Stadyumda eylem planı

Konya Büyükşehir Stadyumu'nda bombalı eylem için keşif yapmışlar

Haberler 15.04.2019 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Kocaköy ilçesi krsalnda etkisiz hale getirilen 2 kadn militann üzerinden çkan dijital materyallerde, Konya Büyükehir Belediyesi Stadyumunun maç günü çekilen keif fotoraf ve görüntüler ele geçirildi. Soruturma kapsamnda Konyada tutuklanan 4 kii hakknda hazrlanan iddianamede, PKK/KCK terör örgütünün, Beikta stadyumu çevresinde yaplan bombal saldry gerçekletirilmi olmas birlikte deerlendirildiinde, Konya Büyükehir Belediyesi Stadyumunda görev alan güvenlik güçlerine yönelik gerçekletirilecek eylem öncesi keif çalmas yapld anlalmaktadr denildi.

Diyarbakr l Jandarma Komutanl ekipleri tarafndan 11 Ocak 2019 tarihinde Kocaköy ilçesi Suçkt Mahallesi krsalnda güvenlik güçlerinin düzenledii operasyonda, PKKl teröristler Zinarin Berxwedan kod adl Hacire Ylmaz ve Zilan Tolhildan kod adl Suzan çelik etkisiz hale getirildi.

Teröristlerin üzerinde ele geçirilen dijital materyallerde Konya Büyükehir Belediye Stadyumu ve stadyumun yaknndaki bir kafeye ait görüntüler tespit edildi. Jandarma, Konya Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ile stihbarat ubesi ile irtibata geçerek, 30 Kasm 2018 tarihinde Atiker Konyaspor- Aytemiz Alanyaspor maçnn olduu gün keif yapldn paylat. Kefin, etkisiz hale getirilen 2 kadn teröristin balantl olduu kiiler tarafndan yapld bildirildi. Beyaz bir minibüsle stadn yanna gelen üphelilerin, maç günü nedeniyle görev alan polislerin bulunduu bölgelere ait fotoraf ve videolar çektii belirtildi.

MNBÜS TESPT EDLD

Bu bilgiler üzerine çalma balatan Konya polisi, keif yaplrken kullanlan minibüsün Diyarbakr nüfusuna kaytl Mehmet G. (33) üzerine kaytl olduunu belirledi. Polis, Mehmet G.nin ekim ve kasm aylarnda sk sk Diyarbakra gidip geldiini saptad. Stat etrafndaki kefi ise terör örgütü PKK/KCK adna yine Diyarbakr nüfusuna kaytl olan Mehmet O. (39) ve Hakan T. (28) ile birlikte yaptklar tespit edildi. Ocak ve Mart aylarnda gözaltna alnan Mehmet G., Mehmet O, Hakan T. ile bunlarla balantl olan Abdulmecit Ü. (63) yakalanp, tutukland.

BEKTA STADINDAK SALDIRI ÖRNEK GÖSTERLD

üpheliler hakknda Cumhuriyet Savcs tarafndan hazrlanan 29 sayfalk iddianame, Konya 7nci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edildi. 2016 ylnda stanbulda Beikta Vodafone Park Stadnda polise yaplan bombal saldr örnek olarak gösterilen iddianame u ifadelere yer verildi:

10 Aralk 2016 tarihinde stanbul Beikta Vadofone Stadyumu çk kapsna yakn bir noktada çevik kuvvet otobüsü ve toma aracnn yannda bir araçta ve Maçka Park yannda bir canl bomba olmak üzere yaplan 2 ayr saldrda 39 polis ve 7 vatanda ehit olmu, 196 polis ve 41 vatanda olmak üzere 237 kii yaraland. Ayrca bu olaya benzer ekilde 17 Aralk 2016 tarihinde Kayserinin Tala ilçesinde askeri servis aracna, 5 ocak 2017 tarihinde zmir Adliyesi binasna yönelik bombal araçla yaplan saldrlarn benzer nitelikte olduu, çok sayda vatanda ve güvenlik görevlisinin bulunduu, güvenlik güçlerinin toplu hareket ettii alanlara yönelik olduu anlalmaktadr. Terör örgütü mensuplarnn üzerlerinden çkan dijital materyallerin içerisinde Konya Büükehir Stadyumu çevresinde polis servis araçlarnn park edildii yerler, polislerin toplu olarak bulunduklar yerlerin maç hitamna ilikin olmas ve PKK/KCK terör örgütünün Beikta stadyumu çevresinde yaplan bombal saldr gerçekletirilmi olmas birlikte deerlendirildiinde, Konya Büyükehir Belediye Stadyumunda görev alan güvenlik güçlerine yönelik gerçekletirilecek eylem öncesi keif çalmas yapld anlalmaktadr.

