Son güne bırakmayın

"Kış lastiği uygulaması, 1 Aralık'ta başlayacak. Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları kış çağrışımı yapmasa da hazırlıkları takvime göre tamamlamakta fayda var. Son güne bırakmayın, kış lastiklerinizi hazırlayın"

Haberler 25.11.2019 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde k lastii kullanma zorunluluu, 1 Aralkta balayacak ve 1 Nisan 2020ye kadar devam edecek. Sektör temsilcileri, sürücüleri k lastiini son güne brakmama konusunda uyaryor.

Ulatrma ve Altyap Bakanlnca, Karayollar Trafik Kanunu gerei yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlarn k lastii takmalar, illerin hava ve iklim artlarna göre yln belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlkça valiliklere de devredilebiliyor.

Lastik Sanayicileri ve thalatçlar Dernei (LASD) Genel Sekreteri Erdal Kurt lastik deiim kuyruklarnn yaanmamas için k lastikleri deiimini son ana brakmamalar konusunda sürücüleri uyard.

K lastiinin 7 derecenin altndaki scaklklarda, karl ve çamurlu zeminlerde lastik performans göz önüne alnarak özel bir tasarmla dizayn edildiini aktaran Kurt, k lastiinin yere basan taban bölümünde, 7 derecenin altndaki hava koullarnda sertlemeyen bir karm kullanldn anlatt.

- Mevsim normallerinin üstünde seyreden scaklklar yanltmasn

Mevsim normallerinin üstünde seyreden scaklklarn k lastii kullanm konusunda sürücüleri yanltmamas gerektiini belirten Kurt, Küresel snma nedeniyle ani scaklk deiimlerine tank olabiliyoruz. Meteoroloji tahminleri bize, aralk aynda scaklk ve yalarn mevsim normallerinde seyredeceine iaret ediyor. K koullarnda k lastikleri, hem araçlarn hem de ortak trafiin güvenli bir ekilde akmasna katk salar. diye konutu.

Bu yüzden tüm araç sürücülerinin k lastii konusunda duyarl olmas gerektiini vurgulayan Kurt, günlük trafie çkan binek araçlar dahil bütün araç sürücülerine, k lastii taktrmalarn tavsiye ettiklerini aktard.

- Kn lastii k lastiidir

Erdal Kurt, k aylarnda araç kullanmnn zor olduuna ve risk tadna iaret ederek, unlar kaydetti:

K koullarnda gerekli önlemler alnmazsa trafikte risk artar. Kn lastii k lastiidir. K koullarnda karl ve buzlu yola özel olarak hazrlanan lastikler daha fazla yol tutuu ve daha ksa fren mesafesi salayarak kazalar önemli ölçüde azaltr. K lastii, trafiin akc ve güvenli olmasna katk salar.

K lastii uygulamas, 1 Aralkta balayacak. Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava scaklklar k çarm yapmasa da hazrlklar takvime göre tamamlamakta fayda var. Son güne brakmayn, k lastiklerinizi hazrlayn.

- yi bir fren performans ve kararllk için 4 tekerlekte de k lastii art

LASD Genel Sekreteri Kurt, lastiin bir araçta hayata balayan en önemli parçalardan biri olduunu vurgulayarak, Doru olmayan lastik seçimi ve kullanm trafik kazalarna yol açabilir. Doru lastik, araca ve mevsime uygun lastiktir. Doru lastik, ayn zamanda güvenli sürüün en önemli artlarndan biridir. dedi.

K lastii seçerken dikkat edilmesi gereken hususlara deinen Kurt, u bilgileri aktard:

Araç üreticisinin önerdii k lastii markas ve tipi; ölçü, yük snf ve hz snfna uygun olmaldr. Seçilen k lastiinin üzerinde mutlaka k lastii (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli da) iaretinin olmas gerekir. Aracn tüm k lastii olmas gerekir. çünkü aracn en ksa mesafede durmas hareket edebilmesinden daha önemlidir. yi bir fren performans ve kararllk için 4 tekerlekte de k lastii arttr.

- 4 mevsim lastik, k lastiinin salad avantajlar salamaz

Erdal Kurt, sürücülerin cevabn merak ettii 4 mevsim lastiklerin k lastiinin yerini tutup tutmad yönündeki soruyu ise öyle yantlad:

Trafik denetlemelerinde 4 mevsim lastik, k lastii uygulamas kapsamnda kabul ediliyor. Ancak burada iklim ve yol artlarnn önemli bir kriter olduunun altn çizmek gerek. Havann çok souk olduu bölgelerde 4 mevsim lastik, k lastiinin salad avantajlar salamaz ve k lastii etkisi vermez. 4 mevsim lastik kullanabilmek için ancak mevsimler aras iklim farkllnn çok fazla olmamas gerekir.

Ana Sayfaya Git