Son peygambere ilk vahyin geldiği mağara: Hira

Hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, Mekke'de kutsal mekanları ziyaret ediyor.

Haberler 02.08.2019 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aralarnda Türk hac adaylarnn da bulunduu Müslümanlar, Mekkede slamn douuna tanklk eden kutsal mekanlar ziyaret ediyor.

Bu mekanlarn banda, son peygamber Hazreti Muhammede ilk vahyin ulatrld Hira Maaras yer alyor.

Hac görevi için kutsal topraklarda buluan Müslümanlar, sabah namazn Hiraya ev sahiplii yapan Nur Danda eda etmek için zirveye trmanyor.

Henüz güne domadan servis araçlaryla Mekkenin 5 kilometre kuzeydousundaki dan çevresinde toplanan hac adaylar, bir saatlik zorlu yürüyüün ardndan zirveye ulayor.

Hira Maarasnn yer ald alana varmann cokusunu yaayan hac adaylar, gün aydnlanrken Mescid-i Haram ve Mekkeyi ku bak izleme imkan buluyor.

Ezann okunmasyla sabah namazn klan hac adaylar, ardndan zirvenin yaklak 20 metre aasndaki dik kayalklarla çevrili Hira Maarasna inerek ükür namaz klp dua ediyor.

- Dokunsanz alayacam

Zorlu zirve yolculuuna bastonu ve çevresindekilerin yardmyla çkan 73 yandaki Neide Bilici, AA muhabirine yapt açklamada, zorlanmasna karn kutsal topraklardaki yolculuunun çok güzel geçtiini söyledi.

Nur Dana trmann manevi hazzn Dokunsanz alayacam. sözleriyle dile getiren Bilici, Askerlerimize Allah yardm etsin. Müslüman kardelerimiz nerede eziliyorsa Allah onlara yardm etsin. duasnda bulundu.

Kutsal topraklara Almanyann Münih kentinden gelen 55 yandaki Abdullah Sarici ise duygularn anlatmakta güçlük çektiini belirterek, Nasip oldu çok ükür. Yerinde yaamak çok güzel. Kabeyi hayal ederdik. Dedelerimizden, babamzdan dinlerdik, resimlerine bakardk. çok ükür kendisine kavutuk. dedi.

Nur Dana çkarken Peygamberimiz buraya nasl gelmi, bunlar nasl yaam, insann akl almyor gerçekten. diye düündüünü aktaran Sarici, slam alemine birliktelik diledi.

Hac adaylarndan Selahattin Sertkaya da duygularn, çok güzel, bundan daha güzeli yok. Zordu ama deer. Peygamberimizin nuru burada, bunu görmek ne güzel. sözleriyle ifade etti.

Baz Türk hac kafilelerinin, Türk bayra açarak Nur Dann zirvesinden Kabeyi selamladklar gözlendi.

- Hac adaylarnn yoldalar

Nur Dann zirvesine yaplan meakkatli yolculukta hac adaylarna, yürüyü için oluturulan merdivenlerin d ksmnda maymunlar ve güvercinler de elik ediyor. Hac adaylar, kendilerine yaklaan maymunlara muz, güvercinlere ise buday veriyor.

Zirvede de dua edenlerin ve namaz klanlarn yanna yaklaan kediler, hac adaylarnn huu içerisinde ibadet etmelerine mani olmadan, zirveden ayrlana kadar elik ediyor.

- Hira Maaras

Nur Dann (Cebel-i Nur) zirvesinde yer alan Hira Maaras, ancak bir kiinin ayakta durabilecei ve yere uzanabilecei boyutta.

Hazreti Muhammedin inzivaya çekildii bu mekan, ilk vahyin geldii ve Kuran- Kerimin indirilmeye baland yer olma özellii tayor.

slam kaynaklarna göre Hazreti Muhammed, 40 yana yaklatnda Nur Dandaki Hira Maarasnda inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edindi ve bu durum birkaç yl devam etti. 40 yandayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi.

Hazreti Muhammed, Hirada tefekkürle megulken Hazreti Cebrail araclyla Alak Suresinin u ilk be ayeti kendisine vahyedildi:

Yaratan Rabbinin adyla oku! O, insan bir kan phtsndan yaratt. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rabb ki kalemle yazmay öretendir. nsana bilmedii eyleri öretendir.

Ana Sayfaya Git