Süresiz nafaka tartışmasında 'devlet ödesin' formülü

Hükümet, bazı kesimlerce kaldırılması talep edilen süresiz nafakada yeni formül geliştirdi. Yeni sisteme göre süresiz nafaka kalkacak. Belli bir süre ödeme yaptıktan sonra nafakayı devlet ödeyecek.

Haberler 25.12.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - TBMM bütçe ve asgari ücretten vergiyi kaldran düzenlemeleri içeren uzun mesaisini tamamlayarak 4 Ocak 2022 tarihine kadar tatile girdi. Yeni ylda 6. yarg paketinden sosyal medyaya, spor kulüpleri teklifinden seçim kanununa birçok konuyu ele almas beklenen Mecliste gündeme alnmas istenen balklardan biri de nafaka.

Adalet Bakanl yaklak 2 yldr tartlan bu konuda yeni bir formül üzerinde çalyor. Kadn madur etmeyecek yeni nafaka sistemi üzerinde taraflarla uzlama salanrsa bu düzenlemenin de yeni ylda hayata geçirilmesi isteniyor.

MECLSN YEN YIL TAKVM çN çALIMALAR SÜRÜYOR

AK Parti kaynaklarndan edinilen bilgiye göre Meclisin 4 Ocakta balayacak yeni çalma takvimi kapsamnda stanbul Finans Merkezinin kuruluu, Antalya Diplomasi Forumu Vakf, Diyanet Akademisi konularnda çallan teklifler hazr hale geldi.

6. Yarg paketi, Spor Kulüpleri Kanun Teklifi, Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi, çevre ve mar Kanun Teklifi gibi birçok teklif üzerinde de çalmalar devam ediyor. Seçim barajnda düü öngören kanun teklifinin Meclise gelip partilerle görüülmesi içinse Mart ay iaret ediliyor.

AK Parti grubunda çallan bu kanun teklifleri için henüz takvim olumu deil. AK Partinin önümüzdeki haftalarda yapaca MYK toplantlarnda hangi yasann ne zaman getirilecei ile ilgili bir çalma takvimi çkmas bekleniyor. AK Parti grubunun çalt bu tekliflerin yan sra çkarlmas istenen bir düzenleme de nafaka sisteminde deiiklik önerisi.

NAFAKA SSTEMNDE DEKLK ÖNERS

Mevcut sistemde boanan çiftlerden yoksullua düecek tarafa dier tarafn mali gücü orannda nafaka ödenmesine karar verilebiliyor. Ancak baz kesimler süresiz olduu gerekçesiyle bu nafaka kararlarna kar çkyor. Uzun süredir kamuoyunda gündem yaplmaya çallan konuda barolardan kadn örgütlerine çaltaydan sempozyuma bir dizi etkinlik düzenlendi. Adalet Bakanl ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl da farkl kesimlerle bu konuda görümeler gerçekletirdi ancak bugüne kadar bir mutabakata varlamad.

Adalet Bakanl kaynaklarna göre ise bu konuda kadn madur etmeyen bir sistem üzerinde uzlamak mümkün. Edinilen bilgiye göre uzun süredir tartma konusu olan nafakayla ilgili Adalet Bakanlnda alternatifli öneriler içeren yeni bir çalma yapld.

NAFAKA ÖDEMEY DEVLET ÜSTLENSN

Adalet Bakanlnn çalmasna göre ihtiyaç sahibi boanm bir e kesinlikle nafakasz braklmayacak. Nafaka ödemeye hükmedilen taraf bu nafakay evli kalnan süre 10 ylsa 10 yl ya da bunun yars gibi snrl bir süre ödeyecek. Bu süre bitiminde e çalmyor, halen nafakaya ihtiyaç duyuyorsa bu durumda devlet kurumlar devreye girecek. lgili sosyal yardm mekanizmalar devreye alnarak kadnn nafakasn ödemeyi devlet üstlenecek.

Adalet Bakanl yetkilileri ihtiyaç sahibi kadnn nafakasz braklmayaca, kadnn hiçbir ekilde madur olmayaca bir sistem için çaltklarn belirtirken bu düzenlemenin kadna yönelik iddet olaylarnn önlenmesine de katk yapaca görüünü savunuyor.

Kadna yönelik iddet olaylarnda velayet, çocuk görme ve nafaka gibi çekimeli konularn önemli yer tuttuuna dikkat çeken yetkililer devletin bütçe olanaklar yaratarak bu sorumluluu belli süreler ve kriterler çerçevesinde üstlenmesi durumunda bunun iddet olaylarnn azalmasna katk yapaca görüünü ileri sürüyor.

YEN YILDA GÜNDEME ALINMALI

Adalet Bakanl yetkilileri konunun taraflarndan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl ile kadn madur etmememe baknda ortaklatklarn, kadn örgütleri ve parti yetkilileri de olur verirse bu konuda adm atmay düündüklerini ifade ediyor. Bu konunun yaklak 2 yldr tartldna dikkat çeken yetkililer yeni ylda bu konuda bir düzenlemenin artk yaplmas gerektii görüünü savunuyor.

Bu arada boanmalarda arabuluculuk da gündemdeki yerini koruyor. çeriinde iddet olmayan boanmalarda aile arabuluculuu için de çalmalarn devam ettii belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git