Sosyal medya kullanımı, çocukların meslek seçimini etkiliyor

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, sosyal medyanın özellikle yeni neslin meslek seçiminde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, "Son zamanlarda çocukların ve ergenlerin meslek seçimlerinin youtuber, gamer veya influencer şeklinde olduğunu görüyoruz. Çünkü daha kolay para kazanma, ünlü olma ve tanınma çocuklar tarafından daha ilgi çekici geliyor. Bununla birlikte öğretmen, doktor, polis gibi meslek seçimlerinin ikinci plana atıldığını ve bu gibi mesleklere karşı ilgisizlik oluşturduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Haberler 06.01.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, düzensiz sosyal medya kullanmnn insanlarn benlik duygularna zarar vererek depresyona girmelerine neden olduunu, özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduunu belirtti.

MESLEK SEçMN ETKLYOR

Özellikle yeni neslin meslek seçiminde sosyal medya kullanmnn etkilerini gördüklerini ifade eden Özkaya, Her teknolojik alet gibi sosyal medyann olumlu ve olumsuz etkileri var. Olumsuz özelliklerine bakacak olursak son zamanlarda çocuklarn ve ergenlerin meslek seçimlerinin youtuber, gamer veya influencer eklinde olduunu görüyoruz. çünkü daha kolay para kazanma, ünlü olma ve tannma çocuklara daha ilgi çekici geliyor. Bununla birlikte öretmen, doktor, polis gibi meslek seçimlerinin ikinci plana atldn ve bu gibi mesleklerden souma durumu olduunu görüyoruz. Bununla baa çkabilmek için ailelerin çocuklarna gerçekleri daha fazla anlatmas ve meslekleri tantarak sosyal medyadan uzaklatrmalar gerekiyor. Düzensiz, kontrolsüz ve baml ekilde kullanlan sosyal medya özellikle çocuklara zehir saçmaya devam ediyor. Sosyal medyann kullanmyla bamllk oran çok fazla atyor. Özellikle ergenlik veya çocukluk döneminde dikkat dankl, insan psikolojisi üzerinde önemli bir etki. Bunun dnda depresyon, obsesif kompülsif bozukluk, panik, dürtü ve yeme bozukluklar karmza çkan psikolojik rahatszlklar arasnda. Ayn zamanda kiinin benlik saygsna da zarar verebiliyor. çünkü insanlar sosyal medyada fotoraf ve video paylaarak ilgi ve beeni kazanmak istiyor. Bu durum gerçek hayatta karlarna çkmad zaman bu sefer benlikte olumsuz yönde etkilenmeler meydana geliyor. Bir de sahte hesaplar açarak kendilerini olduklarndan daha popüler olduundan daha farkl gösterme gibi durumlar var. Bu da yine kiileri olumsuz yönde etkiliyor. leri hayatlarnda psikolojik skntlar, problemler, hastalklar yaamalarna neden olabiliyor. Ergenlik döneminde mahremiyet duygusu geliir fakat sosyal medyann etkisiyle mahremiyet duygular olumsuz yönde etkilendi. çünkü ikili ilikiler, cinsellikle alakal konular, anne baba ilikileri sosyal medyada yaanyor. Bundan dolay mahremiyet duygular olumsuz yönde etkilenebiliyor diye konutu.

SM SOSYAL OLSA DA NSANLARI YALNIZLATIRIYOR

Sanal ortamda edinilen arkadalklarn insanlar yalnzlatrdn belirten Özkaya, Sosyal medya her ne kadar ismi sosyal olsa da insanlar yalnzlatryor. nsanlar dar çkmak istemiyor, arkadalaryla görümek istemiyor, ailelerinden uzaklayor ve daha çok odalarnda vakit geçiriyorlar. Daha çok sanal ortamda arkadalk ediniyorlar. Bu nedenle de insanlar yalnzlamaya balyor. Belli bir kesime yanl bilgi vermek ve belli bir ksm tahrik etmek, doru olmayan bilgileri kastl olarak yaymak olumsuz özellikleridir. Yine siber zorbalk, sahte hesaplar açarak insanlar dolandrmak, insanlarn fotoraflarn ve videolarn kullanmak da olumsuz etkilerinden en önemlileri ifadelerini kulland.

UYURKEN VE UYANIRKEN SOSYAL MEDYADAN UZAK KALINMALI

Bamllktan kurtulmann yollarn da anlatan Özkaya, Bilgisayar kullanrken veya telefon ve tabletle urarken yemek yemek, yeme bozukluklarna neden oluyor. Ne yediimizin ve nasl yediimizin farknda olmuyoruz. En azndan mutfaa giderek medyadan uzak bir ekilde yemek yersek bir miktar yeme bozukluklarn düzeltmi oluruz. Sabahlar sosyal medya hesaplarna bakmadan zinde kalabilecek ekilde güne balamak lazm. Gece yattmz zaman da ayn ekilde sosyal medyayla alakal eriimi kolay olan cihazlarla ilgilenmeden uyumak lazm. Yemek yediimiz ve uyuduumuz alanlarda bu cihazlar bulundurmamak sosyal medya bamlln azaltacaktr. Yine sosyal medyada daha az kiiyi takip ederek bir eyleri kaçrdm m hissini azaltmak lazm. Yeni hobiler edinerek veya var olan hobilerimizle daha fazla ilgilenerek de sosyal medya bamlln azaltabiliriz. Bütün bunlar yapmanza ramen bamllktan kurtulamyorsanz, bir uzmana bavurarak destek almakta fayda var dedi.

Ana Sayfaya Git