POLS VE ASKERE YÖNELK KEF çALIMASI YAPTIM

ddianamede tutuklanan Mehmet G.nin de ifadesine yer verildi. 2013 ylndan itibaren Konyada inaatlarda çaltn belirten Mehmet G., 2018 yl içinde Diyarbakr Balar ilçesinde bulunan bacanann yanna ziyarete gittiini ve orada daha önceden tanmad 3 kiinin yanna gelerek PKK adna keif yapmasn söylediklerini ileri sürdü. 3 kiinin dediklerini yapmazsa 3 çocuunu kaçrp öldüreceklerini söylediini iddia eden Mehmet G., ifadesinde, çok korkmutum ve polise gidip durumu anlattm. Ayn yl içerisinde evime giderken tanmadm 3 kii, yine yanma gelerek PKKya yardm etmem konusunda beni tehdit etti. 2018in Ekim aynda tarlada gübre atarken ismini Abdulmecit Ü. olarak bildiim kii yanma gelerek bana kendi evinde görümek istediini söyledi. Eve gittiimde orada daha önce hiç görmediim iki kadn vard. Giysileri normaldi ve üzerlerinde tabanca vard. Bana kendilerini Derya ve Leyla olarak tanttlar. Kendilerinin PKKdan geldiklerini, PKKnin mali sorumlusu Hakk isimli ahsn kendilerini gönderdiini, Hakk isimli ahsn Konya ilinde eylem yapma talimat verdiini söyleyip benden Konya ilinden polis ve jandarma noktalar için keif yapmam istediler. Ben kabul etmedim, ancak çocuklarm öldürmekle tehdit ettiler. Bende kabul etmek zorunda kaldm diye konutu.

MAç GÜNÜ FOTORAF VE VDEO çEKM

Konyada oynanan Atiker Konyaspor- Aytemiz Alanyaspor maçnn olduu gün stad çevresinde keif çalmas yaptn da anlatan Mehmet G., Yanma yeenim Hakan T.yi de alarak kiralk bir araçla Konyaya gittim. Hakann bu olaydan haberi yoktu. Daha sonra ona PKK adna keif olayn anlatnca, Hakan bu olaya çok sevindi. Hakan PKKya sempati duyan birisiydi. Konyaya geldikten sonra Hakan ile keif yapmaya baladk. Konya l Jandarma Komutanl etrafnda keif yapp, birkaç fotoraf çektik. Konyaspor stadnn ve polislerin youn olarak bulunduu bölgenin fotoraflarn Hakan ile birlikte benim telefonuma çektik. Daha sonra çektiimiz fotoraflar karlatrdk. Eylem için en iyi yerin Konyaspor stad ve polislerin maç çk toplanma yeri olarak Hakan ile birlikte karar verdik dedi.

Mehmet G. keif çalmasnn ardndan Diyarbakra dönerek çektiin görüntüleri teslim ettiini ifade etti.

BAHAR AYLARINDA EYLEM PLANLIYORLARMI

Mehmet G., keif fotoraflarn teslim ettikten sonra iki kadnn, eylem için Konyaya geldiklerinde evinde kalacaklarn söylediklerini, evde 20 kii kaldn belirtmesi üzerine günlük kiralk ev tutmasn istediklerini söyledi. Eylemin bahar aynda yaplmasnn planlandn anlatan Mehmet G., Kadnlar, beni daha sonra arayacaklarn, eylem plannn yaptktan sonra eylem için kullanlacak malzemeyi, yani 2 adet Kalanikof ya da bombay benimle Konyaya göndereceklerini, eylemi 2019 ylnn bahar aylarnda yapacaklarn söylediler. Bu malzemeleri bana gönderdiklerinde, saklayp saklayamayacam sordular. Ben de malzemeleri inaatlarda saklayabileceimi söyledim. Diyarbakrda beklemeye baladm.12 Ocak tarihinde 2 PKKl kadn teröristtin öldürüldüünü duydum. Ben de Leyla ve Derya olabileceini düündüm. O srada yanma Abdulmecit geldi ve hafza kartna verdiim 2 PKKl kadnn çatmada öldüünü söyleyip, bu olaydan kimseye bahsetmemem gerektiini söyledi eklinde konutu.

HABERM BLE YOK

Mehmet G. ile birlikte stat çevresinde keif yapt ileri sürülen Hakan T. ise hakkndaki suçlamalar reddetti. 2017 ylnda terör suçundan gözaltna alndn ancak tutuklanmadn belirten Hakan T., ifadesinde, kardeinin 2011 ylndan beri PKK terör örgütü içerisinde olduunu söyledi. Mehmet G. ile birlikte Konyaya geldiklerini ifade eden Hakan T., Mehmet bizi Konyaspor stadnn yannda bir kafeye götürdü. Kafeden kalktmzda maç bitmi herkes dalyordu. Mehmet telefonu eline ald ve stada doru çevirdi. Ancak fotoraf çekip çekmediini bilmiyorum. Ben Mehmet istedi diye Konyaya geldim. Baka bir amaç için gelmedim. Ben keif yapmadm. Mehmetin elinde sürekli telefon vard, canl yayn yapyordu diye konutu.

Mehmet G.nin l Jandarma Komutanlnn da kefini yapp, yapmadn bilmediini ileri süren Hakan T., Mehmetin güvenlik güçlerine yönelik eylem kefi yapt konusunda hiçbir bilgim yok dedi.

üphelilerden Mehmet O. ve Abdulmecit Ü. da suçlamalar kabul etmedi.

üpheliler, PKK/KCK silahl terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adna suç ilemek suretiyle silahl terör örgütüne üye olma suçundan hakim karsna çkacak.

Ana Sayfaya Git