Sur'da tespihlerini görücüye çıkarıyorlar

Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Adıyaman, Şırnak, Mardin, Elazığ ve Batman gibi çevre illerinden haftada bir gün gelerek Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir kahvehanede buluşan satıcılar, tespihlerini sergileyerek satışını yapıyor.

Haberler 22.01.2017 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfadan tespih sat için Diyarbakra gelen Ahmet Damar, iini severek yaptn, sat hem toptan hem de perakende yaptklarn söyledi.

Diyarbakrda tespih kültürünün gelitiini aktaran Damar, vatandalar tarafndan tespihlere rabet olduunu belirtti.

Kehribar üzerine çaltklarn, tespihlerin üretimlerinin kendilerinin yaptn anlatan Damar, Diyarbakrda her türlü tespih çeidi var. dedi.

- Tespih için sk sk Diyarbakra geliyor

Mardinden gelen 70 yandaki tespih satcs eyhmus Kaynar da 20 yldr tespih sat yaptn, sat için sk sk Diyarbakra geldiini bildirdi.

Tespih satcs Ramazan Yamur, satn yan sra Aydnn Didim ilçesinde de tak iiyle uratn anlatarak, her hafta kahvehanede bir araya geldiklerini, tespihlere youn ilgi gösterildiini kaydetti.

Surda tespih iiyle uraan yüze yakn esnaf var. Her hafta bu kahvehanede tespit sat yapanlar bir araya geliyor. Baka bir yerde böyle bir sistem yok. Diyarbakrda bütün tespih talarn bulabilirsiniz. diyen Yamur, en pahal tespih çeidinin kehribar tandan yaplan olduunu anlatt.

- Hem alyorlar hem de satyorlar

Gaziantepten gelen Suriyeli Latif Marandi, Gaziantepte tespih atölyelerinin bulunduunu, üretimini yaptklar tespihleri sattklarn aktard.

lk defa Diyarbakra geldiini ifade eden Marandi, stanbul, Ankara, Kayseri ve Mersine kadar gidip tespihleri satyorum. Diyarbakrda tespih satn duyunca geldim. diye konutu.

Batmandan gelen Devran Doan, Diyarbakrdan toptan aldklar tespihleri baka illerde sattklarn, kahvehanede anlurfadan gelen bir satcdan 15 bin liralk tespih satn aldn söyledi.

Doan, öyle devam etti:

20 yla yakn bu ii yapyorum. Ayn zamanda turizm iiyle de urayorum. Yurt dnda da tespih al ve satn yapyorum. 15 bin liraya kadar çkan tespihler var. Beendiim tespihlerin fiyatlar ne kadar da olsa alrm. çünkü tespihlere kar bir ilgim var. Bu bir hastalktr, damarlara girdi mi bir daha çkmyor. Hiçbir meslee benzemiyor.

- Sknt, sinir ve strese çok iyi geliyor

Diyarbakrda tespih satcs Hakan Güler, 30 yldr bu ii yaptn, Türkiyede tespihi en çok Diyarbakrllarn kullandn savundu.

Sknt, sinir ve strese çok iyi geliyor. Diyarbakrda yalsndan gencine kadar birçounun elinde tespih var. imdi bayanlar bile bileklik olarak kullanyor. diyen Güler, konumasn öyle sürdürdü:

Haftalk olarak buralara toptanclar gelip esnaf ve tespih hobisi olanlara tespih satar. Ama kendilerinin geldii yerlerde bu kadar satamaz. Tespih kullanmak bir hastalk olmu. Tespih hastas olan birinin tüm eyasn aln ama tespihini almayn.

Ana Sayfaya Git