Suikast davası yeniden görüldü

MARDİN'in Derik İlçesi Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün bombalı saldırıda şehit edilmesine ilişkin görülen davada haklarındaki beraat kararı bozulan 8 kişinin yeniden yargılanmasına Gaziantep'te başlandı.

Haberler 12.07.2019 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik Kaymakam Muhammet Fatih Safitürkün ehit edilmesine ilikin davada yerel mahkemece haklarnda beraat karar verilen 8 sann, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinde yeniden yarglanmasna baland.

3. Ceza Dairesinde görülen durumaya, tutuksuz sanklar Tahsin Erda, Devran Aslan, Fikret Bai, Vedat Erol, Zuhal Dalçin, Zinet Erda, Mehmet Deniz ve avukatlar katld. Sank Nursel Eser ise durumaya gelmedi.

çileri Bakanl ve Mardin Valiliinden temsilcilerin hazr bulunduu durumay, ehit kaymakamn babas Asm Safitürk ve yaknlar ile Gaziantep Valisi Davut Gül, Derik Kaymakam Hakan Kafkas, ahinbey Belediye Bakan Mehmet Tahmazolu ve vali yardmclar da izledi.

Mahkeme Bakan Bayram Korkmaz, sanklarn yerel mahkemece beraatlerine karar verildiini, cumhuriyet basavcl ve ehit yaknlarnn itiraz üzerine yaplan inceleme sonucu da yeniden yarglanmalarna hükmedildiini hatrlatarak, sanklara söz hakk verdi.

Sank Zinet Erda, olayla ilgili daha önce verdii savunmalar tekrar ettiini belirterek, suçsuz olduunu ve herhangi bir olaya karmadn savundu.

Mahkeme Bakan Korkmazn, sank Devran Aslann soruturma srasnda kargo paketiyle bomba geleceine dair beyanda bulunduunu hatrlatmas üzerine, sank Erda, Aslann söylediklerinin gerçei yanstmadn öne sürdü.

Sank Zuhal Dalçin ise olaylarla ilgisinin bulunmadn öne sürerek, sank Devran Aslann soruturma srasndaki ifadelerini kabul etmediini kaydetti.

Sank Fikret Bai de ehit Kaymakam Safitürkün sekreteri olduunu, patlamada ölümden döndüünü belirterek, Sayn kaymakama böyle bir hainlii yapacak kadar cahil deilim. dedi.

Bakan Korkmazn X-raydan geçiyor musunuz? diye sormas üzerine Bai, Bütün personel geçiyordu, ben de geçiyordum. Hendek olaylarndan itibaren geçiyorduk. yantn verdi.

Sank Bai, Korkmazn Odaya senden baka kimse girdi mi diye sormas üzerine, unlar söyledi:

Olaydan bir gün önce, Kaymakam Bey izindeyken, Kaymakamlk Yaz leri Müdürü Tahsin Erda, saat 13.00 sralarnda Kaymakam Beyin odasndan haritay almak istedi. 3-4 dakika içeride yalnz kald. Yine dier sank Nursel Eser, olaydan önceki gün parman yaraladnda kolonya ihtiyac olduunu söyledi. Ben de kendisine Kaymakam Beyin odasnda olduunu söyledim, o da içeri girip kolonyay alp çkt.

Sank Devran Aslan da psikolojik tedavi gördüünü, panik atak hastal bulunduunu belirterek, kargoyla patlayc gelecei yönündeki ifadeyi emniyette bask altnda verdiini iddia etti.

Sank erife ait kargoyu teslim aldm

Mahkeme Bakan Korkmazn Cumhuriyet savcsnda da ayn eyi söylemisin. Savcda m sana bask yapt? diye sormas üzerine sank Aslan, ilaçlarn kullanmad için rahatszlandn öne sürdü. Aslan, sözlerini öyle devam etti:

Dorusu, 8 Kasm 2016 günü, yaz ileri efi erif, beni yanna çararak, kargodan bir paket geleceini söyleyerek, teslim almam istedi. Ben de sank erife ait kargoyu teslim aldm. Bu paketi alarak, erife telim ettim. X-ray cihazndan da geçtim. 9 Kasmda yine normal mesaide iime geldim. erifin görevlendirmesiyle Fikretin çocuunu hastaneye götürmesi nedeniyle saat 12.00ye kadar sekreterlik odasnda bulundum. Odann anahtarn Fikret bana vermiti.

ehit kardeinin bulunduunu hatrlatan sank Mehmet Deniz ise kendisinin de madur ve suçsuz olduunu savundu.

