Son kullanma tüketim tarihi

Son kullanma ve tüketim tarihi yanlış anlaşılıyor; tonlarca gıda çöpe gidiyor

Haberler 12.02.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Eda Balc, gda ürünlerindeki son kullanma tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi arasndaki farkn yanl anlalmas nedeniyle, tonlarca gdann çöpe gittiini söyledi. Tüm dünyada gda kaynaklarnn giderek azaldnn altn çizen Balc, Ürün üzerindeki tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmesi, ürünün bozulduu anlamna gelmez diyerek israfa kar uyarlarda bulundu.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ar. Gör. Eda Balc, son zamanlarn gündem konularndan biri olan, ürünler üzerindeki Son Kullanma Tarihi ile Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ibarelerinin arasndaki farklar anlatt. Balc, Yaplan çalmalarda Türkiyedeki gda israfnn en büyük sebeplerinden biri olarak kullanlabilir gda israf geliyor. Etiketleri yanl okuma, anlayamama ve etiket üzerinde yazanlar hakknda bilgi sahibi olmama bu israf tetikliyor ifadelerini kulland.

TAVSYE EDLEN TÜKETM TARH PEK BLNMYOR

Gdalarn üzerindeki etiket bilgilerinden gda ile ilgili birçok ey örenebilmenin mümkün olduunu belirten Balc, Bu bilgilerden biri gdann son tüketim tarihi dieri ise tavsiye edilen tüketim tarihi. Bu iki tarih birbirinden farkldr. Fakat, aralarndaki fark ne yazk ki çou insan bilmemekte ve bunun sonucunda binlerce ton gda çöpe gitmektedir. Genel olarak, Türkiyede Son Tüketim Tarihinin (STT) ne anlama geldii bilinirken, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ile ilgili bilgilerinin olmad ve bu yüzden bilinçsiz hareket edilerek gda israfna neden olduklar görülüyor dedi.

STT VE TETT ARASINDAK FARK NEDR?

Son tüketim tarihinin, Son Kullanma Tarihi (SKT) olarak da ifade edildiini belirten Balc, bu tarihin gdann güvenilirlii ile ilgili olduunu; gdann kalitesi ve salkl bir ekilde en son hangi tarihe kadar kullanabileceini ifade ettiini söyledi.

Türk Gda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliindeki tanmna göre STTnin mikrobiyal açdan kolay bozulabilen ve ksa bir süre sonra insan sal açsndan tehlike tekil etmesi muhtemel gdalarn tüketilebilecei son tarihi gösterir eklinde ifade edildiinin altn çizen Balc, STT etiketleme eklinin genel olarak riskli gdalarda bulunduunu söyledi.

Diyetisyen Balc, bu gdalardan bazlarnn süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ve yumurta gibi gdalar olduunu; STT dolan gdalarn insan saln tehlikeye attndan dolay hemen atlmas gerektiini ifade etti.

TETT GEçSE DE GIDAYI çÖPE ATMAYIN

TETTnin daha farkl bir bilgi verdiini belirten Balc, TETT, Türk Gda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliine göre, uygun ekilde muhafaza edilmesi durumunda gdann kendine has özelliklerini koruduu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gda, kalitesini en iyi ekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gdann kalitesi ve besin deeri azalmaya balayabilir. Özellikle bakliyat, çay, eker gibi raf ömrü daha uzun olan gdalarn etiketinde TETT yer almaktadr. Bir gdann TETTsi geçtiyse baz özelliklerini kaybetmi olabilir fakat bunlar salmz olumsuz etkileyecek durum deildir. O yüzden TETT geçti diye gday hemen çöpe atmamalyz. Eer gdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atlmas gerekmektedir uyarsnda bulundu.

TÜM DÜNYADA KAYNAKLAR GDEREK AZALIYOR

Balc, tüm dünyada kaynaklarn giderek azaldn, ayrca gda kayp ve atklarnn ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlii tehdit eden küresel bir sorun haline geldiine dikkat çekerek, Bu sebeple tüketicinin bilinçlendirilmesi, etiket bilgilerinin doru yorumlanabilmesi için tüketiciye yönelik klavuzlarn hazrlanmas gerekmektedir. Bu konuda herkesin bilinçli olmas gda israfnn önlenmesi için çok önemlidir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git