Sosyal belediyecilik!

İçişleri Bakanlığınca DBP'li belediyelere görevlendirme yapılan Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt'te yıllardır hizmete adeta susayan bölge halkına hak ettiği imkanları sunmak için başlatılan hummalı çalışmalar sürüyor.

Haberler 10.03.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca DBPli belediyelere görevlendirme yaplan Diyarbakr, rnak, Mardin, Batman ve Siirtte yürütülen çalmalarla bölge, kaliteli belediyecilik hizmetlerine kavuuyor.

PKK/KCKya yardm ve destek verdikleri gerekçesiyle haklarnda yürütülen soruturma ve kovuturmalar kapsamnda görevden alnan belediye bakanlarnn yerine kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamnda çileri Bakanlnca belediyelere görevlendirilen vali yardmclar ve kaymakamlar, yllardr hizmete adeta susayan bölge halkn hak ettii imkanlara kavuturmak için hummal çalma yürütüyor.

Belediyeler temizlikten asfalta, içme suyundan yola, çocuk, kadn ve gençlere yönelik merkezlerden sosyal alanlara kadar kapsaml hizmetleri hayata geçirirken, adeta antiyeye dönüecek bölgede dier yandan da terör örgütü PKKnn neden olduu ehirlerdeki tahribat gideriliyor

Halkn parasnn halkn hizmetleri için kullanlmas anlay ile hizmet yürütülürken, baz belediyelerde yaplan düzenlemelerle içiler maalarn zamannda almaya balad, engelli, yal, çocuk ve kadnlara pozitif ayrmclk uygulanyor.

DBPli belediyeler döneminde birçok belediye hizmetinden mahrum kalan vatandalar, yaplan görevlendirmeler sayesinde belediyecilik hizmetiyle tanmann mutluluunu yayor.

- Diyarbakr

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, ulam ana plan kapsamnda kentte 14 kilometre uzunluundaki rayl sistemi hayata geçirecek. Rayl sistemle Diyarbakrn trafiinde önemli bir rahatlama oluturulmas hedefleniyor. 18 duraktan oluacak rayl sistem Sur ilçesi Dakapdan balayarak, Kayapnar ilçesindeki Eitim ve Aratrma Hastanesinde sona erecek.

Ayn anda 30 vagonun çalaca rayl sistemde, 3 vagon ise acil durumlar için hazr bekleyecek. Tarihi surlara zarar vermemesi için raylarn çevresine özel izolasyon yaplacak.

Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan olarak görevlendirilen Cumali Atillann talimatyla kent genelinde maliyeti 2 milyon 600 bin lira maliyetle 25 bin 300 ton asfalt kullanrken, tek bana yaayan, kendi ihtiyaçlarn salkl bir ekilde gideremeyen 520 yalya, evlerinde kiisel bakm ve ev onarm, temizlii hizmeti veriliyor.

DSK tarafndan su fiyatna 3 ayda bir TÜFE orannda art yaplmas uygulamas sona erdirildi, ücret uygulanan yol kenar araç park yerleri için de ücret alnmamas karar alnd.

Mezarlklara giden vatandalar için ücretsiz ulam hizmeti vermeye balayan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, tahsis ettii misafirhane sayesinde il dndan gelen hasta yaknlarnn konaklama skntsn sona erdirdi.

Kentin farkl yerlerine 5 bin 200 mevsimlik çiçek dikimini gerçekletiren belediye, kadnlar ve kz örenciler ile 65 ya üstü vatandalarn gece saatlerinde evlerine rahat ve güvenle ulamalarn salamak için otobüslere durak dnda inip binmelerine imkan salayacak uygulama balatt.

Görme engelliler için trafik klarna yerletirilen Türkçe ve Kürtçe sesli uyar sistemini yaygnlatrlrken, doum yapan kadn ile bebeklerin ihtiyacn karlamak amacyla Ho Geldin Bebek Projesi balatld.

Bakan Atillann giriimleriyle, hizmet alm olarak çalan ve maalarn zamannda alamayan 2 bin 500 kiinin sorunu çözülürken, içilerin, maalarn zamannda almas saland.

