"Sosyal medya İslami anlamda etkili bir davet ve tebliğ sahasıdır"

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) tarafından Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde "Sosyal Medya Kullanımı" hakkında seminer düzenlendi.

Haberler 30.12.2019 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

deal Eitim Vakf (DEV) tarafndan Ergani Belediyesi Konferans salonunda Sosyal Medya Kullanm semineri düzenlendi. Kuran- Kerim tilavetiyle balayan seminere konumac olarak katlan Muhamed Kaya, sosyal medya kullanmna ilikin fkhi deerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyann bir araç olduunu ve amacna göre hükmünün ekillendiini belirten Kaya, Sosyal medya bir araçtr. Amacna göre sosyal medyann hükmü ekillenir. slamda araçlarn ve vesilelerin hükmü amacna göre ekillenir. Sizin amacnz neyse aracnzn hükmü de odur. Eer kullandnz amaç doru deilse araçta doru deildir. slam ulemas bu kaideyi detaylandrmtr. Birincisi harama götüren her ey haramdr. Bir ey haramsa ona götüren ey de haramdr. Bir bça yanl bir amaçta kullandmzda o bçak haramdr. Ama evde, ite kullanmamz zorunluluk addediyor. çki fabrikasna üzüm satmay düünelim. Üzüm satmann sakncas yoktur. Ama içkiye araç olan üzümü satmak haramdr. Sosyal medya harama götürüyorsa haramdr. kincisi mekruhla ilgilidir. Mekruh, slamda tavsiye edilen birey deildir. Birey mekruha götürüyorsa o araç ta mekruhtur. Üzümün içkiye mi baka bir yere gittii hususunda üpheliyse satmamak daha iyidir. Dier husus ise helale götüren araç da mubahtr. Üzüm haram ekilde kullanlmayacaksa satmak ta mubahtr. Son olarak namaz klacaksanz namazdan önce abdest almanz lazmdr. O zaman farza götüren abdest de farzdr. Eer sosyal medya bizi farza götürüyorsa kullanm da vacip olur. ifadelerini kulland.

Bizler srtmz dönerek mahrum kaldk

Konumann ardndan Sosyal Medya kullanm hakknda bilgi veren Medeni Ta ise televizyonun ilk çkt dönemde Müslümanlarn televizyonu eytan ii olarak tanmlayp televizyona srtlarn döndüklerini belirtti.

Ta, O dönemde müslümanlarn bu refleksi normaldi. Televizyondan yaylan baz münkeratlar vard. Ama biz yüzümüzü televizyona döndüümüzde bir de baktk ki yeilçamlarla nesillerimizi ifsat etmiler. Baktk ki siteler kurmular. Onlarla müslümanlar terörist ilan edilmiler. Kurulan siteler bir yandan neslimizi ifsat ederken bir yandan da çocuklarmzn zihnini ifal ettiler. Sosyal medyann zararl yönleri vardr. Ama televizyonda yaptmz gibi konuya kaytsz kalamayz. Sonra müslümanlar uyand. Dediler ki, bizim de kanallarmzn olmas lazmdr. Bizim sinema sektöründe olmamz lazmdr. çünkü etkili bir silahtr. Müslümanlarn da dümanlarn silahyla silahlanmas lazm dediler. Mümin ayn delikten iki sefer srlmamal. stifade edilecek yönleri varken bizler srtmz dönerek mahrum kaldk ve telafisi zor skntlara girdik. eklinde konutu.

Etkili bir davet ve tebli sahasdr

Sosyal medyann doru kullanlmas halinde faydalar sunacana dikkat çeken Ta, Etkili ve hzl bir iletiim sahasdr. Dünyann en büyük bilgi havuzudur. Bilgi kütüphanesidir. nternetten istediiniz malumata ulaabiliyorsunuz. Etkili kullanldnda ciddi bir zaman tasarrufu salyor. slami anlamda da etkili bir davet ve tebli sahasdr. Sosyal medya bazen de adalet datyor. Birçoumuzun belki ciddi tepkilerle, basn açklamalaryla ortaya koyamad meseleler sosyal medyada açlan bir hashtagla (Hashtag, (#) sembolü ile kullanlan, boluksuz ekilde yazlp içeriklerin daha fazla kiiye erimesine salayan söz öbeklerine verilen addr.) bakyorsunuz ki geri adm atmak zorunda kalyorlar. Toplumun tepkisini çekmemek adna adalet datldna ahit oluyoruz. dedi.

Program yaplan dua ile son buldu.

Ana Sayfaya Git