Su altında da ziyaretçilerini ağırlayacak

Batman'ın Hasankeyf ilçesi su altı dalış turizminin gözdesi olacak.

Haberler 11.08.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma Kurtarma çalmalar kapsamnda baraj gölü altnda kalacak eserlerden Zeynel Bey Türbesi yeni Hasankeyfteki yerine tanrken, mam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamam, Er-Rzk Camisi minaresi, Orta Kap, Süleyman Han Camisi, Yamaç Külliyesi, Kzlar ve Koç camilerinin tanmas için de hazrlklar yaplyor.

Bunun yan sra tanamayacak durumda olduklar için su altnda kalacak tarihi varlklarn güçlendirilmesi için de çalmalar balatld. Bu kapsamda Hasankeyfin simgelerinden tarihi Roma Köprüsünün ayaklar güçlendirilirken, kireç ta olan maaralarda çökme yaanmamas için dolgu yaplacak.

Hasankeyf Kalesinin korunmas amacyla yaklak bir kilometrelik duvar örülüyor. Bu duvar sayesinde kalenin sudan zarar görmesi engellenecek. Ayrca i makinelerinin giremedii alanlarda düme tehlikesi olan kayalar, daclar tarafndan düürülecek.

Hasankeyf Kaymakam Faruk Bülent Baygüven AA muhabirine, Ilsu Baraj HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma Kurtarma çalmalarn su alt ve su üstü eserler olarak ikiye ayrdklarn söyledi.

Baygüven, su altnda kalacak olan eserlerin güçlendirilmesi, tanamayacak durumdaki eserlerin yerinde korunmas amacyla güçlendirme çalmasna balandn dile getirerek, Güçlendirme çalmalar için 100 milyon lira harcama yaplacak. dedi.

Hasankeyf Kalesinin turizme yeniden açlmas için güçlendirme çalmalarna ihtiyaç duyulduunu iaret eden Baygüven, Kalede çalmaya ksa sürede balanacak. Su altnda kalacak tarihi Roma Köprüsünün ayaklarnda güçlendirme yaplyor. leride orada su alt dallar yaplacak. bilgisini paylat.

- lçemiz artk su sporlar turizmiyle de anlacak

Hasankeyf Kültür Dernei Bakan Ahmet Akdeniz ise tarihi ilçede eserlerin tanmasnn ardndan göl havzasnda kalacak olan eserlerin güçlendirilmesinin ilçede su alt dal turizminin yaplmasn salayacan söyledi.

Devletin Zeynel Bey Türbesi bata olmak üzere eserleri tamasyla buradaki kültürel varlklara verdii önemi ortaya koyduunu vurgulayan Akdeniz, tanmayacak eserlerin ise güçlendirileceini anmsatt.

Su altnda kalacak kültürel varlklarn dal turizminin yaplmasna büyük katk sunacan ifade eden Akdeniz, öyle konutu:

Bu eserler artk su altnda konuklarn arlayacak. Zeynel Beyin tanmasna inanmayanlar o gün nasl hayretler içerisinde türbenin tanmasn izlediyse, bugün de bu eserlerin su alt turizmine katk salayacana inanmayabilir ama o gün geldiinde ilk dal eminim ki onlar yapacaktr. Bu sayede daha önce sadece maaralaryla bilinen ilçemiz artk su sporlar turizmiyle de anlacak.

lçe sakinlerinden Ali Ayhan ise ilgili kurulularn gelecei düünerek çalma yürüttüünü dile getirerek, Bu çalmalar bugünün deil, gelecein projesidir. Devlet bu tarihe sahip çkp bu tarihi tayorsa, güçlendiriyorsa daha güzel bir gelecek içindir. dedi.

Ana Sayfaya Git