Sular çekilince

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı’nda su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan Hamamla Höyüğü'nde arkeoloji çalışması başlatıldı.

Haberler 11.12.2019 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slahiye ilçe merkezine 25 kilometre uzaklktaki Tahtaköprü Barajnda bir süre önce sularn çekilmesiyle Hamam Höyüü ortaya çkt. Höyüün gün yüzüne çkmasnn ardndan bölgede arkeoloji çalmas balatld. Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öretim üyesi Prof. Dr. Atilla Engin bakanlndaki 25 kiilik ekiple yürütülen çalmalarda, bir süre sonra yeniden sular altnda kalacak olan höyükle ilgili elde edilen bilgi ve bulgular ile dokümantasyon oluturularak bölge arkeolojisine katk sunulmasnn amaçland belirtildi.

Elde edilen bilgiler dorultusunda höyüün milattan önce 1 ve 2nci yüzyla ait olduunun tahmin edildiini anlatan Prof. Dr. Atilla Engin, öyle konutu:

BARAJ SUYU çEKLNCE

Bölgede rastladmz kalntlar üzerinde yaptmz incelemede, höyüün bazalttan oluan duvar kalntlarnn ksmen korunmu olduunu gördük. Höyüün yükseltisi büyük ölçüde suyla eriyerek yok olmu. Ancak önemli buluntu ve kalntlar gün yüzüne çkm. Özellikle bölge tarihi açsndan önemli olabilecek, en erken yerleim evresini temsil eden Akeramik Neolitik çadan Ortaçaa kadar bir yerleim sürekliliini gösteren kalntlar mevcut. Bu çalmalarda amacmz, mümkün olduu kadar fazla bilgi ve bulgular elde etmek, höyükle ilgili dokümantasyon hazrlamak ve bölge arkeolojisine katk sunmaktr. Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Müzesi adna bu çalmalar Kültür ve Turizm Bakanl izniyle gerçekletiriyoruz. Ama buralar yaklak bir ay içerisinde, bu sefer belki de sonsuza kadar sular altnda kalacak.

Ana Sayfaya Git