belli oranlarda art yaplabilir dedi.

Ana Sayfaya Git