Sur mağdurlarının sorunları bitmek bilmiyor

PKK'nin çukur olaylarında evlerinden çıkarılan Sur ilçe sakinleri, devlet tarafından kendilerine tahsis edilen konutlar için yüksek meblağda maliyetler çıkarılması sonucu oluşan hukuksuzluklara dikkat çekerek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Haberler 15.01.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnin çukur siyaseti sonucu Diyarbakrn Sur ilçesinde yaanan çatmalarda tahrip edilen evler çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan kentsel dönüüm kapsamnda yeniden yaplmak üzere yktrld.

2015 ylndan bu yana evlerinin kendilerine teslim edilmesini bekleyen Sur ilçe sakinleri, tapulu arsalar üzerinde yaplan yeni konutlar için kendilerinden yüksek meblada ücret talep edildiini belirterek duruma tepki gösterdi.

DYARBAKIR-çukur olaylarnda ar tahribatlar yaayan Diyarbakrn Dünya Miras Listesindeki tek ilçesi olan Surda yaayan vatandalar, daha önce kendilerine vaat edilen konutlarda imar deiiklii yaplarak ayn parsel üzerinde hisse paylamlar yapldn iddia etti.

marda yaplan deiiklikle beraber söz konusu konutlar için kendilerinden yüksek meblada ücret talep edildiini, bu bedeli ödemedikleri takdirde tüm haklarndan mahrum braklabileceklerini ifade etti.

Sur madurlarndan Mahmut Akdivar, yaadklar sorunlar belirterek 158 ada 30 nolu parselde bulunan evin sahibiyim. Sur madurlar olarak unu ifade etmek istiyorum: Bizlere ilk tebligat geldii zaman kura çekilecek, sizlere TOKde ev verilecek denildi. Bizler de müracaat ettik. Kuralar çekildikten sonra Sur içinde kendi oturduumuz evi istiyoruz dedik. Yetkililer bunu anlamamazlktan geldi. lk maduriyetimiz burada balad. dedi.

Akdivar, kinci bir hususumuz ise 2-3 ay sonra bir daha çarldk ve çevre ve ehircilik l Müdürlüüne gittik. Bu sefer bize, Sizler, sur içindeki evinizi mi yoksa evinize karlk ücret mi istiyorsunuz? dediler. Biz, evimizi istiyoruz dedik. Bu beyanmza karlk bizlerden imza aldlar. ifadelerini kulland.

Bir evi iki kiiye tahsis etmiler

Tanmadm bir ahsla evlerinin birletirildii söyleyen Akdivar, Daha sonra bir müddet geçip bizi çevre ehircilik Müdürlüüne tekrar çardlar. Orada ben ve evi birletirilen ahsa unu söylediler: Komisyon siz ve Halit çeriolunun evini birletirerek 150 metrekarelik bir ev yapt ve ikinize tahsis etti. Sizler de kendi aranzda anlaarak bu evi kullanabilirsiniz. eklinde konutu.

Akdivar, yetkililere çarda bulunarak unlar söyledi:

Yani gerçekten bu saçmalk deil mi? Farz edin ki öyle bir eyi kabul ettik. 60 metrekarelik evime 150 metrekarelik geri ödeme paras yatracam. Ben, kendi 60 metrekarelik evimin ödemesini yapamazken önümüze sunulan bu hesab nasl karlayaym? Ayn ikyeti ve istei kendi evi ile birletirilen Halit çerioluda dile getiriyor. Ben ve çeriolu, Surdaki evi talep konusunda ortak mutabakata vardk. Yetkililer, artk bu ie çözüm bulsun. dedi.