Görevlendirme yaplan Diyarbakrn Silvan Belediyesince ilçede 5 mahallede spor kompleksi kurulmas ve 5 bin 700 fidan dikilmesi için çalma balatld. lçede geçen yl yaanan terör olaylarnda zarar gören üç mahallenin alt yaps yenileniyor.

Diyarbakrn Hani Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen aban Arda Yazc, ilçe için hazrladklar 45 milyon liralk yatrm bu yl hayata geçirmek için çalma gerçekletiriyor.

Hanide belediye tarafndan krsal mahallelerde oturan 2 bin aileye yardm paketi datld, kaymakamln i birliiyle ilçedeki mahalle ve mezralardaki 40 okuldaki 8 bin 265 örenciye salk taramas yapld.

Merkez Kayapnar Belediyesinin, asfaltsz köy yolunun kalmamas için balatt çalmalar sürerken, yörenin hassasiyetlerini de dikkate alarak taziye evleri yapmna baland.

Kadnlara yönelik 3 bin metrekare alanda Kadn Yaam Merkezi yapmay planlayan belediye, çocuklar için 40 hal saha yapacak.

Engelsiz Yaam Merkezi yapmn sürdüren belediye, ilçedeki birçok okula malzeme, örencilere kitap ve giyim desteinde bulundu.

Sur Belediyesince terör maduru ailelere ve esnafa çeitli yardmlarda bulunularak, neredeyse hiç ikramiye almam içilerin ikramiyeleri düzenli ödenmeye baland.

Belediye, ilçedeki tüm okul ve camilerde aaçlandrma çalmas balatt.

- rnak

rnak Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Turan Bedirhanolu, içme suyu ebekesi yer teslimi için yüklenici firma ile sözleme imzalad.

Kentte belirlenen noktalara dolmu duraklar kuran rnak Belediyesi, terör maduru 4 bin örenciyi tiyatro ile buluturdu.

rnak Belediyesi, geçen yl PKKl teröristlerce gerçekletirilen saldrlar dolaysyla büyük bölümü zarar gören kenti, ilgili bakanlklarn desteiyle adeta yeniden imar ediyor.

rnak Belediyesi ile Cumhuriyet Savcl arasnda hükümlülerin belediyede kamu yararna çalmasna ilikin protokol imzaland.

Kentte PKKl teröristlerin saldrlar sonucu zarar gören su ve kanalizasyon ebekesi yapm ihalesi yapld. 51 milyon liraya mal olacak çalma, gelecek ay balayacak.

Antalya Büyükehir Belediyesinin gönderdii 10 kiilik uzman ekibin çalmasyla ksa sürede kente su verildi. Haziran ayna kadar su sorununun tamamen sona erdirilmesi hedefleniyor.

Yaplan ihale ile 105 kilometre yola scak asfalt dökülecek. Asfalt çalmas için 105 milyon lira ödenek ayrld. Uludere Caddesine 83 dönümlük arsada mesire alan yaplrken, 15 okulda oyun park oluturuldu.

rnakn Cizre Belediyesi de Sanayi Caddesini sevgi caddesine dönütürdü. Belediye tarafndan yaama geçirilen Sokak Salklatrlmas Projesi ile Sanayi Caddesine yeni bir görünüm kazandrld.

DS tarafndan yapm tamamlanan içme suyu artma tesisi, protokol ile çileri Bakanlnca KHK kapsamnda görevlendirme yaplan rnakn Silopi Belediyesine devredildi. lçede, yapm tamamlanan içme suyu artma tesisi ile ilçenin 45 yllk su ihtiyacnn karlanmas öngörülüyor.

- Mardin

Mardin Büyükehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandalara evlerinde temizlik hizmeti sunuyor.

Büyükehir Belediyesinin ekipleri, 10 ilçenin tamamnda yol, kaldrm, asfalt ve yeillendirme gibi çalmalarn aralksz yürüyor.

Ekipler, 10 ilçede mahalleye dönüen yaklak 35 köyde yol ve asfalt bakm onarm ve yenileme çalmalar yapyor. Belediye tarafndan temiz bir çevre için okullara bank ve çöp kovas datlrken, mezarlklar temizlendi, yeni mezar yerleri açld, göçme tehlikesi bulunan ve sahipsiz olan mezarlar iyiletirilerek mezarlk içerisinde yklan duvarlarn bakm onarmlar yapld.

