Sur'da geri sayım!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2015 yılında PKK'nın kazdığı çukur ve hendeklerin ardından yaşanan çatışmalarda zarar gören ve bir bölümü yıkılan evlerin yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşa edilen evlerin büyük bölümü tamamlandı. Evlerin, 2020 yılında hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor.

Haberler 25.12.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesindeki Fatihpaa, Sava, Hasrl, Cevatpaa, Cemal Ylmaz ve Dabanolu mahallerinde PKKl teröristlerin kazd hendekler nedeniyle güvenlik güçlerince 11 Aralk 2015te balatlan operasyonlar 10 Mart 2016 günü tamamland. Teröristlerin kazd hendekler on binlerce insan madur ederken, operasyonun düzenledii 6 mahallede bin 100 konut tahrip edildi. Hendek ve barikatlarn kurulduu mahallelerin teröristlerden arnmasyla 2016 ylnn Mart aynda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla Sur ilçesinin 6 mahallesinde yenileme çalmalar balad.

DYARBAKIRIN MMARSNE UYGUN NA EDLYOR

Diyarbakr mimarisine uygun ve koruma kurullarnn onaylaryla gerçekletirilen projeyle bin 500 konut, 10 butik otel, çok sayda i yeri ina çalmalarna balanld. çalmalarn tamamlanmasyla Sur ilçesinin özel bir alana kavuacan anlatan Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, Bugün geldiimiz aamada 579 yapnn ihaleleri yapld ve teslim aamasna gelen yaplar var. Ksa süre içerisinde teslim edilecek yaplar var. Bu mahallelerimizde tamam projelendirilen 1500 konut olacak. Bunlarn yannda i merkezleri ve 10 butik otel olacak. Bu evlerin tamam Diyarbakrn mimarisine, kültürüne deerlerine ve kazanmlarna uygun bir ekilde ina ediliyor ve hepsi Surun yüksekliini geçmeyecek ekilde 2 katl yaplyor. Tamamlandnda Surun çehresini tamamen deitirecek ve 33 medeniyetin izlerinin korunarak Diyarbakrn kültürünü yanstan, deerlerini yanstan özel bir alana kavumu olacaz. Geldiimiz bu aamada 579 yap hzl bir ekilde yükseliyor. Bir ksm tamamland. Alipaa, Fatihpaa ve Hasrl mahallerindeki yaplarn da bir ksm tamamland. Alipaa Mahallesindeki yaplarn bir ksm çevre ve ehircilik Bakanl ve TOK üzerinden açk ilanla sata çkartld. u anda Fatihpaa Mahallesindeyiz. Burada da konutlarn bir ksm tamamland. Önümüzdeki süreçlerde çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan gerekli ilemlerden sonra buralar da hak sahiplerine teslim edilecek dedi.

SOKAA çIKMA YASAI OLAN MAHALLEMZ YOK

Sosyal medyada Sur ilçesinde halen sokaa çkma yasa uyguland yönündeki iddialar da deerlendiren Kaymakam çiftçi, teröristlere yönelik operasyonlarn sona ermesinin ardndan Sur ilçesinde sokaa çkma yasann kaldrldn söyledi. çiftçi, Surda çatma sürecinin sona ermesinden sonra sokaa çkma yasa olan bir mahallemiz yok. Tabi buras bir antiye alan ve youn bir çalma var. antiye alannn içerisine girile ilgili bir kstlamann dnda uanda Surun hiçbir mahallesinde sokaa çkma yasa yok. Bütün mahallelerimizde rahatlkla insanlar geliyor ve önceki dönemlerle kyaslanmayacak kadar bir turist younluu var. Bu ihya ve ina süreci içerisinde Surun sadece 6 mahallesi ile ilgili bir çalma yaplmad. Gazi, Melikahmet ve zzetpaa Caddesinde çok ciddi bir çalma yaplyor ve oradaki dükkanlarn tamamnda cephe yenilemeleri, sokak salklatrmalar yapld ve tamam tarihi görünümlü Sura yakr ve Surun deerleri korunarak yaplan çalmalar neticesinde gerçekletirildi. Surun hem aydnlatma çalmalar hem sokak salklatrma çalmalarnda önemli bir aamaya gelindi diye konutu.

TÜRKYEDE VE HATTA DÜNYADA ENE AZ RASTLANABLR DEERLERE SAHP

Kaymakam çiftçi, Diyarbakrdaki surlarn önemine de deinerek, dünyada eine az rastlanabilir bir deere sahip olduunu söyledi. Önümüzdeki yllarda Sura gelecek turist saysnda art yaanacan anlatan Kaymakam çiftçi, unlar söyledi:

Önceki yllarla kyaslanmayacak derecede bir turist akn var. Diyarbakrda, Surda yakalanan huzur iklimiyle kentte önemli bir turist aknnn salanmasn hedefliyoruz. Geçtiimiz yl 500 bin turisti arladk. Bu sene sonu itibariyle bunun iki katna çkacan bekliyoruz. Önümüzdeki yllarda Diyarbakrda 5 milyon turisti arlayabilecek potansiyele ve deerlere sahip olduunu biliyor ve görüyoruz. Buras 33 medeniyete ev sahiplii yapm. Türkiyede ve hatta dünyada eine az rastlanabilir deerlere sahip. Kültürüyle, medeniyetiyle, sanatyla ve kadim bir ehir olmas itibariyle Türkiyede ve dünyada eine az rastlanr bir ehir ve bu ehir güzel eyleri hak ediyor, güzel ileri hak ediyor, güzel çalmalar hak ediyor. Bütün gayretimiz bu ehre yakr, bu ehrin insanna yakr ve bütün dünya milletleriyle paylaacamz bu ortak deerleri daha iyi bir ekilde millete sunmak ve bu noktada çalmalar her geçen gün bir önceki günden daha iyi olacak ekilde devam ediyor. nallah Sur için Diyarbakrmz için her gün bir öncekinden daha güzel olacak.

Ana Sayfaya Git