Suç delili kayıplarda

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in 'Cezaevine yasak eşya sokmaya teşebbüs' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi.

Haberler 28.02.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr Milletvekili dris Baluken, 18 Kasm 2011 tarihinde terör örgütü KCK/TM ana davasnda tutuklu bulunan Hatip Dicle, Frat Anl ve Mehmet Ermii ziyaret etmek için Adalet Bakanlndan izin ald. Bakanln açk görü izni ile Diyarbakr D tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine giden Baluken, x-ray cihazndan geçirildi. X-ray cihaznn sinyal vermesi üzerine Balukenin montunun cebinde çok girili hafza kart okuyucusu olduu tespit edildi. Olayn tutanak altna alnmas üzerine Baluken hakknda Cezaevine yasak eya sokmaya teebbüs iddiasyla, yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talepli fezleke hazrland. Dokunulmazlklarn kaldrlmasnn ardndan Baluken hakknda, belirtilen suçtan soruturma balatld.

Soruturmann sonunda 23 Kasm 2016da dris Baluken hakknda ayn suçtan 2 yldan 5 yla kadar hapis istemiyle iddianame hazrland. ddianamede, Balukenin cezaevine sokulmas yasak olan eyalar bilmesi gerekirken, kart okuyucuyu cezaevine sokmaya teebbüs ettii belirtilerek, üphelinin ifadesinin alnmas için Bingöl Cumhuriyet Basavclna talimat yazld, ancak yaplan tebligata ramen ifade vermeye gelmedii ifade edildi.

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan dris Balukenin tutuksuz yarglamasna Diyarbakr 3üncü Asliye Ceza Mahkemesinde baland. Davann ilk celsesinde Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile ifadesi alnan Baluken, cebinde bulunan kart okuyucunun bir iletiim materyali olmadn, sadece içerisine bir hafza kart konulmas durumunda ie yarayabileceini ve o dönem sk sk cezaevi ziyaretleri yaptklarn belirterek, hafza kart okuyucusunu cebinde unuttuunu kaydetti.

SUç DELL KAYIP

Davann önceki celsesinde Cumhuriyet Basavclna yaz yazan mahkeme, suç delili olarak el konulan ve adli emanete alnmas gereken kart okuyucunun bilirkii incelemesi yaplmas için gönderilmesini istedi. Savclktan mahkemeye gönderilen yazda ise Kart okuyucunun bilirkii tarafndan incelenmesi yaplmak üzere gönderilmesi istenilmi ise de; 2016/24421 soruturma nolu dosya üzerinden herhangi bir emanet kaydna rastlanlmad hususu bilgilerinize rica olunur denildi.

Davann bugün görülen 4üncü celsesine, Sincan 1 nolu F tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutuklu bulunan dris Baluken, SEGBS ile durumaya çkmak istemedii için katlmazken, avukat Reyhan Yalçnda Baydemir hazr bulundu. Dosyaya gelen evraklar okuyan hkim, emanet eyann istendiini, emanet kaydnn yaplmadna ilikin cevap verildiini, bu nedenle bilirkii incelemesinin yaplmadn söyledi. Durumada söz alan Balukenin avukat Baydemir, müvekkilinin geçirdii rahatszlk nedeni ile SEGBS ile durumalara katlmak istemediini belirterek, Davay biz takip edeceiz. Müvekkilimizin durumalaradan vareste tutulmasn talep ediyoruz dedi.

MAHKEME KNC KEZ KART OKUYUCUYU STED

Ara kararn açklayan mahkeme, suçlamaya konu ceza maddesinde yer alan cezai müeyyidenin üst snr gözetilerek sann durumalardan bak tutulmasna karar verdi. Suçlamaya konu hafza kart okuyucunun mahkemeye gönderilmesi için Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna yeniden müzekkere yazlmasna karar veren mahkeme, olumlu cevap verilmesi halinde kart okuyucunun bilirkiiye gönderilmesine hükmetti. Duruma ertelendi.

Ana Sayfaya Git