Toplu ulam araçlarnda dezenfekte çalmas gerçekletirildi.

Mardin Büyükehir Belediyesi, Nusaybin ilçesinde terör saldrlar sonucu zarar gören içme suyu ve kanalizasyon ebekelerini yapacak. Nusaybin Belediyesince de 30 yl önce terör örgütü PKK tarafndan katledilen 8 kiinin mezarl ehitlie dönütürüldü.

Belediye ekipleri, engelli vatandalara ulam sorunlarnn giderilmesinde de yardmc oluyor.

Mardinin Dargeçit Belediyesince ilçedeki çocuklar için yaplan 11 oyun park hizmete açld. Mazda lçe Belediyesi ekipleri, yardm yaptklar ihtiyaç sahiplerinin ev ve bahçelerini de temizliyor. Dargeçit Belediyesi, terör örgütü PKKl teröristlerin zarar verdii camileri onararak ibadete açt.

- Batman

Görevlendirme yaplan Batman Belediyesi ekipleri, kent genelinde asfalt, yol yapm, yol açma, kilitli parke ta, orta refüj ve kaldrm yenileme çalmas balatt.

Batman Belediye Bakan Vekili Ertu evket Aksoy, AA muhabirine yapt açklamada, altyap, spor tesisleri, geleneksel pazarn rehabilite edilmesi, parklar, sinemann yeniden yaplmas, ehir içi ulam için 70 milyon liralk proje hazrladklarn söyledi.

Park, spor sahas bulunmayan hiçbir mahallenin kalmayacan bildiren Aksoy, ihtiyaç olan yerlere ikinci, üçüncüsünü yapacaklarn anlatt.

luh deresinin slah için ilk etapta 20 milyon liralk bir kamulatrma yapmay planladklarn, bunun 5 milyon liralk ödeneini imdiden temin ettiklerini vurgulayan Aksoy, Güçlükler var ama hedeflerimizi iyi niyetle ortaya koyarsak bu güçlüklerin hepsini aacamza inanyorum. dedi.

Geçen yl 110 bin ton asfalt döktüklerini, bu yl 260 bin ton asfaltla kentin asfalt problemini çözmeyi planladklarn dile getiren Aksoy, özellikle dezavantajl mahallelerde gençler için 3 milyon lira ile 14 ayr spor salonu yapacaklarn bildirdi.

Aksoy, 7 milyon liraya mal olacak modern bir ilçe otogar yapacaklarn, kii bana düen 3,5 metrekarelik yeil alan dönem içerisinde 10 metrekareye çkarmay hedeflediklerini kaydetti.

Kentte modern bir sinema kazandracaklarn, Esentepe Parknn en önemli vizyon projeleri olduunu aktaran Aksoy, kentin içindeki iyiletirme çalmalarnn süreceini anlatt.

Cumhuriyet Meydan, Cumhuriyet Caddesi ve etrafndaki baz sokaklar 12 milyon lira ile rehabilite ederek ehrin cazibe merkezi haline getirmeyi planladklarn ifade eden Aksoy, öyle devam etti:

Spor salonumuzu tamamladk. Buray yallarn, gençlerin, kadnlarn, engellilerin tamamnn kullanmna açk olacak ekilde yeniden organize ettik. Kültür müdürlüümüzde açtmz kurslarda u an 400 örencimiz kurs görüyor. Gençlerimizi, çocuklarmz, kadnlar baka kentlere gezilere gönderiyoruz.

Gercü ilçesinde KHK ile belediyeye yaplan görevlendirme ile 90 yl sonra 24 saat kesintisiz içme suyu salanmas için çalma balatld. 1926 ylna kadar Mardinin Midyat ilçesine bal bir köy iken ilçe statüsü kazanan, önce Mardine daha sonra 1987 ylnda il olan Batmana balanan Gercüün 90 yllk içme suyu sknts belediyeye yaplan görevlendirme ile sona erdi.

