Sokakta kurban kesene 203 lira ceza kesilecek

Belediyelerin gösterdiği yerler dışında park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık, kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetleri yapanlara 203 lira idari ceza verilecek

Haberler 27.08.2017 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl, belediyelerin gösterdii yerler dnda park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açk ve kurban sat ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetleri yapanlara 203 lira idari para cezas verileceini bildirdi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, Kurban Bayram süresince kurban sat ve kesim yerlerinde çevre kirliliine sebep olabilecek faaliyetlere kar toplum ve çevre salnn olumsuz etkilenmemesi için tedbir alnd.

Bu kapsamda ekipler, Kurban Bayram boyunca sat ve kesim yerlerinde denetim yapacak.

Bakanlk, vatandalarn bu konuda duyarl olmasn, kap önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin Alo 181 hattna telefona ihbar edilmesini istedi.

Kurban sat ve kesimi, ilgili belediye tarafndan gerekli alt ve üstyapnn tesis edildii veya ettirildii yerlerde yaplacak, kurban atk ve artklar belediyeler tarafndan toplanacak. Belediyelerin gösterdii yerlerin dnda kurban sat yapmak ve kurban kesmek ise yasak olacak.

SOKAKTA KESENE CEZA

Buna göre 2872 sayl çevre Kanununun 20. maddesi gereince park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açk ve kurban sat ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 203 lira idari ceza uygulanacak. Konutlarda atklar topraa veren her konut ve bamsz bölüm için bin 267 lira, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atklarn topraa veren iletmelere de 50 bin 975 lira idari ceza verilecek.

Büyükehir ve ilçe belediyeleri, kurbanlk sat ve kesim yerlerinde çevre kirliliini önleyici tedbirler alacak. Bu çerçevede belediyeler, kurban alanlarnda, su, elektrik, kanalizasyon veya foseptik gibi altyaplarn hazrlanmas, kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, salk ve temizlik artlarna uygun mekanlardan seçilmesini salayacak.

Kesim yerlerinde tazyikli suyla ykama imkan bulunacak. Kurbanlk hayvanlarn kesimi, belediyelerden çalma izni alm kesimhane ile komisyonlarn belirledii kesim yerlerinde Kasaplk Belgesi veya Kesim Eleman Yetitirme ve Gelitirme Kurslarndan alnm Kurs Bitirme Belgesi olanlar tarafndan yaplacak.

KESN UYARISI YAPILDI

Köylerde ve belirlenmi kesim noktas bulunmayan yerlerde ise kesimler, cadde, sokak ve parka bakmamak kaydyla vatandalarn kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek ekilde ehil kiilerce gerçekletirilebilecek.

Kesim sonrasnda ise u unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor:

Kesimden çkan ikembe ve hayvan dklar gibi atklar, szdrmaz, dayankl, yüksek younluklu polietilen siyah torbalara 3te 2si orannda konulmal. Gerektiinde ikinci torba kullanlmal, az iyice kapatlp balanarak, szdrmaz kapal özel atk tama kamyonlaryla belediye tarafndan düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alnmal. Biriken gübre, çöp ve sakatat ile dier atklar çevreye zarar vermeyecek ekilde üstü kapal bir mahalde toplanp, daha sonra hijyenik artlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi salanmal. Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilmeli. Kurban sat ve kesim yerlerinde ilçe belediyeleri yeterli miktarda atk tama araçlar ve konteyner bulundurmal. Kesim mahalli kanl ve kirlenmi bir durumda braklmamal, kan izi kalmayacak ekilde temizlenmeli ve gerektiinde kireçlenmeli. Kurban derilerinin tanmas esnasnda kan szmalarna ve çevre kirliliine neden olunmamas yönünde tedbirler alnmal.

Ana Sayfaya Git