Süleyman Şah Türbesi'nin asırlık örtüsü sergilendi

SÜLEYMAN Şah Türbesi'nin yüz yıl önce yapıldığı belirtilen el yapımı sanduka örtüsü, Dünya Müzeler Haftası nedeniyle Şanlıurfa Arkeoloji Müze Kompleksi'nde sergilendi.

Haberler 19.05.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Osmanl mparatorluunun kurucusu Osman Gazinin dedesi Süleyman ahn türbesindeki sandukaya örtülen ve yüz yl önce yapld belirtilen tarihi el yapm örtü, Dünya Müzeler haftas nedeniyle anlurfa Arkeoloji Müze Kompleksinde sergilendi. 1982 ylnda tarihi eser kaçakçlar tarafndan yurt dna kaçrlmak istenirken jandarma tarafndan ele geçirilerek müzeye teslim edilen ve üzerinde Ayet-El Kürsi, Fetih Suresinin 27nci ayeti ve Allah yazs bulunan 2 metre 90 santimlik el yapm örtü, 35 yl aradan sonra ilk kez muhafaza altnda tutulduu odadan çkartlarak sergilendi. Yapl tarihi net olarak bilinmeyen yüz yllk olduu tahmin edilen örtüyü, görmek isteyen vatandalar müzeye akn etti. Ziyaretçiler örtüye bakp dua etti.

anlurfa Müze Müdürü Celal Uluda, Süleyman ah Türbesinin sanduka örtüsünün 35 yl aradan sonra ilk kez Müzeler Haftas nedeniyle özel bölümde muhafaza altnda sergilediklerini belirtti. Örtünün 1 hafta boyunca ziyaret edilebileceini ifade eden Uluda, unlar söyledi:

ASIRLIK ÖRTÜ

Süleyman ah Türbesinin sanduka örtüsünü sergiye çkardk. Süleyman ah Türbesinin sanduka örtüsü bizim için çok önemlidir. Osmanlnn atas Erturul Gazinin babas Süleyman ahn türbesinin sanduka örtüsü müzemizin envanterinde kaytlyd. Biz de bu eseri, anlurfallarn ziyaretine açtk. Örtünün üzerinde Ayet-El Kürsi, Fetih Suresinin 27nci ayeti ve Allah yazlar bulunmaktadr. Yüzyllk bir örtü olduunu düünüyoruz ama elimizde net bir bilgi yok. 1982 ylnda jandarma tarafndan müzemize teslim edildi. O tarihten bu yana müzemizde bulunmaktadr. Süleyman ah Türbesinin örtüsünü ilk kez sergiye çkardk ve bundan sonra da belli aralklarla sergileyeceiz.

Suriyenin Karakozak Köyünde bulunan Süleyman ahn türbesi, 2015 ylnda ah-Frat operasyonu ile bulunduu yerden alnarak anlurfann Birecik lçesinin karsnda bulunan snrdaki Eme Köyüne tanmt.

Ana Sayfaya Git