Sur tarihi dokusuyla yeniden buluşuyor!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lıların saldırıları nedeniyle yıkılan evlerin yerine tarihi dokuya uygun konaklar yapılıyor.

Haberler 15.04.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKllarn saldrlar nedeniyle yaamn kesintiye urad Diyarbakrn Sur ilçesi, tarihi dokuya uygun ina edilen konaklaryla adeta yeniden hayat bulacak.

PKKnn saldrlar sonucu büyük zarar gören Surun cazibe merkezi haline getirilmesi için çevre ve ehircilik Bakanl, Vakflar Genel Müdürlüü ve belediye tarafndan hummal çalmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda ilçede altyap, sokak salklatrma, kentsel tasarm ile peyzaj, yöresel mimariye uygun konut projelerinin uygulanmas çalmalar ve tahrip olan 14 tarihi eserin restorasyonu sürüyor.

Hz. Süleyman Camisinin çevresindeki 115 dönümde tamamlanan rekreasyon çalmasnn ardndan alan hizmete açld. Teröristlerin saldrs sonucu evleri zarar gören vatandalar için çölgüzeli ve Üçkuyu mevkisinde TOK tarafndan yapmna balanan 5 bin 637 konuttan bin 400 konut, hak sahiplerine teslim edildi.

Projelerin tamamlanmasyla tarihi ilçe, eyvanlar sohbetlerle buluan, avlular çocuk sesleriyle çnlayan, tarihi dokuya uymayan yaplardan arndrlm, yöresel mimarinin ortaya çkarld huzur dolu bir mekana dönüecek.

Teröristlerin saldrlar nedeniyle birçok ev ve tarihi mekann harabeye dönütüü, insanlarn saldrlardan kaçmas sonucu yaamn kesintiye urad ilçede, bakanln Koruma Amaçl mar Plan dorultusunda inas sürdürülen konutlar yl sonuna kadar tamamlanacak.

- Topyekun çalma yürütülüyor

çileri Bakanlnca görevlendirilen Sur Belediye Bakan Vekili Bilal Özkan, TOKnin yapt konutlardan bir bölümünün, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 1 Nisanda kenti ziyaretinde hak sahiplerine teslim edildiini söyledi.

Surda Türkiyedeki en büyük ehircilik hamlelerinden biri var. Altyap, kültür, tarih ve çevreyi de kapsayan topyekun bir çalma yürütülüyor. diyen Özkan, bu kapsamda ilk etapta mimari yapya uygun konutlarn yapmnn sürdüüne iaret etti.

Konutlarn halkn kültür ve geleneklerine uygun yapldn vurgulayan Özkan, 2 kattan daha yüksek konak yaplmayacak. Her birinin içerisinde geleneksel yaama uygun ekilde eyvan ve odalar olan, ayn zamanda da aile mahremiyetine uygun bir bahçe yer alacak. Diyarbakr evlerinin bir özellii olan kuzey-güney cepheli olma özellii bu konaklarda da gözetildi. diye konutu.

Konaklarn dnn bazalt tayla kapl olacan belirten Özkan, öyle konutu:

Kesinlikle modern mimari unsuru olan yüksek katl bina yaplmayacak. Koruma Amaçl mar Planna uygun iki katl konaklar Surun içini süsleyecek. 2-2,5 yllk süreçte, bilhassa konut projesi tamamlandnda Türkiyenin en büyük turistik ve kültürel merkezlerinden biri olarak misyonuna uygun bir ekilde misafirlerini arlayacak.

- Sur 2 milyar lirayla ihya edilecek

Sur için yaklak 2 milyar lira harcanacan bildiren Özkan, Bu çok önemli bir yatrmdr. Sayn Cumhurbakanmz Erdoann Diyarbakr halkna ve Sura verdii önemi gösteriyor. dedi.

Özkan, tarihi dokuya uygun hareket etmek için çalmalar adeta ineyle kuyu kazar gibi sürdürdüklerine iaret ederek, Vatandamz madur etmeyecek düzeyde ama tarihi dokuya da uygun ekilde i yapmak zorundayz. ifadesini kulland.

Cumhurbakan Erdoann kenti ziyareti srasnda, 300ün üzerinde gecekondunun ykld 35 hektarlk alann peyzaj çalmas tamamlanarak halka açldn belirten Özkan, O bölge Anadoluya ve Diyarbakra slamn girdii ilk bölge olmas bakmndan bizim için önemli. diye konutu.

Terör örgütünün ilçeye verdii zarara dikkati çeken Özkan, saldrlar dolaysyla Surun baz bölgelerinin yaamdan yoksun hale geldiini anlatt.

Biz terörün pençesinden kurtardmz bu mübarek topraklar yeniden insanlarn kullanmna açtk. diyen Özkan, unlar kaydetti:

Terör örgütünün yaratt tahribat tamamen giderip yeniden Diyarbakrdaki insanlarn sokaklarnda yaad bir Suru ina ediyoruz. Örgütün insanszlatrd, tamamen yok etme gayretiyle pençesini att ama muvaffak olamad bu bölgeyi inallah yeniden tarihi misyonuna uygun ekilde, sokaklarnda çocuklarn kotuu, Türkiyenin en canl yaam merkezlerinden biri haline getireceiz.

Ana Sayfaya Git