Sosyal mesafe için bisiklet kullanın

Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının koronavirüs döneminde fırsata dönüştürülebileceğini belirterek, "Bu dönemde insanlar sosyal mesafe için kısa mesafede toplu taşıma yerine bisiklet uzun mesafede de elektrikli bisiklet kullanmaya başlayabilir. Sonuç olarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor." dedi.

Haberler 03.06.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suyabatmaz, Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulunun salkl ulam arac ve çevre dostu olan bisikletin önemine dikkati çekmek amacyla 3 Haziran, Dünya Bisiklet Günü ilan ettiini hatrlatt.

Yaplan çalmalarn bisikletin dünyann geleceini koruyan önemli etkenler arasnda yer aldn belirten Suyabatmaz, BM, 2030 ylna Küresel Sürdürülebilir Kalknma hedefleri koydu. nsanolunu bu hedefe ulatrabilmek içinde bisiklet 12 balkta çözüm orta oldu. diye konutu.

Suyabatmaz, bisikletin spor kapasitesini arttrdn anlatarak, öyle devam etti:

Bisiklet insana tasarruf ettirir, ülkenin, ehrin ve insann ekonomisini güçlendirir. Bisiklet her derde deva, insan salna yararl, çevre dostu, sürdürülebilir ve salkl ulam aracdr. Her yl 3 Haziran Dünya Bisiklet Gününü ülkemizde de kutluyoruz. Dünyann hiçbir yerinde yaplmayan kutlama etkinliklerini ülkemizde yaptk. 2018 ylnda bisikletle ktalararas geçi yaparak Dünya Bisiklet Gününü farkl bir ekilde kutlamtk.

HALKIMIZ BSKLET KONUSUNDA BLNçLENDRLMEL

Avrupada bisiklet kültürü ve altyapsnn ileri seviyede olduuna dikkati çeken Suyabatmaz, Türkiyede ise bunun henüz yetersiz olduunu vurgulad.

Suyabatmaz, Türkiyede yaplan bisiklet yollarnn yardan fazlasnn standartlara yeterince uygun olmadn ifade ederek, Bu durum bisiklet kullanmn engelliyor ya da yaplan yollar ulam amaçl deil. Örnein sulama kanalnn kenarna 9 kilometre bisiklet yolu yaplyor ya da parkn içine yaplyor. Bu da günlük yaamda topluma ulam amaçl katk sunamyor. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyede Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla devletin bisikletle ilgili çalmalara baladn dile getiren Suyabatmaz, unlar kaydetti:

Devletimiz bizimle de i birlii yaparak bisikletle ilgili 9 yasal düzenleme yapt. Fakat bunlar uygulama sürecinde sknt var. Pek çok belediye bakan, bisikletin kentine ve insanna yapaca olumlu katknn farknda deil. Yine halkn bisiklet kültürü yeterince güçlü deil. Bisikletin faydalarn topluma anlatmamz gerekiyor. O zaman halkmz bisikletli yaama sahip çkacaktr. Ayn köy ekmeinin faydalarn örendikçe köy ekmeine talebin artmas gibi bisiklete de talep artacaktr.

TÜRKYEDE SON DÖNEMDE BSKLET SATILARI ARTTI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde insanlarn evde kaldn anlatan Suyabatmaz, baz insanlarn bisikleti tercih ettiini dile getirdi.

Suyabatmaz, dünyada ise birçok ülkenin bu dönemde caddelerdeki bir eridi bisiklet yoluna çevirdiini belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Baz ülkeler bu dönemde bisikletlerin tamiri için kii ba 50 avro datt, bazlar da bisiklet satn alnmasnda 250 ile 500 avro arasnda deien oranlarda satn alma destei yapt. Ülkemizde de en son düük faizli kredi kampanyasnda bisiklet kredisi açkland. Ama 3 bin lirann üzerinde bir bisiklet alrsanz bu kampanyadan faydalanyorsunuz. Bizim talebimiz ehir içinde kullandmz ulam ve spor amaçl ekonomik bisikletlerin de bu kampanya kapsamna alnmasdr. Hatta birçok ülkede olduu gibi KDVnin yüzde 1e düürülmesi gerektiini düünüyoruz. Böylece insanlarn tasarruf yaparak bedava ulamla spor yapmas salanacaktr.

Koronavirüs salgn sonrasnda bisiklet kullanmnn artmas gerektiinin altn çizen Suyabatmaz, Bisiklet kullanmnn yaygnlatrlmas koronavirüs döneminde frsata dönüebilir. Bu dönemde insanlar sosyal mesafe için ksa mesafede toplu tama yerine bisiklet, uzun mesafede de elektrikli bisiklet kullanmaya balayabilir. Sonuç olarak bisiklet kullanmnn tevik edilmesi ve yaygnlatrlmas gerekiyor. dedi.

Suyabatmaz, Türkiyede son dönemde bisiklet satlarnn da arttn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git