Arsamn 90 metrekarelik ksm bakasna devredilmi

Karlatklar sorunlar karsnda ikinci kez madur olduunu belirten Sur Madurlarndan Halit çeriolu, Ben bir kere madur oldum, ikinci kez madur olmak istemiyorum. Bizler, çok kötü durumdayz ve maduruz. Cumhurbakanmz, bizim bu durumumuza kulak versin, halimizi sorsun. Öyle bir duruma dümüüz ki perian haldeyiz. Benim hayatm 90 metrekarelik yerde geçti. Bu yatan sonra bizler, ne i yapabiliriz. Burada iki aileye 150 metrekare üstü bir yer verilmi. Benim evimin üzerine 90 metrekare bir arsa yaplarak bakasna devredildi. Burada yaplan evler karlnda 300- 400 bin lira istiyorlar. Peki bizler burada maden mi yoksa altn m çkaryoruz ki bu paray bizden istiyorlar. Bir evdir gelip oturacaz sadece. diye tepki gösterdi.

Yeni yaplan ev için 590 bin lira ödememi istediler

Sur ilçesinde talep ettikleri evler için düzenlenen sözlemedeki ifadelere dikkat çeken Ahmet Yüksel, Sözlemede, eski evlerimizin metrekaresini 500 liraya alp yeni yaplan konutlarn metrekaresini 2 bin liraya satld belirtiliyor, bu hakszlktr. Madem ki bana satacanz evin deeri 2 bin liradr. En azndan benimkini de bin 500 liradan hesap edin, ben de fazla madur olmayaym. Neden beni madur ediyorsunuz? Daha sonra bana, Uzlama yapmayabilirsiniz, bu sizin isteinize bal denildi. Ben de bu duruma bakmas için avukat yeenimi çardm. ifadelerini kulland.

Yüksel, Yeenim, sözlemeye baktktan sonra bana, Day, bunlar öyle bir sözleme yapmlar ki mecburi imza atmak zorundasn. Eer imza atmazsan Surdaki evin hakkn kaybediyorsun. Devlet evine karlk belli bir deer biçmi, almak zorundasn. Almadn zaman herhangi bir hak iddia edemiyorsun. deyince ben de mecburi imzaladm. Benim Surdaki yklan evim, 177 metrekarelik bir alana sahip. Bana teklif edilen 250 metrekarelik eve sahip olabilmem için 590 bin lira ödememi istediler. Ayrca unu da söylediler: Sana verilecek bu yeni evin 30 metrekarelik bir orta da var. Bilgim olmadan bana sorulmadan nasl böyle bir ey yapabiliyorsunuz? eklinde konutu.

Ald emekli maa ile belirtilen ödemeyi yapamayacan söyleyen Yüksel, Ben, emekli maa alan bir vatandam, bu geri ödemeyi nasl yapabilirim? Ben, 70 yandaym. Yetkilere söylüyorum, hiçbir gün devletimin kapsna gidip dillenmemiim ve dilenci de deilim. Hakkm olan eyi istiyorum. dedi.

ehitlerin olduu Sur ilçesi üzerine oteller ve iyerleri yaptnz

Son olarak Sur madurlarndan Doan Evvelek ise unlar söyledi: Sur madurlarndan biriyim. 156 ada 30 nolu parselin sahibiyim. Evime karlk Dabanolu mahallesinde bir ev verilecei belirtildikten sonra sözlemeyi kabul ettim. çevre ve ehircilik l Müdürlüü beni çararak unu bildirdiler: Seni kuraya dahil edeceiz, artk evinin metrekaresini ortalama 400 liradan alp yeni evin metrekaresini 2 bin liradan satacaz denildi. Aradaki bu fark nasl ödeyeceim.

Buradan yetkililere sesleniyorum. çevre ve ehircilik l Müdürlüü çalanlar, bizleri adam yerine koyup bizlerle ilgilenmiyorlar. Bizlere gerekli hiçbir bilgi verilmiyor. Önümüze hazrladklar eyi sunarak seçme ans vermiyorlar. Söylenen ey Hesabna geliyorsa aln, gelmiyorsa almayn deniliyor. Surun her yerini i yerleri yaptnz. Oteller yaptnz. Surun her yerinde ehitler var, sizlerin yapaca bu otellerde nelerin yaanacan hepimiz biliyoruz. Bunlarn yaanmamas için acilen müdahale edilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git