Suçlu bulunmadı

DİYARBAKIR'da 2 aylık hamileyken karnında ölen bebeği Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan kürtajla alınan Fatma Karakaş'ın bağırsağında 3 santimlik kesik oluştu.

Haberler 21.01.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda 2 aylk hamileyken karnnda ölen bebei Dicle Üniversitesi Hastanesinde yaplan kürtajla alnan Fatma Karakan barsanda 3 santimlik kesik olutu. Karaka ailesinin operasyonu yapan Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Turgut ve Dr. Edip Aydn hakknda suç duyurusunda bulunmas üzerine soruturma balatan savclk, YÖK yasas uyarnca dosyay Dicle Üniversitesine gönderip cevap istedi.

Üniversite yönetimi, ön incelemede hekimlerin hatas olmad gerekçesiyle soruturmaya yol açacak kusur tespit edilemediine karar verilince, Karaka ailesinin avukat Mehmet Koyuncu 45 bin liralk maddi ve manevi tazminat davas açt. 10 gün youn bakmda kalan ve uzun süre barsaklar vücudunun dnda yaayan 3 çocuk annesi Fatma Karaka, maduriyetinin giderilmesini istedi.

Kürtaj operasyonunu yapan ekibin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Turgut olayla ilgili verdii ifadede, Küretaj sonras barsak gibi iç organ yaralanmalar olabilecek bir komplikasyondur. Yaplan ilem her ne kadar ultrasonografi kontrolünde bile olsa, içini göremediiniz kör bir organda yaplan kazma ilemidir. dedi.

DYARBAKIR-Balar ilçesinde yaayan 3 çocuk annesi 43 yandaki Fatma Karaka, 2 aylk hamile olduu 17 ubat 2015 günü rahatszlannca özel hastaneye kaldrld. Karnndaki bebei kaybettii tespit edilen Karaka, özel hastanede yeterli teçhizat olmadndan bebein alnmas için Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Servisine gönderildi. ddiaya göre; Karakaa burada ölü bebei doal yollarla düürmesi için 4 gün ilaç tedavisi uyguland. 4 gün sonra Fatma Karakan karnndaki bebek kürtajla alnrken, bir gün sonra karnnda anormal derecede ilik ve ar olutu.

BARSAINDA MAKAS KES OLUMU

Bunun üzerine yeniden ameliyata alnan Karakaa iddiaya göre; barsanda makas kesii olutuu ve bunun dikilmesi için yeniden operasyon yapld söylendi. kinci ameliyattan sonra 10 gün youn bakmda kalan Karaka, bir ay sonra taburcu edildi. Uzun bir süre barsaklar vücudunun dnda yaayan ve tedavisi devam ettii için yatalak olan Karakaa tuvalet ihtiyacn gidermesi için hortum ve poet baland. Fatma Karaka, salna kavumak için 2 ameliyat daha geçirdi.

SUç DUYURUSUNDA BULUNDU

Tedavinin devam ettii 2015 yl Nisan aynda, Karaka ailesinin avukat Mehmet Koyuncu operasyonu gerçekletiren Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Turgut ve Dr. Edip Aydn hakknda Taksirle yaralama ve Görevi kötüye kullanma iddiasyla suç duyurusunda bulundu. Dilekçesinde müvekkilinin gerekli ilaç bulunmad için karnndaki ölü bebek ile 4 gün bekletildiini belirten Avukat Koyuncu öyle dedi:

laç bulunduktan sonra bebek alnm, sonraki gün müvekkilin karn imitir. Kontrolllerde müvekkilin operasyon srasnda makas ile barsann kesildii tehisi konmu ve derhal ameliyata alnmtr. Ölü bebein alnmas srasnda dikkat ve özen gösterilmediinden barsa kesilmi ve hayati tehlike atlatacak ekilde yaralanmtr.

SAVCI GÖREVSZLK VERD, ÜNVERSTE KUSUR YOK DED

Olayla ilgili soruturma balatan savclk, 30 Nisan günü üphelilerin YÖK yasasna tabi öretim üyesi ve kamu görevlisi olduunu, soruturmann disiplin amirlerince yaplmas gerektiini belirterek görevsizlik karar verip, dosyay Dicle Üniversitesine gönderdi. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Dekanl ise 2015 yl Haziran aynda olayla ilgili inceleme balatarak, Fatma Karaka ifade vermeye çard. Aratrmann ardndan Doç. Dr. Mehmet Hanifi Okur ve Prof. Dr. Selçuk Otçu tarafndan hazrlanan inceleme raporunda, Oluan komplikasyonlarda hekimlerin hatas ve kast yoktur. Soruturmaya yol açacak kusur tespit edilmemitir denildi.

Raporun ardndan 8 Kasm 2015 günü Fatma Karakaa bir yaz gönderen eski Rektör Ayegül Jale Saraç, herhangi bir ihmal söz konusu olmadndan görevliler hakknda soruturma açlmasna gerek olmad kanaatine varldn belirtti.

Bunun üzerine Karaka ailesinin avukat Mehmet Koyuncu Dicle Üniversitesine dilekçe ile bavurarak salk hizmetindeki kusur nedeniyle 130 bin lira maddi ve manevi tazminat talep etti. Avukat Koyuncunun tazminat talebine cevap veren eski Rektör Ayegül Jale Saraç, hastaya uygulanan tedavinin ilme ve fenne uygun olduunu belirterek, tazminat talebinin karlanmasnn hukuken mümkün görülmediini kaydetti.

Üniversiteye yapt tüm bavurular reddedilen Avukat Mehmet Koyuncu, 18 Eylül 2015 tarihinde dare Mahkemesine 45 bin liralk tazminat davas açt. Mahkemenin talebi üzerine üniversiteden gönderilen savunma yazsnda olayda hastanenin ve doktorlarn kusuru bulunmad tekrarland.

ç ORGAN YARALANMALARI OLABLECEK KOMPLKASYONDUR

Kürtaj operasyonunu yapan ekibin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Turgut olayla ilgili verdii ifadede, hastaya kürtaj ile gebelik tahliyesi yapldn belirterek unlar söyledi:

Hasta ilem sonras çok ksa aralklarla takibe alnmtr. Oluan komplikasyon tespit edilerek 24 saat içinde gerekli müdahale yaplarak hasta ifa ile taburcu edilmitir. Küretaj sonras barsak gibi iç organ yaralanmalar olabilecek bir komplikasyondur. Yaplan ilem her ne kadar ultrasonografi kontrolünde bile olsa, içini göremediiniz kör bir organda yaplan kazma ilemidir.

Üniversiteden gönderilen savunma yazsnn ardndan Avukat Mehmet Koyuncunun talebi üzerine mahkeme dosyay kusur tespiti için Adli Tp Kurumuna gönderdi. Fatma Karaka ile ei Mehmet Karaka ise davalarndan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git