Batmann Beiri Belediye Bakan Vekili Mustafa Maslak, çalmalar kapsamnda 10 bin metrekarelik yola parke döemesi yapldn söyledi. Hizmet görmeyen mahalle brakmayacaklarn, çalmalar kapsamnda kaldrmlar yenilediklerini kaydeden Maslak, altyap ve kanalizasyon sorununun giderilmesi için DS destei ile çalma yürüttüklerini belirtti.

lçe genelindeki okullarn bahçelerini düzenlediklerini, belediye bünyesine otobüs ve kepçe aldklarn bildiren Maslak, -Kur üzerinden belediyeye 30 içi alm gerçekletirdiklerini dile getirdi.

Bu yl Tüpra ve l Özel daresi destei ile 15 kilometrelik scak asfalt serimi yapacaklarn, 110 bin metrekare parke ta döeyeceklerini aktaran Maslak, lçemize 3 park ve yeni bir kültür ve konferans salonu yapacaz. lçede kesintisiz su salamak amacyla su ebekemizi yenileyeceiz. Bunlar da yeni kuyularla destekleyeceiz. diye konutu.

- Siirt

Siirt Belediyesince, 2 yl önce tamamlanmasna ramen hizmete alnmayan otobüs terminali yaplan çalma ile hizmete girerken, PKKl teröristlerin saldrs nedeniyle bir süre önce rnak, Cizre ve Nusaybinden gelerek kente yerleen terör maduru 106 aileye gda ve giyim yardmnda bulunuldu.

Kentin 3 farkl noktasnda yaklak 10ar dönüm arazi üzerinde 3 gün pazar, 4 gün otopark olarak kullanlacak alanlar oluturulmas için proje gelitirildi.

Kentte yllardr kenar mahallelerde salkl yürütülemeyen temizlik çalmalar nedeniyle belediye, 120 personelin katlmyla genel temizlik seferberlii balatt.

Kent merkezindeki park ve caddelerde balatlan güzelletirme çerçevesinde belediyenin Yeil Bir Siirt sloganyla balatt yeillendirme projesi kapsamnda Park ve Bahçeler Müdürlüü ekipleri binlerce aaç ve fidan dikimi için çalmalar balatld.

Siirt Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardmcs Ceyhun Dilad Takn, Siirtin çok daha iyi ve kaliteli hizmete kavumas için tüm ekiplerin farkl alanlarda projeler hazrladn söyledi.

Takn, kentin öncelikli olarak trafik ve sosyal alanlar rahatlatmak amacyla çeitli çalmalar yaptklarn, sabit semt pazar ve otopark projelerinin tamamlanmak üzere olduunu belirtti.

Vatandalarn rahat nefes alabilecei Kzlar Tepesi mevkisinin yeniden tasarlanarak mesire alan ve park olarak hizmeti açlacan aktaran Takn, ayn bölgede çok amaçl yaklak 9 dönüm arazi üzerinde bölgenin en büyük çocuk dünyas parknn yaplacan bildirdi.

Gençleri ve kadnlar dikkate alan bir belediyecilik anlay içinde hareket ettiklerini anlatan Takn, öyle devam etti:

Hizmetlerimizde özellikle kenar mahallelerde dezavantajl ve sosyal alanlardan mahrum olan vatandalarmzn faydalanaca projeler gelitiriyoruz. Halka hizmet etmek için belediye sahada. Öncelikle Bar Mahallesinde kadn merkezi ve Ulus Mahallesinde geni kapsaml gençlik merkezi kuruldu. Ayrca kenar mahallelerde okul bahçeleri ve bo alanlarda 20 hal saha, tenis kortu ve basketbol saha çalmalar balatld. Farkl noktalarnda içerisinde yüzme havuzu ve spor alann bulunduu 4 spor kompleksi için giriimler balatld.

Takn, ayrca 130 bin metrekare bordur ve kaldrm ta döeme ve 70 bin ton asfalt ile 35 kilometrelik asfalt çalmas yürütüldüünü söyledi.

Siirtin Baykan Belediyesince personele geçmite alamadklar maalar ödendi. Eruh Belediyesince bedensel engelliler ve yallar için alnan rampal minibüs hizmete sunuldu.

Ana Sayfaya Git