Stokçuluk haramdır!

İslam'da karaborsacılığın caiz olmadığını belirten İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdurrahman Özekinci, son zamanlarda yaşanan mal stoklama olaylarının İslam ahlakına yakışmadığını dile getirerek fıkhen haram olduğunu söyledi.

Haberler 22.03.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda bata ayçiçek ya olmak üzere baz gda maddelerindeki ani fiyat artlarn frsata çevirmek isteyen iletmelerin, depolarda stok oluturmasn ve söz konusu mal piyasaya sürmeyerek karaborsaclk yapmasn eletiren TTHADUL ULEMA Genel Bakan Yardmcs Molla Abdurrahman Özekinci, bu tür yaklamlarn slamda yeri olmadna dikkat çekti.

Stokçuluu, gda maddelerini zamannda satn alp fiyatn yükselmesini beklemek ve bu zamana kadar mal biriktirme olarak tanmlayan Özekinci, bunun slam literatüründe ihtikar olarak adlandrldn söyledi.

Özekinci, Dükknn raflarnda mal varsa bu stokçuluk deildir ama niyeti, mal bekletip yüksek satmak veya ambarda tutarak fiyatnn yükselmesini beklemekse bu haramdr. Onun haricinde ürün raflarda varsa günümüz piyasasna göre satabilir, bundan bir sorun yoktur. eklinde konutu.

STOKçULUK YAPAN MELUNDUR, ALLAHIN LANETN HAKKETMTR

slamda ihtikarn haram olduunu net ifadelerle dile getiren Özekinci, bunun fkhi boyutunu alimlerin ortak görüleriyle açklayarak, bn Hacer el-Heytemi htikar yani Stokçuluk öyle bir günahtr ki büyük günahlardandr. diyor. Fkh kitaplar da stokçuluk ve karaborsaclk yapmann haram olduunu söylüyor. dedi.

Stokçulukla ilgili Hadis-i erifleri aktaran Özekinci, Peygamber Efendimiz bir Hadis-i eriflerinde Karaborsacl ancak günahkr kimse yapar diye buyururken mal stoklama hakknda ise nsanlarn ihtiyac olduu bir zamanda 40 gün bir eyi saklarsa ve insann ihtiyacn gidermezse o Allahtan beri, Allahta ondan beridir. buyurur. Yani Allah ile o kul arasnda bir ey kalmam demektir. Baka hadis-i eriflerinde ise htikr yapan melundur, Allahn lanetini hakketmitir., Kim Müslümanlarn yiyeceklerini stok eder ve pahalya satmaya çalrsa Allah da ona cüzam hastaln verir ve iflas ettirir. diye buyuruyor. ifadelerini kulland.

nsanlarn ihtiyaç duymad veya kiinin tüketmeyi planlad bir yiyecein bekletilmesinin stokçuluk kategorisinde deerlendirilemeyeceine dikkat çeken Özekinci, bu tür durumlar harici mal biriktirmenin haram olduuna vurgu yapt.

FIRSATçILIK: MERU OLMAYAN BR EKLDE NSANLARIN PARASINI ALMAKTIR, SÖMÜRMEKTR

Hazreti Ömer döneminde yaanan bir hadiseyi anlatan Özekinci, bu tür durumlarda uygulanacak cezalara da deinerek, O dönemde cami önünde istiflenmi mal gören Hazreti Ömer Bu neyin nesidir? Aln bunlar götürün piyasaya satn, burada biriktirmeyin diyor. Öyle yapan kii de bir daha böyle bir ey yapmayacam diyerek tövbe ve istifar ediyor. Stokçuluk yapanlar için herhangi bir had uygulamas yoktur. Yönetici, Hazreti Ömer gibi onu satmaya zorlamaldr. Günümüzde yönetimin stokçuluk yapanlara ceza kesmesi de yanl bir ey deildir. çünkü toplumu ifsat ediyorlar. dedi.

nsanlarn maln frsata çevirmeyi ahlakszlk olarak nitelendiren Özekinci, Bu, meru olmayan bir ekilde insanlarn parasn almaktr, sömürmektir. Bundan dolay Buday, pirinç, bulgur, mercimek, et, eker gibi gdaya elik eden ne varsa stokçuluk niyetiyle yapld zaman faizin haram olduu gibi o da haramdr. ifadelerini kulland.

Özekinci, Esnafa tavsiyem Allahtan korkmalardr. Esnaf pirinci veya bulguru 3 TLye alp 11 TLye satarak 3-4 kat kazanm oluyor. Bu tür insanlarn hayr ve hayratlar da pek yoktur. Maln brakt varisleri ayn ekilde kendilerinden sonrasna devredecek ve böylece Allahn rahmetinden mahrum kalacak ve melun saylacak. Ahlakl bir toplum ve bir Müslüman böyle yapmaz. Allah ile aras iyi olan ve ahiret hayatn düünen bir insan bunu yapmaz. Kiinin maln normal fiyatta satmas toplumda bir heyecan, dalgalanma, ifsat ve kargaa getirmeden ticaretini yapmas helaldir ama gayr meru yollardan kar elde etmek ahlaki, insani ve slami deildir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git