Sosyal medya intihara götürüyor

İnternette çok fazla zaman geçirmek, sosyal medya, telefon, tablet bağımlılığının kişiyi yalnızlaştırarak intihara bir adım daha yaklaştırdığı bildirildi.

Haberler 12.11.2017 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle son dönemlerde internet üzerinde oynanan oyunlarn ardndan çocuklarn intihara sürüklenmesi, internet, sosyal medya, telefon ve tablet bamlln tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, kontrolsüz bir ekilde internette çok fazla zaman geçiren, telefon, sosyal medya ve tablet bamll olan çocuklarn daha da yalnzlaarak intihara bir adm daha yaklatklarn kaydetti. Uzman Psikolog Özlem Soysal, intiharn, kiinin istei ile kendi yaantsna son verme durumu olduunu söyledi. ntihar düüncesinin nedenlerinin, biyolojik, sosyal ve psikolojik olarak sralayan Soysal, biyolojik nedenlerin genetik nedenler olduunu bunun da serotonin eksikliinden kaynaklandn kaydetti. Sosyal nedenlerin, bireylerin ergenlik dönemlerinde yaadklar ar travmatik olaylar ve o dönemlerde yaad büyük kayplarla ortaya çkabildiine deinen Soysal, bunun yan sra ergenlik döneminde atlatlan ar bir rahatszln da intihar düüncesini ortaya çkarabildiini ifade etti.

Aile, çocukla intihar konusunu konumal

Ailelerin, çocuklarnn intihar düüncesinin olup olmadn fark edebildiklerini vurgulayan Soysal, öyle konutu:

çocukta oluan semptomlar, hareketler, ipuçlar verebilir. Bu düüncenin ergenlik döneminde görülmesinin en önemli nedeni yaanlan biyolojik ve sosyolojik etkenlerdir, bunu unutmamak lazm. Kii bunu yaarken, aileye muhakkak bir ipucu, mesaj gönderir. Aileye unlar sorabilir, ölüm nasl bir eydir intihar edersem neler olur, ben ölmek istiyorum, artk yaam bana tat vermiyor gibi cümlelerle aileye vurgulatmaya çallr. Vurgulamalar yaparken çocuk ailelere genellikle aileler çocuklarla intihar konusunu konumayalm, intihara meyilli deillerse dahil meyilli olur diye düünüyorlar. Ama aslnda bu konu çocuklarla konumal, çocuk bu konumalar ile zaten aileye mesaj gönderiyor, elimden tut sorunlarm çözemiyorum, beraber çözelim mesaj. çocukla görüüldüü takdirde genç, sorununu ortaya brakabilir ve aileler bunun üzerine bir çözüm üretebilirler. Sorunlarn çözülebilir olduunu çocua iletmeliler. Aile, çocuun bu durumunu sezdii zaman çocuunu alp karsna konumal. çünkü çocuk o an çözümsüz olduu için intihar düüncesine girmitir. Aile, çocukla doru bir iletiim kurup çocuktaki ana problemi örenmelidir. ntihar hakknda, neden intihar etmek istediini, sorunlarn neden çözülemez olduunu düündüünü sorup çocukla konumal. çocuk aile ile konutuktan sonra o rahatl alyor ve o düünceden uzaklayor. Öncelikle ailelere unu diyoruz, çocuun hareketlerinde deiiklik yaanyorsa, içine kapanyorsa, yalnzlayorsa, sevdii eyleri eskisi gibi sevmiyorsa, ölüm ile ilgili filmleri izleyip ya da ölümle ilgili konular aratryorsa, ölümden sonra ne olur, ölürsem ne olur gibi sorular aileye yöneltiliyorsa lütfen bunlar dikkate alnarak çocuklarla iletiime geçilsin. letiime geçip konumamas halinde aile vakit kaybetmeden uzmana bavurmas gerekir, bu depresyon veya psikolojik bir rahatszlktan da kaynaklanyor olabilir.

nternet, sosyal medya, telefon, tablet çocuu daha da yalnzlatryor

Her yalnzlaan, depresyona giren insann intihara meyilli olmadn bildiren Soysal, u ifadeleri kulland:

Ama bunlar göz önüne almamz çocuk için önemli bir konudur. Kii ailesi ile yaad problemler, ailesi ile yaad problemlerden dolay yalnzlayor. Yalnzlat için kendi iç dünyasna kapanyor, yalnzlama ile beraber internet bamll, sosyal medya bamll, telefon, tablet bamll balyor ve çocuk kendini tamamen kapatyor. Bu bamllk da onu intihara bir adm daha yaklatryor. çünkü yalnzlat bu döngü içerisinde sosyal medya, internet, telefon, tablet onu daha da yalnzlatryor. çocuk saatlerce odasnda internet banda urarken aileler sürekli kontrol etmeli, hangi sitelere giriyorlar, internette ne gibi aratrma yapyorlar, bunlar yakndan takip etmeleri gerekir ayrca çocuklarn internete girmelerinin belirli bir snr olmal.

Ana Sayfaya Git