Mahkeme Bakan Bayram Korkmazn Olaydan bir gün sonra telefonunu mu deitirdin? sorusu üzerine sank Deniz, önceki operatörün iyi çekmemesi nedeniyle deitirdiini söyledi.

Sank Deniz, Olaydan sonra telefonun neden kapalyd? diye sorulmas üzerine de telefonunun çekmediini aktararak, olayla herhangi bir balantsnn olmadn iddia etti.

Müteki avukatnn u an kulland hatt ve telefonu sormas üzerine de sank Deniz, En son cezaevinden çktktan sonra yeni bir hat ve yeni bir telefon aldm. Olaylarla ilgisi yoktur. Beraatimi isterim. diye konutu.

Dier sanklar da olayla ilgilerinin bulunmadn öne sürdü.

ehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürkün babas Asm Safitürk de Olum öldüünden beri kanayan yaram devam etmektedir. 3 senedir uyku uyumuyorum. Bu vatann evladym, vatanma hayranm. 78 yandaym vatan için her an hazrm. Adaletin tecelli etmesini istiyorum. ifadesini kulland.

Safitürk, konumasnn ardndan bir süre gözya döktü.

ehidin aabeyi Ali Haydar Safitürk de kardeinin görev süresince sürekli tehdit edildiini kaydederek, olayn faillerinin cezalandrlmasn talep etti.

Mahkeme heyeti, baz tanklarn dinlenmesine ve eksik hususlarn giderilmesine karar vererek, durumay erteledi.

Adalet eninde sonunda yerini bulacak

Asm Safitürk, duruma sonras gazetecilere yapt açklamada, hakkn, adaletin eninde sonunda yerini bulacana inandn belirtti.

ehidin aabeyi Ali Haydar Safitürk, eylemin profesyonelce yapldn dile getirerek, unlar kaydetti:

Kaymakamdan baka kimse yara dahi almam. Kaymakam yalnz olduu, yanna girip çkan kimse olmad anda bombann patlatld bir olayn failinin bir tane olamayaca açkt. Yerel mahkemenin kararyla ykldk ama bugün bu kararn deieceini, bir takm üphelerin aydnlanacan gördük. Özetle bu olayn faili bir kii olamaz. Yeniden failin tespit edilmesi için ciddi bir çalmann yaplacak olduunu görmekle biraz olsun rahatladk.

Ailenin avukat Erhan Dursun da yerel mahkemenin beraat kararlarna ailenin de toplumun da üzüldüünü belirterek, Yerel mahkemenin kararnda bir tek sana ceza tertip yoluna gidilmiti. Bizim adalete inancmz tam. Tüm itirazlarmzla birlikte bölge adliye mahkemesine tevzi tahkikat taleplerimizi ilettik. Bundan sonra delillerimiz toplanacak, inallah ehidimizin kan yerde kalmayacak diye ümit ediyoruz. diye konutu.

Kaymakam Safitürkün ehit edilmesi

Mardinin Derik ilçesinde 10 Kasm 2016da makam odasnda PKKl teröristlerce el yapm patlaycyla düzenlenen saldrda, çileri Bakanlnca Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk, ar yaralanm, kaldrld hastanede 11 Kasm 2016 günü ehit olmutu. Saldrda, Safitürkün oförü Mustafa Dinçer de yaralanmt.

Mardinde, 22 Ekim 2018deki karar durumasnda, sank erif Mesutolu, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek, kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teebbüs etmek ve patlayc madde bulundurmak suçlarndan 2 kez arlatrlm müebbet ile 28 yl hapis cezasna çarptrlmt.

Sanklardan Kaymakamlk eski Yaz leri Müdürü Tahsin Erdaa ise ateli silahlar ve bçaklar ile dier aletler hakkndaki kanuna muhalefet suçundan 1 yl, ayn suçtan sanklar Ahmet Deniz ve Fikret Denize ise 5 yl hapis cezas ile 20 bin lira adli para cezas verilmiti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 11 Martta yerel mahkemece 4 sana verilen cezay hukuka uygun bulmu, beraat eden 8 sann ise yeniden yarglanmasna hükmetmiti.

Ana Sayfaya Git