Sosyal medya ebeveyni olmayın!

Uzmanlar, ebeveynlerin farkında olmadan aynı zamanda siber dünyada çocuklarının haklarını ihlal eden kişiler olma eğilimi gösterebildiğine dikkat çekiyor.

Haberler 11.08.2020 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn korumak için hereyi göze alabilecek ebeveynler, aratrmalara göre, farknda olmadan ayn zamanda siber dünyada çocuklarnn haklarn ihlal eden kiiler olma eilimi gösterebiliyorlar.

Bir siber güvenlik kuruluunun dikkat çektii ve ngilterede Children Commissioner of England tarafndan hazrlanan rapora göre ebeveynler, çocuklar 13 yana gelene kadar, çocuklarna ait ortalama 1.300 fotoraf ve video paylayor.

Anne babalar, çocuklarnn fotoraflarn genellikle çok erken yatan itibaren, bazen ultrason görüntüsü olarak bile paylaabiliyorlar. Aslnda bu yüzden çocuklar daha dünyaya gelmeden dijital olarak var oluyorlar. Sonrasna di çkarma, ilk admlar, tuvalet eitimi ve baz ailelerin çocuklarnn gençlik dönemlerine kadar paylamay sevdikleri çeitli baka baarlar. Anne babalar çocuklarnn yaantlarndan çeitli kesitleri en iyi niyetlerle paylasa da bu bilgileri paylamann çocuklarnn gelecei üzerinde yarataca etki üzerinde en ince ayrntsna kadar düünmeleri gerekir. çocuklar büyüdükçe, paylatklar fotoraflar ve detaylarn, u an farknda bile olmadklar geni kapsaml sonuçlar olabilir.

NE PAYLAIYORUM, KMNLE PAYLAIYORUM?

nternet üzerindeki veriler, tasarm gerei aranabilir, paylalabilir ve uzun ömürlüdür. nternete giren ey, genellikle orada kalr. Bu nedenle de paylatnz eyi iki kez düünerek paylamalsnz ve paylamnz çocuunuza ilikin bilgileri içeriyorsa on kez düünerek yapmalsnz.

nsanlar bir çocuun doum günü partisinden fotoraf paylamak kadar sradan bir eyin, fotoraf yanl ellere düerse büyük bir zarara neden olabileceini genellikle düünmez. Paylamlarnzn hedef kitlesi, nerede ve kimlerle paylamay seçtiinize baldr. Sosyal medya profiliniz herkese açksa tesadüfen profilinize denk gelen herkes içerii görebilir. Ancak profilinizi gizli tutarsanz sadece arkadalarnz ya da takip etmesine izin verdiiniz kiiler görebilir.

Örnein, Facebook her bir paylamnz için bir hedef kitle seçmenize izin veriyor ve böylece, hedef kitleyi baz aile üyeleri ve belirli arkadalarla snrlandrabiliyorsunuz. Ama bu da beraberinde kendi sorunlarn getiriyor. Onlara tekrar paylamayacaklar konusunda güvenebilir misiniz?

SORUMLULUK BLNCNE SAHP BR SOSYAL MEDYA EBEVEYN NASIL OLUNUR?

En iyi ve en güvenli öneri, sosyal medyada çocuunuzla ilgili bir ey paylamayn olsa da birçok modern aile bu kurala uymakta zorlanacaktr. Fotoraflar oluabilecek riskleri azaltacak ekilde paylamann yollar da var.

Bu yollar öyle sralamak mümkün:

çocuunuzun kim olduunun anlalmasna yardmc olabilecek kiisel detaylar ya da bilgiler içerebilecek herhangi bir ey paylamayn: Ad ve soyad, adres, doum tarihi.

Corafi olarak etiketlenmemesi için fotoraf çekerken konum takibini kapatn.

Fotoraflar nasl paylaacanz konusunda net olun; sosyal medyada paylamadan önce, ilk olarak gizlilik filtrelerinize ve paylamnzn hedef kitlesine göz atn.

Fotoraflarnz ve bilgilerinizi gerçekten tandnz ve güvendiiniz insanlarla paylan ve onlardan tekrar paylamamalarn isteyin.

Herhangi bir ey paylamadan önce bir an durun ve paylamay planladnz eyin, çocuunuzun geleceine nasl yansyacan düünün.

Ana Sayfaya Git