Sosyal medya ve diziler çocukları şiddete itiyor

Aile içi şiddet vakalarının sosyal medyada veya haberlerde çok fazla yer almasının çocuklar açısından doğru olmadığını kaydeden Öğr. Gör. Gülden Şahin Hatipoğlu “Çocuklar şiddeti evde görmese bile sosyal medyadan, dizilerden veya herhangi bir yerden bunu öğrenebilir ve ileriki yaşlarında olumsuz bir durum yaşadığında şiddete başvurabilir” dedi.

Haberler 02.09.2019 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile içi iddet vakalarnn says her geçen gün artyor. iddet gören kadar iddeti uygulayan kiinin de bu durumdan etkilendiini belirten Ör. Gör. Gülden ahin Hatipolu, çocuklarn bu noktada ayrcalkl bir yeri olduunu vurgulad. iddeti evde görmese dahi dizilerden, sosyal medyadan veya basna yansyan haberlerden etkilenebileceklerini belirten Hatipolu, leriki yalarnda olumsuz bir durum yaadnda iddete bavurabilir dedi.

MÜCADELE EDLMES GEREKEN NOKTALAR VAR

iddeti önleyebilmek adna ataerkil sistemle mücadele etmek gerektiini ifade eden Ör. Gör. Hatipolu, iddet, herhangi bir snf, kültür, dini veya etnik köken gözetmeyen, keskin snrlarla açklayamayacamz ve her toplumda olan bir olgudur. Aile içi iddet, aileyi oluturan her bireyin ayn ölçüde olmasa da etkilendii toplumsal bir sorun. iddeti uygulayan dahi bu durumdan fazlasyla etkileniyor. Ve bu durumun önüne geçilebilmesi için mücadele etmenin gerektii noktalar var. Bunlardan en önemlisi ise ataerkil sistem dedi.

BREY LK OLARAK DDET GÖRDÜÜNÜN FARKINA VARMALI

iddeti sadece fiziksel iddetle snrlandrmamak gerektiini dile getiren Ör. Gör. Hatipolu, Ekonomik, cinsel veya duygusal iddet de söz konusu. Ön plana daha çok fiziksel ve cinsel iddet çksa da aile bireylerinden herhangi biri örnein ekonomik iddete maruz kalyorsa önce bu durumun farkna varmal. Bilgi sahibi olmal. çünkü bilgi sahibi deilse buna kar bir önlem alamyor, kendini savunamyor. nsanlarn örenmesi ve farkndalk kazanmas için fiziksel ve cinsel iddet kadar ekonomik ve duygusal iddet için de çalmalar yaplmal önerisinde bulundu.

EBEVEYNLER DORU BR ROL MODEL OLMALI

çocuklarn ise her daim ilk eitimlerini aileden aldklarn belirten Ör. Gör. Hatipolu, Sosyalleme sürecimiz de aslnda ailede balyor. Ebeveynlerin doru rol model olmas için salkl iletiim kurabilen bireyler olmas gerekir. Herhangi bir anlamazlk içerisinde bulunduklarnda iddete bavurmadan problemlerin çözülebileceini, kar tarafn da bir birey olduunu hiçbir zaman unutmadan hareket etmeliler dedi.

çocuklarn iddet görmeden de iddet uygulayabileceine dikkat çeken Ör. Gör. Hatipolu, Aile içerisinde iddet olmasa dahi, çocuklar dizilerden, medyada çkan haberlerden etkilenmeye balayabiliyor. Bunu tam tersine çevirmek bizim elimizde. Yaplan ilerin iddeti birebir anlatmas yerine bu konuda bilinçlendirecek veya farkndalk oluturacak ekilde düzenlenmesi gerekiyor. çünkü bu ekilde basnda veya sosyal medyada yer aldnda farknda olmadan durumu normalletirmeye balayabiliyoruz. Ve üstelik çocuklar iddeti evde görmese bile sosyal medyadan, dizilerden veya herhangi bir yerden bunu örenebilir ve ileriki yalarnda olumsuz bir durum yaadnda iddete bavurabilir. Üstelik bu durum sözel de olabilir. çünkü iddet sadece bir insana fiziksel açdan zarar vermek deildir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git